Sağlık Bakanı'ndan Antalya ve Edirne'ye alkol eleştirisi

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Bakanından Antalya ve Edirneye alkol eleştirisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2013 13:41

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Dünya, devletler ve sivil toplum kuruluşları eliyle alkol kullanımını kısıtlamaya çalışılırken ülkemizde bazı yerel yöneticiler, Edirne'de 'Bu Sokakta Hayat Var', Antalya'da 'Oktoberfest Bira Festivali' gibi sosyal faaliyetler adı altında gençlere alkolün cazibesini sunmaktadırlar. Bu kaygı verici programların yerini bir an önce daha sağlıklı çalışmaların almasını gerektiği kanaatindeyiz" dedi.

Haberin Devamı

"BAKAN OLARAK GÖREVİM..."

Müezzinoğlu, Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Dünya Sağlık Örgütü işbirliğinde Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Global Alkol Politikaları Sempozyumunun açılışında yaptığı konuşmada, dünyada her yıl alkol kullanımına bağlı olarak 2,5 milyon kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

İnsanları alkol kullanımının zararlarından korumanın ve bu konuda farkındalık oluşturmanın hayati önem taşıdığını vurgulayan Müezzinoğlu, bakan olarak görevlerinden birinin bu olduğunu dile getirdi.

ANTALYA VE EDİRNE'YE ELEŞTİRİ


Bakan Müezzinoğlu, gençlerin doğru yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Dünya, devletler ve sivil toplum kuruluşları eliyle alkol kullanımını kısıtlamaya çalışılırken üzülerek belirtmek isterim ki ülkemizde bazı yerel yöneticiler, Edirne'de 'Bu Sokakta Hayat Var', Antalya'da 'Oktoberfest Bira Festivali' gibi sosyal faaliyetler adı altında gençlere alkolün cazibesini sunmaktadırlar. Dolayısıyla insan sağlığı için de tehdit oluşturabilecek organizasyonlar yapmaktadırlar. Bu kaygı verici programların yerini bir an önce daha sağlıklı çalışmaların, hareketli yaşam, spor turnuvaları gibi organizasyonların almasını gerektiği kanaatindeyiz" ifadelerini kullandı.

"DESTEĞE DAVET EDİYORUM"

Müezzinoğlu, sigarayla mücadelede başarılı olan bir ülkede, önemli bir halk sağlığı sorunu olan alkol konusunun uluslararası bir sempozyumla gündeme gelmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "Alkolün zararlı etkileri ile başarılı bir mücadele vereceğimize inanıyorum. Alkol kullanımıyla ilgili farkındalık ve hassasiyetlerin önemli bir sivil toplum kuruluşu olan Yeşilay tarafından gündeme getirilmesini çok anlamlı buluyorum. Bu konuda bütün sivil toplum kuruluşlarımızı bu girişimi desteklemeye davet ediyorum" diye konuştu.

"ENDİŞE VERİCİ BOYUTTA..."

Haberin Devamı

Müezzinoğlu, anayasanın ilgili hükümlerinin bu konuda kendilerine önemli sorumluluklar yüklediğini aktararak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu kapsamda Bakanlığımız, alkole bağlı zararların önlenmesi amacıyla 'Ulusal Alkol Kontrol Programı ve Eylem Planı'nın hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaları hızla yürütmektedir. Eylem planımızın temel amacı, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi alkolün zararlarından korumaktır. Zira gençler, alkolün olumsuz etkilerine karşı erişkinlerden daha savunmasızdır. İstatistikler, bu gerçeği göstermektedir. Son 10 yıla baktığımızda gençlerde ilk kez alkol kullanma yaşının gitgide düştüğüne ve gençlerin daha riskli alkol kullanma davranışları gösterdiğine dair kanıtlar mevcuttur. Çocuklarımız için alkole başlama yaşı endişe verici boyutlara gelmiştir."

ALKOLE BAŞLAMA YAŞI: 13

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Avrupa'da 16 yaşın altındaki çocukların yüzde 90'ının alkolle tanıştığını belirterek, "ABD'de 13 yaşın altındaki çocukların yüzde 30'u belirli aralıklarla alkol kullanmaktadır. Ne yazık ki ülkemizde de alkole başlama yaşı 13'lere kadar inmiştir" dedi.

Çocuk yaşta alkole başlanması nedeniyle gelişme evresinde olan bütün organların ciddi zarar gördüğünü anlatan Müezzinoğlu, birincil hedeflerinin bu kitlede farkındalık oluşturmak olduğunu kaydetti.

Müezzinoğlu, alkolün zararlarının erişkinlerde daha çok tıbbi sorunlar, gençlerde ise sosyal problemler olarak ortaya çıktığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Ergenlik döneminde alınan alkol miktarıyla doğru orantılı olarak ergenin, yetişkin hayatında alkol bağımlısı olma ihtimali ve mental problemler, eğitimde başarısızlık, suça eğilim, alkole bağlı sağlık problemleri yaşama ihtimali artmaktadır. Alkol alan gençlerde şiddet gibi anti-sosyal davranışlar, almayanlara göre daha sık olmaktadır. Alkol, ülke ekonomileri için de önemli yük teşkil etmektedir. Avrupa, her yıl alkolün doğrudan zararları için 125 milyar avro, dolaylı zararları için de 270 milyar avro harcamaktadır."

TÜRKİYE RİSKLİ ÜLKELER ARASINDA

Bakan Müezzinoğlu, Türkiye'nin son yıllarda artan ekonomik gücü ve genç nüfusu sebebiyle alkol endüstrisi için önemli bir pazar haline geldiğini belirterek, "Alkol endüstrisinin gençleri hedef aldığına dair hatırı sayılır veriler bulunmaktadır. Ülkemizde kişi başı alkol tüketimi, Avrupa ülkelerine göre düşük olmakla birlikte Dünya Sağlık Örgütüne göre alkol tüketim alışkanlığındaki değişim açısından Türkiye yüksek riskli ülkeler arasındadır" diye konuştu.

Bu riskle mücadele etmek için Dünya Sağlık Örgütü öncülüğünde hazırlanan "Zararlı Alkol Kullanımını Azaltmaya Yönelik Küresel Strateji Belgesi"ni alkol politikaları için önemli bir referans olarak aldıklarını ifade eden Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Alkolün zararlarının engellenmesi bireye, çocuklara, aileye ve topluma verilen zararların da engellenmesi anlamına gelmektedir. Alkol, her dört trafik kazasından birinin sorumlusudur. Yapılan çalışmalarda alkol promosyonunun ve reklamlarının kısıtlanmasının, trafik kazalarının sayısının azalmasını sağladığı gözlemlenmiştir. Bütün küçükler ve genç yetişkinlerin, alkol tüketiminin olumsuz etkilerinden ve olanakların elverdiği ölçüde alkollü içki reklamlarından arındırılmış bir çevrede büyümeye hakları vardır. Alkolün zararlı etkilerini azaltmak için denetleme ve izleme çalışmaları ulusal ve uluslararası düzeylerde yapılmalıdır. Bu amaçla Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Komisyonu ile yakın işbirliği geliştirilerek devam etmelidir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!