2040’ın suyu hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

2040’ın suyu hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi kuruluşlarından İSKİ, 2040 Master Planı'nı açıkladı. Sahasında uzman yerli ve yabancı konsorsiyumların işbirliği ile hazırlanan 'İstanbul Su Temini, Kanalizasyon ve Drenaj, Atıksu Arıtma ve Uzaklaştırma Master Planı'nı geçen hafta bir basın toplantısıyla açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, 2040 Master Planı'yla İstanbul'da çevre, içme suyu ve atıksuyla ilgili dev adımların atılacağını söyledi. Gürtuna, 'İstanbul 2040'lı yılların master planını şimdiden yapmış çağdaş bir kent haline geldi' dedi.

Atıksuyun yüzde 80’i

İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu da ‘‘Daha düne kadar İstanbul'daki atıksuyun yüzde 9'u kontrol altına alınabiliyordu. Yaptığımız yatırımlar sonucunda şu anda atıksuyun yüzde 80'ini kontrol altına aldık. Önümüzdeki yıl bunu yüzde 90'a çıkartmayı düşünüyoruz'' dedi. Eroğlu, İSKİ'nin önümüzdeki yıl bütçesinin yüzde 75'ini çevre, yüzde 25'ini de yeni su kaynaklarının sağlanması için harcayacağını söyledi.

Yedi yılda hazırlanan 2040 Yılı Master Planı'nın hedefini Eroğlu şöyle anlattı: ‘‘Master Plan, İstanbul'un su temini ve atıksuların toplanması, arıtılması ve uzaklaştırılması yeni bir bakış açısı ve tanım getiren ilmi bir çalışmadır. Bu çalışmayla İstanbul'a su temini için gereken herşey ortaya konmuş ve daha bugünden 2040 yılının planları yapılmıştır.''

2040 yılında nüfusu 18 milyon 400 bin olarak tahmin edilen İstanbul'un Master Plan sayesinde su sıkıntısı yaşamayacağını belirten Eroğlu, şunları söyledi: ‘‘Bu plan dahilinde çalışılması halinde İstanbul'un sıkıntısı çekmeyeceğini bilmek, bu kentte yaşayanların yarınlarla ilgili kuşkularını ortadan kaldırması açısından da çok önemli bir gelişme. 2010 yılının su hedefine İSKİ şimdiden ulaştı.''

Hedef yüzde 90

Eroğlu, birkaç yıl öncesine kadar İstanbul'da evsel ve endüstriyel atıksuların sadece yüzde 9'unun kontrol altına alınabildiğine dikkat çekti. İSKİ'nin yedi yılda bu oranı yüzde 80'e çıkarttığını belirten Eroğlu, önümüzdeki yıl bu hedefin yüzde 90'a çıkacağını kaydetti.

Eroğlu'nun verdiği bilgiye göre, master plan hazırlanırken ilgili kurum ve kuruluşlardan hava yağış raporları, nüfus artışı, kirlilik oranları ve sanayileşmeyle ilgili bilimsel veriler alındı. Bilimsel metodlarla yapılan master planını IMC Konsorsiyumu yedi yılda hazırladı. İstanbul'un Master Planı'nı hazırlayan konsorsiyum şu şirketlerden oluşuyor: Gibb Anglian (İngiltere), Nippon Koei (Japonya), UBM (Türkiye) ve Sistem Planlama (Türkiye) bulunuyor. Konsorsiyumun yardımcı müşavirleri ise Camp Dreser- McKee (ABD), HR Wallingford (ingiltere) ve WRC (İngiltere) firmaları.

Master plandaki atıksu yatırımları

Kadıköy Arıtma Tesisi ve Deşarjı

Güney Küçükçekmece Atıksu İleri Biyolojik Arıtma Tesisi ve Deşarjı

Küçüksu Atıksu Arıtma Tesisi ve Deşarjı

Paşabahce Deniz Deşarjı

Maltepe-Pendik Kollektörleri

Bostancı Kuşaklama Kollektörleri

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!