'Pilot kaskı ve postalı kendiliğinden çıkmaz'

Güncelleme Tarihi:

Pilot kaskı ve postalı kendiliğinden çıkmaz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2012 08:41

Suriye'nin vurduğu Türk uçağındaki pilotları arama çalışmaları 8. gününde devam ediyor. Pilotlara ait kask ve postallar bulunmuştu. Deneyimli savaş pilotları uçağın kokpitindeki metalin erimiş olmasına rağmen kask ve postalların sağlam bulunmasının pilotların atladığına işaret ettiğini söylüyor. Pilotlara göre bu tür kaskların kafadan çıkması kolay değil, aynı şey postallar için de geçerli.

Haberin Devamı

Suriye’nin vurduğu RF-4 keşif uçağımızın pilotları Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy’u arama çalışmaları sürüyor. Uçağın düşmesinden bu yana 8 gün geçmiş olmasına karşın henüz pilotlarımıza ulaşılamadı.



Genelkurmay Başkanlığı, dünkü açıklamasında, “Arama ve kurtarma çalışmaları esnasında pilotlarımıza ait bazı malzeme ve uçağa ait bazı parçalar bulunmuştur” dedi.

2 kask, 4 postal

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün Ahmet Hakan’ın CNN-Türk’teki Tarafsız Bölge programında gazetecilerin sorularını yanıtlarken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da hazır bulunduğu brifingde kendisine, “Pilotlarımıza ait 2 kask ve 4 postalın bulunduğu”nun aktarıldığını söyledi.
Kılıçdaroğlu, kendilerine, bulunan postallardan birinin fotoğrafının da gösterildiğini belirtti. Ayrıca pilotların oturduğu bölüme (kokpit) ait bir parçadan, yüksek ısı nedeniyle bu bölümün eridiği sonucuna varıldığının da ifade edildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Gazeteciler Kılıçdaroğlu’na, fotoğrafını gördüğü postalın sağlam olup olmadığını sordu. Kılıçdaroğlu, “Gayet sağlam, bütün bir postaldı” karşılığını verdi.
“Kokpitin metalini eritecek kadar yüksek bir ısı, nasıl olup da pilotların kasklarına ve postallarına zarar vermemiş” sorusunu ise “Orasını bilemiyorum” diye yanıtladı.

'PARAŞÜTLE AŞAĞI İNERKEN POSTALLARI VE KASKI ATARSINIZ'

Hürriyet dünyası'ndan Uğur Ergan'a konuşan Askeri havacılık uzmanı emekli hava korgeneral Erdoğan Karakuş, uçağın pilotlarından birisine ait olduğu belirlenen kaskın denizde bulunduğunun açıklanmasını önemli buldu. Karakuş, havacılıkta verilen “Kurtulma ve kaçma eğitimi”yle ilgili şunları anlattı: “Askeri havacılıkta kural şudur: Uçak düşerken koltuğu fırlatarak kurtulmuşsanız, paraşütle aşağıya inerken, postalları ve kaskı kademeli atarsınız. Çünkü postal ve kaskla hem rüzgarın esiş yönünü, ki bu paraşütle iniş için çok önemlidir, hem de bulunduğunuz yüksekliği tahmini göz hesabıyla ölçmeniz açısından önemlidir. Koltuk sizi fırlattığında, RF 4’lerde vücut ağırlığının yaklaşık 25 kat ağırlığını üzerinize yersiniz. Bu belinizde ciddi bir zedelenmeye, hatta bel kırılmasına bile yol açabilir. En son bir postalı bırakarak deniz seviyesinden 3-4 metre yükseklikte olduğunuzu anladığınızda, paraşütün iplerini salıp denize iniş yaparsınız. Denize indikten sonra üzerinizde ağırlık yapan şeylerin kalmaması lazım. Bu nedenle postal ve kask atılarak ölçüm yapılması istenir.”

Pilotlarımızın atladığını gösteren işaret

Haberin Devamı

Kokpitteki metalin erimiş olmasına karşın 2 kask ve 4 postalın bulunması neyin işaretidir?
Milliyet Gazetesi yazarı Fikret Bila, görüştüğü deneyimli savaş uçağı pilotlarına bu soruyu sordu ve şu karşılığı aldı:
“Bu, pilotlarımızın atladığını gösteren en önemli işarettir. Çünkü bize, arama-kurtarma eğitimi sırasında atladığımızda önce kaskımızı ve botlarımızı çıkarmamız öğretilir. Eğer 2 kask ve 4 postal sağlam bulunduysa bu atlama işareti olarak yorumlanabilir.”

Kask kafadan kolay çıkmaz

“Patlamanın etkisiyle kask ve postallar fırlayıp çıkmış olamaz mı?” sorusuna deneyimli pilotlar şu yantıı verdi:
“Bu kaskların, kafadan kolay kolay çıkması mümkün değildir. Her pilotun kaskı kafasına göre özel yapılmıştır. Ölçü alınır. Aradaki boşluklar dahi köpükle doldurulur ki, kask kafada oynamasın. Çene altında da güçlü bir kilitle kilitlenir. Pilot, bu kilidi açarak kaskını kendisi çıkarmadığı sürece kafasından fırlaması mümkün değildir, diyebiliriz. Allah korusun, ancak patlamayla kafanın kopması gibi bir facia söz konusu değilse kask fırlayıp çıkmaz ki, böyle bir durumda da bulunan kaskta, baş bölgesine ait parçalar, deri ve doku parçalarının bulunmuş olması gerekir.
Aynı şey postallar için de geçerlidir. Pilotların giydiği postallar, özel bir bot türüdür. Onların da kilidi vardır. Çıkmaları değil çıkarılmaları kolaydır. Pilot, kilidi açıp fermuarlarından kolayca çıkarabilir ama kendiliğinden çıkması çok zordur, ola ki patlamayla ayaktan veya bacaktan kopma meydana gelmiş olsun. Bu durumda da botların içinde yine parçalar, deri, doku olması gerekir. Kasklar da postallar da ağırdır. Bir kask, yaklaşık 1 kilo 200 gram, her bir postal da yaklaşık 1 kilo ağırlığındadır. Pilotla gömülmeleri halinde de ayrılıp, yukarı çıkmaları kolay değildir.”

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!