20 yaşındaki hastasıyla ilişki kurmuş

Güncelleme Tarihi:

20 yaşındaki hastasıyla ilişki kurmuş
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2001 00:00


Mesude ERŞAN / İSTANBUL
Haberin Devamı

İhanette ikinci perde

Ünlülerin psikiyatristi Ergon Mengi'nin, ‘‘Badem Ağacı’’ kitabında hastalarının sırlarını açığa vurmasının yankıları sürerken Mengi'nin 64 yaşındayken 20 yaşındaki bir

hastasıyla ilişkisi olduğunu açıklaması, tartışmayı daha da alevlendirdi.

Bir dönemin ünlü psikiyatristi Ergon Mengi'nin anılarını yazdığı ‘Badem Ağacı’ adlı kitabında, hastalarının çok özel durumlarını açığa vurmasının ardından, Sevda adında genç bir hastasıyla 5 yıl süreyle duygusal bir ilişki yaşadığını da itiraf etmesi, bardağı taşıran son damla oldu.

Psikiyatristler hem hastayla cinsel ilişkiye girilmesini, hem de bunun teşhir edilmesini 'çirkin' bir davranış olarak nitelediler. Mesleğe ihanetle suçlanan Dr. Mengi'nin bir hastasıyla 5 yıl süren cinsel ilişkisini ballandıra ballandıra anlatması ihanette ikinci perde olarak yorumlandı. Şu anda 71 yaşında olan Dr. Mengi'nin, 7 yıl önce 20 yaşındaki bir üniversite öğrencisi genç kızla başlayan ve 5 yıl süren ilişkisini kitabında yazmasıyla ilgili olarak meslektaşlarının görüşleri şöyle:

Hastanın zaafı kullanılamaz

Dr. Yıldırım Gülhan-İstanbul Tabib Odası Etik Kurulu Üyesi.

Hekimlerin hastaları ile ilişkiye girmesi Tıbbi Deontoloji Tüzüğü'ne ve hekim etiğine aykırıdır.Bazen hastaların hekimlerine zaafı olabilir. Fakat hekimin bunu kullanmaması gerekir. Yani hekim, ilişki için fırsat yaratmaz.

Mesleğinden feragat etmeli

Prof. Dr. Süha Göksel-İstanbul Tabib Odası Başkanı.

Hekim-hasta ilişkisinin erkek-kadın ilişkisine dönüşmesi tıp etiğine uygun değildir. Böyle bir ilişki anında, yani birlikte olurlarsa hekimin mutlaka mesleki görevinden feragat etmesi ve başka bir meslektaşına tedaviyi devretmesi gerekir.

İngiltere'de meslekten atılırlar

Psikiyatrist Doç. Dr. Armağan Samancı -Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi.

Bu davranışın etik olmadığı çok net. Başka ülkelerde örneğin İngiltere'de böyle bir şey yapsaydı, mesleğinden menedilir, diploması elinden alınırdı. İngiltere'de bu sadece etik bir sorun değil, kanuni düzenlemesi de olan bir durum. İngiltere'de hastasıyla ilişkiye giren hekim hastalarının şikayeti bile olmasa meslekten çıkarılır. Ama ne yazık ki mesleğini kötüye kullanan hekimler var.

Hastayla ilişki tedaviyi olumsuz etkiler

Pskiyatrist Dr. Nevzat Satmış- Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi.

Doktor hastasıyla hiç bir şekilde duygusal alışverişe girmez. Hastalar kendi duygularını zaman zaman doktoruna transfer ederler (transferans). Bu durumda doktor kendi çizgisini bilmezse yakınlaşma olabilir ama bu etik değildir, yanlıştır. Çünkü o zaman doktor hastasına faydalı olamaz. Onun için tranferans geliştiği zaman doktor bunu farketmeli ve hastasına aralarındaki ilişkinin 'doktor-hasta ilişkisi' olduğunu belirtmelidir. Eğer transferans devam ediyorsa ve doktor da bunu çözemiyorsa o zaman hastanın tedavisini bir başka doktora bırakmalıdır. Hasta doktora, doktor olduğu için gidiyor. Bu sadece psikiyatri için değil tüm alanlar için geçerlidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!