Canan’a can olmak için koşa koşa ABD’den geldi

Güncelleme Tarihi:

Canan’a can olmak için koşa koşa ABD’den geldi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2012 00:00

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yaklaşık 7 ay önce lösemi teşhisi konulan ve bir süre kemoterapi gören Canan Deniz Günay’a (24) kemik iliği bulunabilmesi için 3 kardeşi ve yakınlarına tarama yapılmasına karşın, uygun verici bulunamadı.

Haberin Devamı

Bunun üzerine Ulusal Kemik İliği Bankası aracılığı ile yurtiçi ve yurtdışı taramalar yapıldı. Umutların tükendiği anda ABD’nin New York kentinden müjdeli haber geldi.

KASIRGAYA RAĞMEN ULAŞTI

Doku grubu tam uyan, kurallar gereği de kimliği açıklanmayan ABD’li bağışçıdan alınan kemik iliği, yaklaşık 20 saat süren yolculuğun ardından İstanbul’a ulaştırıldı. Ardından da Alman kurye Werner Paulus tarafından Adana’ya getirilen ilik, laboratuvar incelemesinden geçirildi. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Klinik Direktörü Prof. Dr. Hakan Özdoğu, Medikal Direktörü Prof. Dr. Can Boğa ile Hücre İşleme Direktörü Doç. Dr. İlknur Kozanoğlu tarafından Canan Deniz Günay’a ilik başarıyla nakledildi.
İlik naklinden sonra kendisini iyi hissettiğini belirten Canan Deniz Günay da, hastalığı nedeniyle ara vermek zorunda kaldığı okulunu bitirmek istediğini söyledi. Başarılı bir işkadını olmak istediğini belirten Günay, “Tanımadığım bir kişinin iliği bana umut oldu” dedi. Prof. Dr. Hakan Özdoğu ise kemik iliği vericisinin Sandy kasırgasının vurduğu ABD’nin doğu sahillerinde yaşadığını, bu durumun ulaşım açısından bir takım zorlukları da beraberinde getirdiğini söyledi. Bu gibi durumlarda gönüllü bağışçılar arasından doku grubu uyumlu olan kişilerin arandığını kaydeden Özdoğu, “Uygun alıcı adayı bulunduğunda verici ile irtibata geçilerek, kararının değişip değişmediği sorulur. ABD’deki bu kişi felaket bölgesinde yaşamasına rağmen bu bağışından vazgeçmediğini bildirerek, iliğin alınmasını sağlamış. Kasırga nedeniyle vazgeçmiş olsaydı yapılabilecek hiç bir şey olmazdı. Üstelik hastamızın da durumu kritikti” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!