25 bin ağacı katletti

Güncelleme Tarihi:

25 bin ağacı katletti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

Orman Bakanı Ersin Taranoğlu, DYP'li Orman Bakanı Hasan Ekinci döneminde, 1995 yılında İstanbul Ayazağa sırtlarında yangın söndürme uçakları için yaptırıldığı belirtilen pist için 25 bin ağacın kesildiğini açıkladı. Taranoğlu, pistin orman yangınlarına müdahale için yapıldığı iddialarının kesinlikle doğru olmadığını belirtti. Taranoğlu, pistin varlığını, özel bir şirketin kendisine, ‘‘Fatih Ormanları içindeki havaalanınız atıl durumda. Buraya yap-işlet-devret modeli ile talibiz’’ önerisi getirmesi üzerine öğrendi. AGER İnşaat Sanayii ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılan bu başvuru üzerine konuyu araştırdığını belirten Taranoğlu, ‘‘Doğrusu başlangıçta inanmadım. Çünkü 4 aydır bakanım, bana böyle birşeyden söz edilmemişti’’ dedi. Taranoğlu, bundan sonraki gelişmeleri şöyle anlattı:

240 BİN METREKARE

Soruşturdum, gerçekten de Ayazağa sırtlarında 1200 metre uzunluğunda, 200 metre genişliğinde bir alan ağaçsızlandırılmış. Yani pist açılmış ama öylece, toprak halde duruyor. Herhalde seçimler nedeniyle böyle oldu. Yaklaşık 240 bin metrekarelik bu alanda enaz 25 bin ağaç bulunduğu tahmin ediliyor.

UÇAK İÇİN OLAMAZ

Bana söylenen, buraya orman yangınlarına müdahale edecek uçaklar inecekmiş? Ama birçok ilginç nokta var: Birincisi o dönemde de, şimdi de bakanlığımızın uçağı yok. Uçağımız olsa bile, bizim uçaklar bu kadar küçük piste inemez. Biz anfibi uçaklar kullanıyoruz. Kalkar, gider yangına müdahale eder, suyun olduğu yere sık sık döner, ordan kalkar. Havaalanına gelip su alıp gitmez ki. Geldiği zaman iş bitmiş, yangın sönmüş demektir. Orada kalır.

BÜYÜK TEHLİKE

Ayazağa'da bir havaalanı kurulması halinde burası Yeşilköy Havaalanı'nın iniş ve kalkış emniyet konisi içinde kalıyor. Yani bizim oradan uçak kaldırmamız için, Yeşilköy'deki bütün uçuşların durdurulması gerekiyormuş. Sonra kaç uçağımız olacak, kaçı İstanbul'da bulunacak ki, böyle bir havaalanına gerek olsun. Çorlu var, Yeşilköy var, özel sektörün haavalanı var. Hangarda uçak tutmak için mi? Anlayamadım. Peki daha bozuk bir orman yok muydu ki, burayı bulmuşlar. Tam bir çam ormanı. Herkesin burnunun dibinde orman katliamı yapılmış, kimsenin haberi yok.

KİMSENİN HABERİ YOK

İşin üzerine gittim. Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne sordum; 'Böyle bir izin var mı?' diye. Yokmuş. Onların böyle bir havaalanından haberleri de yok. 'Ağaçları nasıl kestiniz?', diye sordum. Bakanın şifahi onayıylaymış. Yapamazlar. Şifahi onayla olmaz. Bizim orman kesimi yapmamız için amenaj planları olmalı. Bu yok. Bu ağaçların bir bir üzerinde zimmeti gerek. 'O ne yaptı? Yazılı emirler nerede?' Yok. Yoksa yapamazsın ki. Kesilen ağaçların ne yapıldığı ve nerde olduğu da bilinmeli. Hepsine bakıyorum. İncelemeye ve soruşturma başlattım.

ÇİLLER'E YAKIN

Bütün bu soruların bir tek mantıklı açıklaması var. Atatürk Havaalanı Çiller'in yalısına uzak. Burası ise yakın. Çünkü bu uzunluktaki piste ancak küçük uçaklar inebilir. Başbakanın uçağı gibi. Bence başka bir izahı yok. Bana gelen bilgi bu. Göreceğiz.

MÜDAHALE ETTİK

Eski Orman Bakanı Hasan Ekinci ise havaalanını orman yangınlarına müdahale için yaptıklarını belirterek, ‘‘Tamamen kendi olanaklarımızla ve açık alan olan bu yerde pisti yaptık’’ dedi. Ekinci, aynı tür havaalanlarının Kemalpaşa, Manavgat ve İzmir'de de bulunduğunu, Kemalpaşa'nın daha önce yapıldığını, diğerlerini ise kendi döneminde gerçekleştirdiğini kaydetti. Ekinci, şunları dedi: ‘‘Bu havaalanlarının orman yangınlarına müdahalede büyük faydası oluyor. Bir kere karşı yakada yangın oldu 3 saatte müdahale edilemedi. İstanbul'a bu havaalanı gerekiyordu, yaptırdık. Açık alandı 50 bin metreküp hafriyat çalışması yaptık orada. Oraya uçaklar indi kalktı, yangınlara müdahale etti. En az 20 olaya müdahale ettiler. Türk Hava Kurumu'ndan kiraladığımız 13 uçak vardı. Onlar kışın Etimesgut'da yazın da orada durur. Helikopterler de böyle.’’

Çiller için yaptırmış

Orman Bakanı Ersin Taranoğlu, Ayazağa sırtlarındaki pist için, ‘‘işe yaramaz’’ diyor ve buranın sadece DYP lideri Tansu Çiller'in yalısına yakın olduğu için yapıldığını söylüyor. Pisti açtıran eski Orman Bakanı Hasan Ekinci ise kendi döneminde buradan yangınlara müdahale ettiklerini iddia ediyor. Hâlâ toprak halde duran ve 1200 metre uzunluğunda, 200 metre genişliğindeki alanla ilgili acı gerçek ise yaklaşık 240 bin metrekarelik bu alanda en az 25 bin ağacın kesilmiş olduğu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!