250 bin astımlı var

Güncelleme Tarihi:

250 bin astımlı var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul’daki hasta sayısı Avrupa standartlarının altında....

İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından 20 kişilik bir ekiple yapılan araştırmada İstanbul’daki solunum yolu hastalıklarının sıklığı ve nedenleri incelendi.

İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından yapılan bir araştırmada, İstanbul'da yaklaşık 250 bin kişinin astım hastası olduğu belirlendi. Araştırmada, İstanbul'da astımın görülme sıklığı yüzde 2.4 olarak saptandı. Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Feyza Erkan, Avrupa Birliği Solunum Hastalıkları araştırması çerçevesinde 20 kişilik bir ekiple, İstanbul'daki astım, kronik bronşit ve diğer solunum yolu hastalıklarının sıklığını ve nedenlerini araştırdıklarını söyledi. Araştırma için hava kirliliğinin en yoğun olduğu İstanbul'un Eyüp ilçesi ile Karadeniz'den temiz rüzgar alan Beykoz'un seçildiğini belirten Prof. Dr. Erkan, ‘‘Buna göre İstanbul'da 250 bin astımlı hasta var.

Bu rakam Avrupa standartlarının altında bir rakam. Bilinenin aksine hava kirliliğinin astım sıklığı üzerinde belirgin bir etkisi olmadığı görüldü. Kronik bronşitte durum farklı. Sigara ve hava kirliliği hastalığa yol açan en önemli iki etken'' dedi. Astımın en büyük nedeninin ev tozu akarları ile LPG gazıyla çalışan ev gereçleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erkan, '' Türkiye'deki alerjik astım hastalarının yüzde 70'inde ev tozu akarı alerjisi var'' dedi. Özellikle astım hastası olan ev hanımlarını da uyaran Prof. Dr. Erkan, ‘‘Astımlı ev hanımları mutlaka mutfaklarını 24 saat havalandırmalı ve LPG ile çalışan ocaklarının üzerine davlumbaz taktırmalıdır'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!