19 Türk kökenli delege Alman lideri seçiyor

Güncelleme Tarihi:

19 Türk kökenli delege Alman lideri seçiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2012 00:00

ALMANYA’da tarihi gün. Bugün bin 240 üyeli Federal Asamble tarafından Almanya’nın yeni Cumhurbaşkanı belirlenecek.

Haberin Devamı

Tarihi Alman Federal Meclis Binası “Reichstag”ta saat 12.00’de başlayacak seçimlerde 620’si federal meclis milletvekili ve nüfus çoğunluğuna göre Almanya’nın 16 eyaletinden seçilen 620 temsilci ile birlikte toplam bin 240 delege oylarıyla Almanya’nın 11’inci Cumhurbaşkanı belirleyecek.
Beş partinin ortak adayı olan Joachim Gauck’un, salt çoğunluğu ilk turda alarak cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Solingen kentinde 1993 yılında aşırı sağcılar tarafından evinin kundaklanması sonucu iki kızı ve iki torununu kaybeden Mevlüde Genç ile aşırı sağcı terör örgütü tarafından babası öldürülen Gamze Kubaşık ile birlikte aralarında federal ve yerel vekillerin de bulunduğu toplam 19 Türk kökenli cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanacaklar.

Oyum Gauck’a

Haberin Devamı

Solingen’de 1993 yılında aşırı sağcılar tarafından evinin kundaklanması sonucu iki kızı ve iki torununu kaybeden Mevlüde Genç, Berlin gazetelerinden B-Z’e konuştu. Oyunu Joachim Gauck’e vereceğini belirten Mevlüde Genç, “Cumhurbaşkanı bizi yabancı olarak değil, bir Alman olarak kabul etmelidir. Ölen Alman Cumhurbaşkanı Johannes Rau’nun bana, ‘Ben herkesin Cumhurbaşkanıyım’ dediği gibi her cumhurbaşkanı bu duyarlılığı göstermelidir” dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!