2021 ALES başvuruları ne zaman başlayacak? İşte ALES/1 ve ALES/2 takvimi

Güncelleme Tarihi:

2021 ALES başvuruları ne zaman başlayacak İşte ALES/1 ve ALES/2 takvimi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2021 10:34

Ertelenen 2020 ALES/2 21 Şubat tarihinde düzenlendi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca (ÖSYM), 21 Şubat'ta yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın ardından, bu kez de 2021 takviminde yer alan ALES oturumları merak konusu oldu. Peki, 2021 ALES başvuruları ne zaman başlayacak?

Haberin Devamı

ALES sınav ve başvuru takvimi, bu yıl akademik kariyer hedefleyen kişilerce sorgulanıyor. ALES'ten alacakları puanlarla birlikte akademisyenlik için başvuru yapacak ya da yüksek lisansa adım atacak kişiler, ÖSYM'nin belirlediği 2021 takvimine odaklandı. İşte, 2021 ALES başvuru ve sınav tarihleri...

2021 ALES TAKVİMİ

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı 2021-ALES/1, 2 Mayıs 2021 tarihinde yapılacak.

Sınavın başvuruları ise 12-22 Mart 2021 tarihleri arasında kabul edilecek.

Bu sınavın geç başvurusu 1 Nisan 2021'de alınacak. Söz konusu sınavın sonuçları ise 27 Mayıs'ta adayların erişimine açılacak.

Bu yıl düzenlenecek diğer ALES oturumları ise 19 Eylül ve 21 Kasım tarihlerinde organize edilecek.

BU YIL YAPILACAK DİĞER ALES OTURUMLARINA DAİR BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN

Haberin Devamı

ALES'E KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

ALES için ÖSYM tarafından yapılan açıklamada sınavın yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu olarak belirlenmiş bir sınav sistemidir. Yüksek lisans programına geçiş olarak değerlendirildiğinde sınava lisans programından mezun olmuş, lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar ile yurt dışında lisans eğitimi görmüş ve denklik belgesi olanlar başvuru yapabilir.

PUANLAR 5 YIL GEÇERLİ OLACAK

ALES'te her test için, sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek.

Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacak. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için "sayısal", "sözel" ve "eşit ağırlıklı" olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacak.

Sınavdan alınan puanlar açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!