2000 hedeflerine start

Güncelleme Tarihi:

2000 hedeflerine start
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Yılmaz başkanlığında dün toplanan Bakanlar Kurulu, cumhuriyet tarihinin en büyük eğitim reformu için düğmeye bastı. Türkiye'yi 2000 yılına hazırlayacak hedeflere ulaşmak için bu yıl 60 trilyon liralık ek kaynak sağlanacak. Gelecek yıldan itibaren de her sene için 100 trilyonluk kaynak yaratılacak.

Kesintisiz ilköğretimin üzerindeki 24 yıllık ambargoyu kaldırmak için önemli bir adım atan yeni hükümet, Cumhuriyet tarihinin en büyük eğitim reformuna hazırlanıyor. Başbakan Mesut Yılmaz dün topladığı mini kabinede, dev eğitim reformunu başlatacak kararları aldı. Türkiye'yi, 2000 yılının mega hedeflerine götürecek Yılmaz'ın başkanlığındaki toplantıya, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner, Devlet Bakanları Hüsamettin Özkan ve Eyüp Aşık, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel ile Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay katıldı. Toplantıda alınan kararlar, zorunlu eğitim süreci kesintisiz 8 yıla çıkacak olan Türkiye'de, eğitim sistemini yeniden yapılandıracak bir dizi reforma paralel olarak uygulamaya girecek.

HER ÖĞRENCİYE BİLGİSAYAR

Bu kararlarla Türkiye, 2000 yılında şu eğitim hedeflerine ulaşacak:

İlköğretimden başlayarak bütün okullarda bilgisayar laboratuvarı yapımına hız verilecek. Her Türk öğrencisi bilgisayarla tanışacak.

Yabancı dil eğitim-öğretim sistemi ilkokul 4'üncü sınıftan başlayarak, öğrencilerin en az bir yabancı dil öğrenmelerine olanak sağlayacak biçimde geliştirilecek.

Halen 1 milyondan fazla çocuğun okuduğu birleştirilmiş sınıf uygulaması 8 yıllık kesintisiz eğitimle birlikte tarihe karışacak.

Derslik yapımına hız kazandırılacak. İkili eğitim kaldırılırken, ilköğretimde 48, liselerde 34 olan ortalama sınıf mevcutları 25-30 düzeyine indirilecek.

EĞİTİM VERGİSİ GELİYOR

Türkiye'yi 2000 yılına hazırlayacak bu hedeflere ulaşmak için bu yıl, en az 60 trilyon liralık ek mali imkan sağlanacak. Gelecek yıldan başlayarak da yılda en az 100 trilyonluk ek kaynak yaratılacak. Ayrıca, Dünya Bankası'nın vereceği 1.5 milyar dolarlık kredi de, hedef projelerinin uygulamaya konulmasında kullanılacak. Bu kaynakları yaratmak için tüketim mallarına ek vergi getirilecek. Ek kaynağın en önemli bölümü, sigara ve içki üzerine konulacak ek vergiden sağlanacak. Ayrıca, lüks tüketim malları ile kurşunsuz benzin ve süper benzine eğitim vergisi konulacak.

KARARNAME PAZAR GÜNÜ

Alınan kararların uygulanmasına dün başlandı. Maliye Bakanlığı, Bakan Zekeriya Temizel'in startıyla hummalı bir çalışma içine girdi. Temizel, mega hedefler için gerekli ek kaynak yaratma çalışmalarının ‘çok kısa süre'de bitirilmesini istedi. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Bener Cordan da, eldeki bütün sayısal verileri bugün Başbakan Yılmaz'a sunacak. Bu verilere göre Türkiye'nin eğitim haritası hazırlanacak. Başbakan Yılmaz bu kararları Çarşamba günü açıklayacak. En geç pazar günü de mega hedef kararnamesi çıkmış olacak.

Özal başlattı Güzel döndü

Bilgisayarlı, laboratuvarlı ve az mevcutlu sınıflarda eğitimi içeren reform, Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde de gündeme geldi. Ekonomideki misyonunu Milli Eğitim'e de yansıtmayı planlayan Özal, sık sık bunun yolunun ‘Bilgi Çağı'na uyumdan geçtiğini savundu. Özal, kapsamlı bir reforma hazırlanırken, okullara da ilk planda 1000 bilgisayar alındı. Özal Hükümeti'nin Milli Eğitim Bakanı Hasan Celal Güzel de o dönem, eğitimde amaçlarının, ‘21'inci Yüzyıl'ın neslini yaratmak' olduğunu söylüyor, sınıf mevcutlarını 40'a indirmeyi hedeflediklerini belirtiyordu.

BÜYÜK ÇARK

Güzel'in bakanlığı sırasında Milli Eğitim Şurası'nda tartışılmak üzere 8 yıllık ilköğretim projesi de hazırlandı. O dönem sürekli ‘dev projeler'den söz eden Güzel, şimdi partisi YDP'yi, kapatılması durumunda RP'ye ikram edecek kadar büyük bir ‘U dönüşü'nün altına imzasını attı. Güzel, kesintisiz eğitimi de o dönemdeki, ‘21'inci Yüzyıl'a dönük' görüşlerinin aksine ‘ihanet' olarak nitelendirmeye başladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!