Aşure günü için geri sayım devam ediyor... Aşure günü ne zaman?

Güncelleme Tarihi:

Aşure günü için geri sayım devam ediyor... Aşure günü ne zaman
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2019 14:36

Aşure günü için geri sayım devam ediyor. Buğday, nohut, fasulye, incir, tarçın ve şeker gibi 40'a yakın malzemeyle yapılan, bolluk ve bereketin simgesi aşure, Muharrem ayının en bilinen ve sevilen geleneklerinden biri. Birçok önemli hadisenin yaşandığı ve aşure tatlısının yapıldığı Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen 'aşure günü' kısa bir süre sonra idrak edilecek. Peki, bu yıl aşure günü ne zaman?

Haberin Devamı

Müslümanlar için mübarek olan Muharrem ayının gelmesiyle beraber, Aşure Günü tarihi de gündemdeki yerini almaya başladı. Aşure günü geleneğini devam ettirecek olanlar, 2019 Aşure günü tarihini merak ediyor. İslam coğrafyasında çok önemli bir yere sahip olan aşure günü tarihi ile ilgili detaylar belli olmuştu. Peki, Aşure günü ne zaman? Aşure nasıl yapılır? İşte, aşure günü hakkında merak edilen bazı bilgiler.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Müslüman Türklerin dînî halk geleneğinde önemli bir yer tutan aşûre, aynı zamanda Muharremin onuncu günü (9 Eylül Pazartesi günü) başlamak üzere, daha sonraki günlerde de özel merasimle pişirilip dağıtılan tatlıya isim olmuş ve sosyal dayanışmaya önemli katkılarda bulunmuştur. Çok eskiden beri devam eden aşûre aşı, Osmanlılar döneminde sarayda da pişirilmiş, “aşûre testisi” adı verilen özel kaplarla da saray dairelerine ve halka birkaç gün süreyle dağıtılmıştır. 

Haberin Devamı

AŞURE NASIL YAPILIR?

Pirinç ve dövme ayıklanıp yıkanır.

Tencereye konup, üzerini üç-dört parmak aşacak kadar su ilave edilir.

Tencerenin kapağını kapatmadan ateşe koyulur ve karıştırılır. Beş dakika pişirilip ateşten indirilir. Üzeri kapatılıp bir gece bekletilir.

Nohut ve fasulyeler de yumuşayıncaya dek haşlanır.

Bekleyip kabarmış olan pirinç ve dövme biraz sıcak su ilavesi ile ateşe koyulup kapaksız olarak kaynatılır. Dibinin tutmamasına özen gösterilir.

Sürekli bir kaşıkla karıştırılır. Bir süre sonra altını biraz kısıp, kabukları soyulmuş nohut ve fasulye ilave edilir. Ağır ateşte pişirmeye devam ederken
1kg şeker ilave edilir.

Ateşten almaya yakın limonlar rendelenip aşureye katılır ve bir iki taşım daha kaynatılır. Soğumadan kâselere koyulur.

Fındık ve fıstık biraz kavrulup kuş üzümü ile birlikte servis yapılırken üzerine serpilir.

BAKMADAN GEÇME!