2018 Seçim sonuçları sandıklarından gelen son sonuçlar.. İl il ve ilçelerin seçim sonuçları

Güncelleme Tarihi:

2018 Seçim sonuçları sandıklarından gelen son sonuçlar.. İl il ve ilçelerin seçim sonuçları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2018 12:10

24 Haziran seçimlerinin sona ermesinin ardından vatandaşlar illerindeki seçim sonuçları detaylarını araştırıyorlar. İnternette en çok aranan konulardan biri olan seçim sonuçları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İllerindeki hatta ilçelerindeki seçim sonuçlarını ve oy oranlarını öğrenmek isteyenler için tüm seçim sürecini derledik.. İşte il il ve ilçelerin seçim sonuçları

Haberin Devamı

24 Haziran seçimi yapılan oy sayımının ardından sonuçlandı ve resmi olmayan sonuçlara göre son durum belirlendi. Seçim sonuçları 24 Haziran akşamı gerçekleştirilen sayımın ardından birçok vatandaşın gündemindeki konu oldu. Yüzde 88 civarı bir katılım ile 50 milyona yakın vatandaşın sandık başına gittiği seçimde, YSK'nın gün sonunda yaptığı açıklamaya göre 13. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olarak ilan edildi. İşte, tüm bölgelerin milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları

Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine ilişkin İstanbul'un kesin olmayan resmi sonuçları belli oldu. 39 ilçeden gelen tutanaklara göre düzenlenen birleştirme tutanakları, İl Seçim Kurulu kapısına asılarak ilan edildi. Sonuçlar, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'ndaki İl Seçim Kurulu Başkanlığı'na İstanbul'un 39 ilçesinden İlçe Seçim Kurulu Başkanları tarafından getirildi. İl Seçim Kurulu tarafından toplanan oylar veri merkezine girildi. Birleştirme tutanağının bir örneği İl Seçim Kurulu kapısına asılarak ilan edildi. Bir örneği de Yüksek Seçim Kurulu'na gönderilmek üzere imza altına alındı.

Haberin Devamı

İSTANBUL'DA CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ

İstanbul İl Seçim Kurulu'nun birleştirme tutanağına göre Cumhurbaşkanlığı seçimleri için İstanbul'da 10 milyon 573 bin 543 seçmenden 9 milyon 304 bin 542'si oy kullandı. Bu oylardan 9 milyon 156 bin 802'si geçerli sayılırken; 147 bin 740'ı geçersiz sayıldı. Cumhurbaşkanı adaylarının İstanbul'dan aldığı toplam oylar şöyle sıralandı:

Recep Tayyip Erdoğan: 4 milyon 578 bin 454
Muharrem İnce: 3 milyon 378 bin 21
Selahattin Demirtaş: 661 bin 761
Meral Akşener: 435 bin 558
Temel Karamollaoğlu: 86 bin 147
Doğu Perinçek: 16 bin 861

2018 Seçim sonuçları sandıklarından gelen son sonuçlar.. İl il ve ilçelerin seçim sonuçları

MİLLETVEKİLİ SEÇİMİNDE İSTANBUL'DA OY DAĞILIMI

İstanbul'da üç ayrı bölgede Cumhur İttifakı toplamda 4 milyon 639 bin 718 oy aldı. Millet İttifakı ise toplam 3 milyon 327 bin 36 oy aldı. İstanbul geneli milletvekili seçimlerinde AK Parti 3 milyon 881 bin 871 oy aldı. Cumhuriyet Halk Partisi 2 milyon 445 bin 461 oy, Milliyetçi Hareket Partisi 757 bin 195 oy, Halkların Demokratik Partisi 1 milyon 146 bin 479 oy, İyi Parti 742 bin 752 bin oy, Saadet Partisi 138 bin 823 oy Vatan Partisi 20 bin 49 oy alırken Hür Dava Partisi 17 bin 680 oy aldı.

Haberin Devamı

BAŞKANLIK DİVANI

Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak Başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili, Geçici Başkanlık görevini yapacak.

27. Dönem milletvekilleri arasında en yaşlı üye, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal. İkinci derecede en yaşlı üye, Başkanvekilliği görevini yerine getirecek. En genç altı milletvekili de geçici olarak katip üyelik yapacak.

BAŞKANLIK SEÇİMİ VE SÜRESİ

İçtüzüğün 10. maddesine göre, Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim yapılıyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl olacak.

Siyasi parti grupları Başkanlık için aday gösteremeyecek.

TBMM Başkan adayları, Meclis üyeleri içinden, milletvekili genel seçimlerinden sonra Meclisin toplandığı günden itibaren beş gün içinde Başkanlık Divanına bildirilecek. TBMM, seçimin yapılacağı gün kendiliğinden toplanacak. Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki ve üçüncü oylamada ise üye tamsayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Başkan seçilmiş olacak. Başkan seçimi aday gösterme süresinin bitiminden itibaren beş gün içinde tamamlanacak.

Haberin Devamı

PARTİ GRUPLARININBAŞKANLIK DİVANI'NDA TEMSİLİ

TBMM Başkanı, siyasi parti gruplarının parti grupları toplam sayısı içindeki yüzde oranlarını ve bu oranlara göre her siyasi parti grubuna düşen Başkanlık Divanındaki görev yeri sayısını tespit edecek ve Danışma Kuruluna bildirecek.

Başkanlık Divanındaki görev yerleri, başkanvekillikleri için (iki adedi TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğuna sahip siyasi parti grubuna ait olmak üzere) oranı en yüksek olandan başlayarak sıra ile dağıtılacak. Katip üyeliklerle idare amirlikleri için görev yerleri dağıtımı, Danışma Kurulunun görüşü alındıktan sonra Genel Kurulca kararlaştırılacak.

Siyasi parti grupları kendilerine düşen yerler için adaylarını gösterecek. Bu adayları gösteren listenin Genel Kurulca işaret oyuyla oylanması suretiyle seçim tamamlanmış olacak.

Haberin Devamı

2018 Seçim sonuçları sandıklarından gelen son sonuçlar.. İl il ve ilçelerin seçim sonuçları

MHP OYUNU KORUDU

Seçimin en büyük sürprizini MHP yaptı. Seçim öncesinde baraj sıkıntısı yaşadığı iddia edilen MHP, yüzde 11.2 oy kazandı ve böylece 1 Kasım 2015’teki 11.9’luk oyunu büyük oranda korumuş oldu. 1 Kasım’da yüzde 49.5 oya ulaşarak 317 milletvekilliği kazanan AK Parti ise yüzde 42.4’te kalarak 293 sandalye kazandı.

İYİ PARTİ BEKLENENİ ALAMADI

‘Millet İttifakı’nı oluşturan CHP-İYİ Parti ve SP’nin toplam oy oranı 34.2, milletvekili sayısı 191 oldu. CHP’nin 1 Kasım’da yüzde 25.3 olan oyu yüzde 22.7’ye düştü. İlk kez seçime giren İYİ Parti ise beklenenin altında, yüzde 10.1 oranında oy kazandı. HDP ise oyunu arttırarak yüzde 11.2 ile barajı geçti ve 67 vekillik elde etti.

Haberin Devamı

2018 Seçim sonuçları sandıklarından gelen son sonuçlar.. İl il ve ilçelerin seçim sonuçları

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!