2006 bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

Güncelleme Tarihi:

2006 bütçesi TBMM Genel Kurulunda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2005 14:04

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, açık öğretim liselerinin, “Truva atı gibi kullanılmak” istendiğini ifade ederek, “Türkiye'de herkes imam-vali, imam-doktor, imam-mühendis olmak zorunda değil” dedi.

Haberin Devamı

Altay, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, bakanlığın, “sorunlar yumağının ötesinde, sorunlar dağına” dönüştüğünü savundu.

Açık Öğretim Lisesi'nin eski ve yeni yönetmeliğini okuyan Altay, ”Yeni yönetmeliğin amacını hangi anlayışla savunacaksınız? Yüksek öğrenimi bitirecek, açık liseye kayıt yaptıracaktır, koftiden iki tane fark dersi verdirilecektir. Buyurun siyasala, tıbba, hukuka...” diye konuştu.

Altay'ın, Türkiye'de herkesin, imam-vali, imam-mühendis ve imam-doktor olma zorunluluğu bulunmadığını ifade etmesi üzerine, AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği'ni, “hülle yönetmelik” olarak nitelendiren ve bu liselerin “Truva liseler” olduğunu ifade eden Altay, “Açık liseleri, Truva atı gibi kullanmak istiyorsunuz” görüşünü savundu.

“AYNI DÜNYA GÖRÜŞÜNÜ PAYLAŞMADIĞI İÇİN Mİ?”

CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı da yüksek öğretim kurumlarının sorunları arasında, bütçeden eğitime ayrılan kaynak yetersizliği ve kadro eksikliği bulunduğunu kaydetti.

Araslı, hem kadro verilmeyip, hem de üniversitelerin “bilim adamı yetiştirmiyor” diye eleştirilmesinin, “insafsızlık” olduğunu belirtti.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın tutuklanmasına da değinen Araslı, kafalarda, “Aşkın'ın niye bunları yaşamak zorunda bırakıldığı” sorusu bulunduğunu söyledi. Araslı, ”Acaba iktidarla aynı dünya görüşünü paylaşmadığı için mi paylaşmadığı için gözdağı verilmek için mi, yoksa gerçekten suç işlediği için mi?” diye sordu.
Araslı, hükümetin amacının, “duruşu duruşuna uygun üniversiteler yaratmak” olduğunu ifade ederek, “Bunu, çeşitli yasal düzenlemelerden çıkarıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Öğrenci affı girişiminin, üniversite özerkliğine müdahale olduğunu belirten Araslı, bu tür girişimlerin partilere oy kazandırdığını ancak, oy kaygısı ile eğitim sisteminin yozlaştırılamayacağını söyledi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!