2015 DGS tercih kılavuzu ve ek yerleştirme tarihleri ne zaman açıklanacak? DGS ek yerleştirme kayıt işlemleri?

Güncelleme Tarihi:

2015 DGS tercih kılavuzu ve ek yerleştirme tarihleri ne zaman açıklanacak DGS ek yerleştirme kayıt işlemleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2015 10:02

DGS sınav sonuçları açıklandı. Tercih kılavuzunu merakla bekleyen binlerce aday için zaman yaklaşıyor. DGS ek yerleştirme tarihleri ne zaman? Detaylarda ...

Haberin Devamı

DGS Sınava sonuçları açıklandı. 26 Temmuz 2015 tarihinde yapılan 2015 Dikey Geçiş Sınavının (DGS) değerlendirme işlemleri tamamlanarak 4 Ağustos 2015 Salı günü açıklanan DGS Sınav Sonuçlarını adaylar ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden sorgulanabiliyor. Adaylar sınav sonuçlarını belirtilen internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak öğrenebilecekler. Sınav sonuçları ile ilgili yapılan açıklamada sonuçlar ÖSYM’nin internet adresinden öğrenilecek olup Sınav Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.

2015 DGS SONUÇLARI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

2015 DGS ÜNİVERSİTE KAYIT TARİHLERİ NE ZAMAN

DGS Sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler DGS sonuçlarına göre kazandıkları üniversitelere kayıt yaptırmak için sabırsızlanıyorlar. Yerleştirme sonuçlarını ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrendiler. DGS üniversite kayıt tarihleri ise geçen yıl 8-12 Eylül 2014 olarak belirlenmişti. Bu sene için kesin tarihler henüz açıklanmadı.

Haberin Devamı

2015 DGS tercih kılavuzu ve ek yerleştirme tarihleri ne zaman açıklanacak DGS ek yerleştirme kayıt işlemleri

DGS KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

1) Ön lisans Diploması veya Geçici Mezuniyet Belgesi aslı,
2) Lise Diploması aslı veya Geçici Mezuniyet Belgesi aslı
3) DGS sonuç belgesinin internet çıktısı,
4) Nüfus cüzdanının ön ve arka yüzünün fotokopisi,
5) Kan grubunu gösteren belgenin fotokopisi, (Ehliyetinde kan grubu yazanlar için ehliyet fotokopisi yeterlidir).
6) 6 adet renkli vesikalık fotoğraf (Kılık kıyafet ile ilgili mevzuata uygun ve son altı ay içinde
cepheden çektirilmiş 4,5x6 cm ebadında).
7) Transkript (onaylı)
8) Ders içerikleri (onaylı)
9) Askerlik çağındaki öğrenci adaylarından; ilgili askerlik şubesinden alacakları tecilli olduklarını gösterir belge veya askerlik görevini yapmış olanlardan durumlarını belirten belge. (Bu belge 1989 yılı ve sonrası doğumlulardan istenmez)

Haberin Devamı

2015 DGS TERCİH VE YERLEŞTİRME İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

2015-DGS sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonunda adayların tercih etmemesi veya yerleştirilmesi yapılan adayların kayıt için başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar için gerek duyulduğu takdirde Yükseköğretim Kurulu kararı ile ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacak. Bu durumunda adaylar, 2015-DGS Ek Yerleştirme Boş Kontenjanları ile tercih işlemlerini hangi tarihler arasında yapacaklarını ÖSYM'nin İnternet sitesinden öğrenecekler. Ek Yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin İnternet sayfasında yayımlanacak. Sonuçlar açıklandıktan sonraki 3 gün içerisinde adayların yerleştirildikleri programa kayıtlarını yaptırmaları zorunludur. Adaylara ayrıca yerleştirme sonuç belgesi gönderilmeyecek.

Haberin Devamı

Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirmede adaydan yerleştirme ücreti alınmaz. Ancak, bu sınav sonucuna bağlı daha sonra yapılacak tüm yerleştirme işlemlerinde (ek yerleştirmeler dâhil) adaydan yerleştirme ücreti (10,00 TL) alınır.

DGS KAYIT İŞLEMLERİ

Yerleştirme işlemi, adayların 2015-DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır. Programlara yerleştirme işleminde puan en önemli rolü oynamaktadır. Örneğin T programını, aday A birinci tercihinde, aday B dördüncü tercihinde göstermiş olsun. Aday B’nin puanı aday A’dan yüksekse ve aday B ilk üç tercihine puanı yetmediği için yerleştirilmemiş ise T programına puanı daha yüksek olduğu için aday B yerleşecektir.

Haberin Devamı

Aynı programı tercih etmiş olan adayların 2015-DGS puanlarının eşit olması durumunda, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı 2015-DGS puanında sayısal standart puanı yüksek olan), eşitlik yine sürdüğü takdirde ilgili ÖBP yüksek olana öncelik verilecektir. Eşitlik yine sürdüğü takdirde söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir.

Sağlık muayenesi, bedensel yetersizlik (boy, kilo vb. tercih aşamasında bilinebilen özellikler hariç), mülakat sınavını kazanamama ve intibak eğitiminin olumsuzluğu gibi başvuru sırasında bilinemeyen bir nedenle yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrenciler, durumları ÖSYM Başkanlığınca değerlendirilerek, alt tercihlerinden puanlarının elverdiği programlara (burslu programlar hariç) kayıtlar tamamlandıktan sonraki ilk 1 ay içinde ÖSYM Başkanlığına yazılı olarak tüm belgeleriyle birlikte başvurdukları takdirde yerleştirilirler.

Bu yerleştirmede;

Haberin Devamı

a) Adayın varsa alt tercihleri incelenerek, 2015-DGS Yerleştirme Sonuçlarına göre bu tercihlerden en küçük yerleştirme puan şartını sağlayan ilk program tercihine (burslu programlar hariç) yerleştirme işlemi yapılır.

b) Adayın alt tercihi/tercihleri var ancak, 2015-DGS Yerleştirme Sonuçlarına göre bu tercihlerden hiçbirisi için yerleşmek için gereken en küçük puan şartını sağlamıyorsa veya adayın bir alt tercihi yoksa, bir sonraki yıl için ilgili yılda yerleşmemiş bir aday gibi işlem görmesi sağlanır (Ek yerleştirmeden faydalanması ve/veya bir sonraki yıl ÖBP’nin düşmemesi sağlanır)

BAKMADAN GEÇME!