2. dalga Kuzey Irak'ta PKK'ya

Güncelleme Tarihi:

2. dalga Kuzey Irakta PKKya
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2015 02:14

Türkiye, Suriye’de açılan ateşle Astsubay Yalçın Nane’nin şehit olması üzerine ilk kez doğrudan IŞİD’i hedef alarak önceki gece hava operasyonudüzenledi, Suriye’deki üç IŞİD noktası vuruldu, 35 IŞİD’linin öldüğü iddiası var. Operasyonun yankıları sürerken dün gece ikinci harekât düzenlendi. Yine Diyarbakır’daki Pars Filosu’nun görev aldığı operasyonda bu kez Kuzey Irak’taki PKK noktaları hedef alındı. Kuzey Irak’taki Kandil, Zap, Metina, Basyan ve Avaşin kampları jetlerle vuruldu. İncirlik’ten kalkan uçakların da Suriye’de IŞİD’i bir kez daha vurduğu iddia edildi ancak Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre; Suriye’de belirlenen 3 DAEŞ hedefi topçu atışıyla vuruldu.Akşam saatlerinde yapılan harekatı, TSK'nın milli imkan ve kabiliyetleriyle gerçekleştirdiği öğrenildi.

Haberin Devamı

IŞİD’e yönelik hava operasyonu, Gaziantep Oğuzeli’nde, IŞİD militanlarının açtığı ateş sonucu Astsubay Mehmet Yalçın Nane’nin şehit düşmesi ve 2 uzman çavuşun yaralanmasından sonra toplanan Özel Güvenlik Zirvesi’nde kararlaştırıldı.

2. dalga Kuzey Irakta PKKya
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: MUTABAKATA VARDIK

Harekât, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu başkanlığında Başbakanlık Koordinasyon Merkezi ile Genelkurmay Harekât Başkanlığı tarafından organize edildi ve harekâta şehit astsubayın adının verilmesi kararlaştırıldı.

2. dalga Kuzey Irakta PKKya
Başbakanlık'tan flaş IŞİD ve PKK'ya operasyon açıklaması


TOPLANMALARI BEKLENDİ


Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’nde konuşlu ve ‘Pars filo’ olarak bilinen, gece görüş ve vuruş kabiliyetine sahip (Lantırn) 181. Filo’ya bağlı 3 F-16 savaş uçağı, 4 adet lazer güdümlü bomba atarak IŞİD’e ait 2 karargâh ile bir toplanma yerini vurdu. Bir askeri yetkili, harekâtın neden sabaha karşı düzenlendiğini Hürriyet’e, “Bölgeyle ilgili daha önceden edinilen istihbaratlar doğrultusunda IŞİD’in üst düzey yöneticilerinin geç saatlerde toplanacağını biliyorduk. Harekât saati belirlenirken bu istihbarat dikkate alındı. Hedefler daha önceden kendi teknik imkânlarımızla güdümlü bombalar için işaretlenmişti. Hedeflerin tamamı imha edildi. IŞİD’e ağır zayiat verildi” sözleriyle açıkladı.

2. dalga Kuzey Irakta PKKya
Güdümlü füzeler nasıl vurdu

Haberin Devamı


LAZER GÜDÜMLÜ BOMBA


Askeri kaynaklara göre, Türk uçakları bu operasyonu Suriye Hava Sahası’na girmeden yaptı. GBU-12 model 500 librelik lazer güdümlü bomba, yaklaşık 10 bin feet yükseklikten bırakıldı. Uçakların üzerindeki ‘Lantırn’ sisteminin hedefleme podu da aynı anda hedefi lazerle işaretledi. Lazer güdümlü bomba, lazer izini takip ederek ve üzerindeki kanatçıklarla seyir ayarlarını yaparak hedefi imha etti.

