17 yıldır, maaşını hayır için harcıyor

Güncelleme Tarihi:

17 yıldır, maaşını hayır için harcıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Rasim Betir'in1983’te tuğgeneral olduktan sonra tüm maaşını Mehmetçik Vakfı’na bağışladığı ortaya çıktı. Betir, 40’a yakın akrabasını kurban verdiği17 Ağustos Depremi’nden sonra ise bu bağışını depremzedelere yönlendirdi.

DEPREMDE yakınlarını kaybetti. Bu olaylardan sonra bölgedeki insanlara yardım için elinden geleni yaptı. Onun insanlık dolu davranışları hiçbir zaman unutulmayacaktır...

Emekli Orgeneral Çevik Bir, 30 Ağustos'ta görevi sona erecek olan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Rasim Betir için bunları söylüyor.

Varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Orgeneral Betir, 17 Ağustos depreminin acısını en yakından hissedenlerden biri... Memleketi Adapazarı Hendek'te 40'a yakın akrabasını bir gecede kaybetmiş.

Betir Paşa, 1983'te tuğgeneral olduktan sonra tüm harcırahlarını askeri vakıflara bağşılamaya başlamış. 17 Ağustos depreminden sonra ise hem harcırahlarını, hem de tüm maaşını depremzedelere ve Mehmetçik Vakfı'na yönlendirmiş.

Betir Paşa, ağustos içindeki veda töreni için de bu acıyı ve sonrasındaki gelişmeleri yansıtan anlamlı bir sinevizyon gösterisi hazırlatıyor.

BAŞARI DOLU BİR SİCİL

1958 yılında Kara Harp Okulu'ndan mezun olan Betir Paşa, tam 42 yıl sonra bu Ağustos'ta görevine veda ediyor.

62 yaşındaki Paşa, bu uzun meslek hayatına Harp Okulu'nun ardından 1960'da muhabere okulunda başladı.

Başarılı bir subay olarak kısa sürede ast ve üstlerince sevilen Betir Paşa, kıta subaylığı, istihbarat, eğitim, teşkilat, harekat subayı olarak çeşitli merkezlerde çalıştı. Kara Harp Akademisinde üst subaylık eğitimi alan Betir Paşa, üç sene de Belçika'da görev yaptı. 1983'te Tuğgeneral'liğe terfi ederek önce Genelkurmay'da Komuta Kontrol Dairesi Başkanı, ardından da 15. Piyade Tugay Komutanı olarak görev yapan Betir Paşa, 1987'de Tümgeneral oldu.

Orgeneral Betir, Genelkurmay Eğitim ve Daire Başkanlığı ve 12. Piyade Tümen Komutanı olarak görev yaptığı Tümgeneral rütbesinin ardından, 1991'de omuzundaki yıldız sayısını üçe yükseltti.

1996’DA ORGENERAL OLDU

Korgeneral olarak Genelkurmay J Başkanlıklarında Harekat ve Lojistik birimlerinin başında bulunan Orgeneral Rasim Betir, bu rütbeye ulaşmadan önce, 5. Kolordu Komutanı olarak da görev yaptı. Betir Paşa, bir asker için en yüksek rütbe olan Orgeneral'liğe 1996 yılında çıktı. İki yılını Malatya'da Ordu Komutanı olarak geçiren Betir, 1998'den bu yana da Jandarma Genel Komutanlığı görevini yapıyor.

17 Ağustos'ta 40 yakınını kaybetti

1999'un 17 Ağustos'u Betir Paşa'ya acıları getirdi.

Betir Paşa, askerlik hayatının biteceği 2000 yılına sadece bir yıl kala 17 Ağustos'taki depremle 40'a yakın yakınını kaybetti.

Betir Paşa yılmadı. Ayakta durmaya çalıştı. İhtiyacı olanların her fırsatta yanında oldu. Depremden hemen sonra defalarca bu bölgeye gitti. Adapazarı Hendek, onun ikinci adresi olmuştu. Ama artık ziyaret değil acılar ve cenazeler içindi. Yakınlarının cenaze törenlerine bizzat katılan Betir Paşa, depremden bu yana maaşını da depremzedelerle, Mehmetçik Vakfı'na bağışlıyor.

REKLAM OLMASIN DİYE YARDIMLARINI GİZLEDİ

Betir Paşa'nın veda sinevizyonunda deprem bölgesine yapılan yardım çalışmaları da yer alıyor. Ama hiç kendinden bahsetmiyor. Çünkü bu yaptıklarının reklam edilmesini de hiçbir zaman istemiyor.

Betir Paşa'nın bütün bunlarla birlikte deprem bölgesinde yapılan çalışmalar hakkında sürekli bilgi aldığı ve bölgedeki birliklere yardıma muhtaç insanlara el uzatılması için özel olarak talimat verdiği de biliniyor.

Betir Paşa ile aynı devreden olan emekli Orgeneral Çevik Bir, yıllardır birlikte olduğu arkadaşı için şu sözleri söylüyor:

‘‘O, tanıdığım en yardımsever insanlardan biridir. O yardıma muhtaç insanlara maaşını da bağışlar. Gerekirse elinde avucunda ne varsa da verir...’’

Klipli veda

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Rasim Betir, bu ay emekli olacak. Betir Paşa, veda töreni için hazırladığı sinevizyon gösterisinde, Harp Okulu'ndan başlayan öyküsünü anlatırken, 17 Ağustos depremine de geniş yer ayırmış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!