20 milyara temizlik

Güncelleme Tarihi:

20 milyara temizlik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

TBMM'de skandalların arkası kesilmiyor. TBMM Genel Kurul Salonu'ndaki 16 Türk devletini simgeleyen 16 avizenin, 20 milyar liraya MESA-Nurol şirketine temizletildiği ortaya çıktı. Özel asansörle indirilip, temizlendikten sonra yerine takılması için avize başına 1 milyar 200 milyon lira ödediği belirlendi.

TBMM'de yolsuzluk söylentileri arasında yapımı süren yeni Genel Kurul salonu inşaatındaki fahiş fiyatların sadece milyarlık koltuklarla sınırlı kalmadığı ortaya çıktı. İnşaatı yapan MESA-Nurol'un Meclis'teki 16 avizenin sadece temizliği için 96 bin dolar (yaklaşık 20 milyar) aldığı belirlendi. Salonda bulunan ve tarihteki 16 Türk devletini temsil eden avizelerden her biri için şirkete tam 6 bin dolar ödediği ortaya çıktı. Avizeler inşaat süresince bağlı olduğu özel asansörle tavandan indirilip temizlenerek yeniden yerine takıldı.

İKİ MİSLİ KOMİSYON

TBMM'nin inşaatı kendi adına yaptırması için Emlak Konut'a iki misli komisyon verdiği de belirlendi. Yetkililer, Emlak Konut'un benzer işlerde standart olarak yüzde 5 komisyon aldığını, Meclis işinde ise bu oranın yüzde 10 olduğunu bildirdiler. Bu nedenle TBMM Başkanı Hikmet Çetin, inşaat maliyetini düşürmek için ilk iş olarak Emlak Konut komisyonunu yüzde 5'e indirmek için harekete geçti.

80 MİLYAR BOŞA ÖDENDİ

Bu arada yine Mustafa Kalemli'nin başkanlığı döneminde Meclis'te milletvekilleri için yeni makam odaları yapılması gündeme geldi. Meclis'i korumakla görevli olan Muhafız Bölüğü'nün konuşlandırıldığı yerde planlanan bu inşaatın projesi için bir firmaya 80 milyar ödendi. Ancak daha sonra Genelkurmay taburun taşınmasını reddedince proje iptal oldu. Böylece Meclis, projeye boşu boşuna 80 milyar lira ödedi.

3 MİLYON DOLARLIK İDDİA

Son olarak salona yerleştirilecek havalandırma sisteminde usulsüzlük yapıldığı iddia edildi. Sistemin 1.5 milyon dolara malolmasına karşın Meclis'e 4.5 milyon dolara fatura edildiği ileri sürüldü. TBMM Başkanlık Divanı'nda oluşturulan Araştırma Komisyonu, yarın yapacağı toplantıda süre uzatımından doğan tazminat, milletvekilleri için yaptırılan koltukların alımından doğan fiyat farkının yanı sıra havalandırma sistemi ile ilgili usulsüzlük iddialarını da ele alacak.

AYRICALIKLI AVANTAJ

Bu arada dün ilginç bir iddia daha Meclis'i karıştırdı. MESA firmasının, geçen yıl TBMM Basın Bürosundaki ‘‘basın toplantısı salonunu’’ bedava yaptığı, bu nedenle de, Meclis'in inşaat işlerinde MESA'nın ayrıcalıklı bir avantaj sağladığı öne sürüldü.

BİR İDDİA DA GENÇ'TEN

Öte yandan TBMM Başkanvekili Kamer Genç de eski salonun sökümü için 500 milyar lira ödendiğini belirtti. Genç, ‘‘Yeni salonu 8 milyon dolara yapacak şirket varken, bu şirkete verip 40 milyon dolar harcadılar’’ dedi. TBMM Danışma Kurulu, TBMM Genel Kurul Salonu'nun yenilenmesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla verilen Araştırma Önergelerinin 13 Ocak Salı günü görüşülmesini kararlaştırdı.

Çetin’den kur operasyonu

Meclis Başkanı Hikmet Çetin, MESA-Nurol ortaklığının yaptığı Genel Kurul inşaatındaki aşırı yüksek maliyetten kurtulmak için ‘Kur operasyonu’ da başlattı. Çetin, Meclis'in Mesa-Nurol ortaklığına inşaattan kalan yaklaşık 15 milyon dolarlık borcunu, süre uzatımı öncesi inşaatın teslim günü olan 14 Ekim tarihli döviz kurundan ödemenin yolunu araştırıyor. Bunun gerçekleşmesi halinde eski Başkan Mustafa Kalemli'nin yaptığı tartışmalı süre uzatımı nedeniyle Meclis'in uğradığı 920 bin dolarlık zararın telafi edilebileceği bildirildi. Emlak Konut Komisyonu ve kur operasyonu başarılı olursa inşaat maliyetinin 8'den 6 trilyona düşeceği kaydedildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!