2. dalga Kuzey Irakta PKKya
İncirlik Üssü'nden gece saatlerinde 3 F-16 savaş uçağı kalktı


Haberin Devamı

ŞAM’A ‘KARIŞMA’ MESAJI


Suriye hava sahası kullanılmasa da başta ABD olmak üzere tüm koalisyon güçlerine bilgi verildi. ABD üzerinden de Suriye rejimi haberdar edildi. Aynı askeri yetkili, “Bu bildirim Suriye’den izin alma maksadıyla olmadı. Aksine, Suriye rejimine ‘Türkiye IŞİD hedeflerine bir operasyon yapacak. Türk uçaklarına, hava savunma sistemlerini kilitlememeleri ve hava araçlarını harekete geçirmemeleri uyarısı yapıldı. Aksi durumda Türk uçakları rejime de gereken yanıtı verir’ mesajı iletilmiş oldu” dedi. Operasyonla ilgili resmi yazılı açıklama da Başbakanlık’tan yapıldı. Açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti devleti ulusal güvenliğini korumak için gerekli önlemleri almakta kararlıdır” denildi.

2. dalga Kuzey Irakta PKKya
Şehidin adıyla vuruldu

Haberin Devamı

Kuzey Irak’ta 5 hedef

TÜRK jetleri dün gece de bombalarla havalandı. Diyarbakır’daki Pars Filosu’na ait 20 F-16, Kuzey Irak’taki PKK hedeflerini vurdu. Kürt internet siteleri ikinci dalgada hedefte Kuzey Irak’taki Kandil, Zap, Metina, Basyan ve Avaşin’deki PKK kampların olduğunu öne sürdüler. Jetlerin PKK’nın sığınaklarını ve eğitim tesislerini vuruduğu iddia edildi.

KANDİL BOMBALANDI

Kuzey Irak’taki yerel kaynaklar, saat 00.30’dan itibaren 3 savaş uçağının Kandil Dağı çevresinde keşif uçuşu yaptığını bildirdi. Kaynaklar saat 01.15’ten itibaren de savaş uçaklarının Kandil’de bulunan PKK hedeflerini bombaladığını kaydetti.

PKK KAMPLARI OBÜS ATIŞLARIYLA VURULDU

Haberin Devamı

Diyarbakır’dan kalkan F-16’ların Irak’ın kuzeyindeki terör hedeflerini bombalamasının ardından bölgedeki birliklerden de, aynı noktalara yoğun obüs ve havan topu atışları yapıldı. Çukurca İlçesi’nin Işıklı ve Derecik Beldesi sınır taburlarından, 02.30-03.30 saatleri arasında Irak’taki PKK’nın Zap ve Kanireş kampları obüs ve havan atışlarıyla vuruldu. Top atışları Çukurca İlçe merkezinden de duyuldu.

2. dalga Kuzey Irakta PKKya

BÖLGEDE DUMANLAR YÜKSELDI

Hakkari’nin Derecik Beldesi sınır taburlarından, sabaha karşı PKK’nın Kanireş kampına doğru yapılan top atışlarının ardından bölgen yükselen dumanlar, günün ilk ışıklarıyla birlikte Derecik beldesinden de görüldü.

Haberin Devamı

IŞİD’İ KOALİSYON MU VURDU

Dün gece İncirlik’ten havalanan jetlerin de Suriye’de IŞİD’i bir kez daha vurduğu iddia edildi. Ancak bazı kaynaklar, Türk jetlerinin sadece Kuzey Irak’ı vurduğunu, IŞİD’in koalisyon güçlerinin vurmuş olabileceği bilgisini verdi.

BAŞBAKANLIK KAYNAKLARI: SURİYE'DE 3 DAEŞ HEDEFİ VURULDU

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre; Suriye’de belirlenen 3 DAEŞ hedefi topçu atışıyla vuruldu. Akşam saatlerinde yapılan harekatın, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) milli imkan ve kabiliyetleriyle gerçekleştirdiği öğrenildi. Öte yandan, Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen Özel Güvenlik Toplantısı’nda, Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk’ün brifing verdiği belirtildi.

2. dalga Kuzey Irakta PKKya
Çankaya Köşkü'nde "Özel Güvenlik Toplantısı"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!