2002'de gökyüzünde neler olacak ?

Güncelleme Tarihi:

2002de gökyüzünde neler olacak
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 18, 2002 11:54

TÜBİTAK Antalya Gözlemevi'nin, bu yılki önemli gök olaylarını içeren yıllığı yayımlandı. "2002 Gök Olayları Yıllığı" adlı kitapçıkta, Ay ve gezegenler ile takımyıldızların, bu yılki durumları ve önemli gök olayları yer alıyor. Yıllık ayrıca, gözlemevi'nin, Antalya Bakırlıtepe'de tespit ettiği Ay ve gezegen görüntülerini de içeriyor.

Haberin Devamı

Yıllığa göre, GüneÅŸ'e en yakın gezegen olan Merkür, 3 Åžubat-29 Mart, 6 Haziran-13 Temmuz, 5-31 Ekim tarihleri arasında, sabahları gözlenebilecek. Sabahları en iyi gözlem zamanı ise Ekim ayı ortasında olacak. Gezegenin akÅŸamları en iyi gözlem zamanı da, Nisan sonu ve Mayıs başı olacak.Â

"Kadın güzelliği"ni simgeleyen ve Güneş'e en yakın ikinci gezegen olan Venüs ise yine akşamları gökyüzünün en parlak cismi olacak. "Akşam Yıldızı" olarak da bilinen gezegen, yıl sonunda en parlak görünümüne kavuşacak. 

Dünya'dan sonra Güneş Sistemi'nin dördüncü gezegeni olan Mars, Ocak sonunda "Balık", Şubat sonunda "Koç", Nisan ayı başlarında ise "Boğa" takımyıldızlarında olacak. Yıl sonuna kadar "Başak" ve "Terazi" takımyıldızlarında yol alacak olan Mars gezegeni, 4 Mayıs'ta Satürn, 10 Mayıs'ta Venüs ve 3 Temmuz'da Jüpiter ile çok yakın görünümde olacak.

Güneş'e 778 milyon kilometre uzaklıktaki, 16 uydulu Jüpiter, Mayıssonuna kadar Güneş'e açısal olarak yaklaşacak, akşam gözyüzünde gözlenebilecek. Gezegen, 3 Haziran'da Venüs, 3 Temmuz'da Mars ile çok yakın görünümde olacak. 

Yılbaşında Boğa Takımyıldızı'nda bulunan Satürn gezegeni, Şubat sonuna kadar yarı gece gözlenebilecek. Uranüs, Kasım ayı ortasından itibaren akşamları gökyüzünde olacak. Neptün, Şubat sonuna doğru Güneş'ten önce doğacak, Kasım ayından sonra, akşamları batı ufkunda gözlenebilecek. Plüto ise parlaklığı çok az olduğu için gözlenmesi zorbir gezegen olmayı sürdürecek.  

POPÃœLER BÄ°LÄ°M OKURLARI DA YARARLANABÄ°LÄ°RÂ
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin "2002 Gök Olayları Yıllığı"nda ayrıca, "Ay ve Güneş Tutulması", "Güneş Yüzeyindeki Manyetik Etkinlikler", "Gökyüzünde Açı Ölçümü", "Yıldızlar" ve "Bulutsular", hakkında genel bilgiler de yer alıyor. Popüler bilim okurlarının anlayabileceği dille kaleme alınan yıllık, yıl boyunca önemli gök olaylarının belirtildiği bir de takvim sunuyor. 

Yıllıkta ayrıca, Antalya'daki Bakırlıtepe'de bulunan TÃœBÄ°TAK Ulusal Gözlemevi'nin, 150 santimetrelik teleskopu "T150" ile tespit edilen Japiter, Satürn, Orion bulutsusu, M15 Küresel Yıldız Kümesi ile Ay'ın Copernicus, Clavius ve Archimedes kraterlerinin de fotoÄŸrafları yer alıyor. Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!