2030'da 13 milyonu öldürecek

Güncelleme Tarihi:

2030da 13 milyonu öldürecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2014 00:00

Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman, "Dünya Sağlık Örgütü'nün yayımladığı son raporlara göre, 2008'de 12,7 milyon yeni kanser tanısı konmuş, bu sayı 2012 yılında 14,1 milyona ulaşmıştır. 4 yıllık artış oranı yüzde 11'dir" dedi.

Haberin Devamı

Duruman, kanserin vücudun her bölgesini etkileyebilen hastalık türü olduğunu belirterek, kanserin tek bir hücreden ortaya çıktığını söyledi. Kanserin olağan sınırların ötesinde ilerleyen ve vücudun komşu organlarını ele geçirip, diğer organlara yayılabilen anormal hücrelerden meydana geldiğini ifade eden Duruman, sürecin "metastaz" olarak anıldığını ve bunun kanser ölümlerinin temel nedeni olduğunu kaydetti.

Duruman, normal bir hücrenin tümör hücresine dönüşmesi için çok aşamalı bir süreçten geçmesi gerektiğini dile getirerek, "Uluslararası Kanser Araştırma Kuruluşu (IARC) olan Dünya Sağlık Örgütü, kansere neden olan etkenlerin bir sınıflandırmasını yapmıştır. Yaşlanma, kanser gelişimi için önemli bir faktördür. Kanser olgusu yaşla birlikte önemli ölçüde artmaktadır. Bunun nedeni, büyük bir olasılıkla yaşla birlikte artan belirli kanser risklerinin oluşumudur. Sigara kullanımı, alkol kullanımı, sağlıksız diyet, fiziksel hareketsizlik, dünya çapındaki temel kanser risk faktörleridir. Kronik hepatit B, hepatit C virüslerinden kaynaklanan enfeksiyonlar ve bazı İnsan Papillom Virüsü (HPV) çeşitleri, düşük ve orta gelirli ülkelerde kanser için öncü risk faktörleridir" diye konuştu.

Haberin Devamı

"EN TEHLİKELİSİ AKCİĞER KANSERİ"

Dünyada 2012 yılında 1,7 milyon kişiye meme kanseri tanısı konulduğunu ifade eden Duruman, aynı yıl tedavi gören meme kanseri hasta sayısının 6,3 olduğunu söyledi.

Duruman, "Meme kanseri görülme oranı, 2008'den bu yana yüzde 20'den fazla, bu hastalık nedeniyle ölümler de yüzde 14 oranında artmıştır" diyerek, en ölümcül kanser türlerinin akciğer, mide, karaciğer, kolorektal, meme ve servikal kanserleri olduğunu kaydetti.

"2012 YILINDA 8,2 MİLYON KİŞİ KANSERDEN HAYATINI KAYBETTİ"

Kanserin önleyici kanıta dayalı stratejiler, erken teşhis ve kanserli hastaların tedavisiyle azaltılabileceği veya kontrol altına alınabileceğini anlatan Duruman, erken teşhis edilmesi ve doğru şekilde tedavi edilmesi halinde pek çok kanserde yüksek oranda iyileşme şansı doğduğunu bildirdi.

KANSERDEKİ EN BÜYÜK ETKENLER BUNLAR

Haberin Devamı

Duruman, kanser ölümlerinin yüzde 30'dan fazlasının bireylerin yaşam tarzında temel risk faktörlerinin değiştirilmesi veya bunlardan uzak durmasıyla önlenebileceğini belirterek, "Bu faktörler, sigara kullanımı, obezite, az meyve ve sebze tüketimini içeren sağlıksız diyet, fiziksel aktivite eksikliği, alkol kullanımı, şehirdeki katı mineral yakıtların evde kullanılmasından kaynaklanan kapalı ortam dumanıdır" şeklinde konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığının verilerine göre kontrolleri dışındaki kanser nedenleri arasında çarpık kentleşme, kontrolsüz sanayileşme, endüstrileşmiş beslenmenin çok önemli yer tuttuğunu dile getiren Duruman, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

2030 YILINDA TAHMİNEN 13.1 MİLYON ÖLÜME NEDEN OLACAK

"Kansere karşı en etkili mücadele ancak bireysel olarak risklerden kaçınmak, yerel ve genel yönetimler tarafından kanser nedenlerine karşı siyasal kararlılık göstermek, erken tanı için risk grubundakileri kanser tarama programlarına dahil etmektir. Dünya çapında kanserin neden olduğu ölümler, 2030 yılında tahmini 13.1 milyon ölüme neden olacak şekilde giderek artış göstermektedir. Tütün kullanımı, dünya çapındaki kanser ölümlerinin yüzde 22'sine ve dünya çapındaki akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 71'ine neden olmakta ve en önemli risk faktörüdür. Kanser dünya genelinde artıyor."

Duruman, Dünya Sağlık Örgütü'nün yayımladığı son raporlara göre, 2008'de 12,7 milyon yeni kanser tanısı konulduğunu anlatarak, "Bu sayı 2012 yılında 14,1 milyona ulaşmıştır. 4 yıllık artış oranı yüzde 11'dir. 2012'de yayılma oranına göre, geçtiğimiz 5 yıl içerisinde kanser tanısı konmuş ve şu an yaşamakta olan 32,6 milyon kişiyi göstermektedir. 2008'de kanser nedeniyle 7,6 milyon kişi hayatını yitirmiş, bu sayı 2012 yılında 8,2 milyona ulaşmıştır. Ölümlerdeki artış oranı yüzde 8'dir. Bu rapora göre, 2025'de yıllık kanser vakası 19,3 milyona ulaşacaktır. Akciğer yüzde 13, meme yüzde 12 ve kolorektal yüzde 10'la en çok rastlanan türlerdir" diye konuştu.

Türkiye'de yaş ortalamasının genç olması nedeniyle kanser vaka oranının daha düşük olduğunu ancak ölüm oranlarının daha yüksek seyrettiğini ifade eden Duruman, kanser vakalarının dünya ortalamasının üzerinde artış gösterdiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!