'Özel yetkili mahkemelerde Gülen cemaatine yakın isimler var'

Güncelleme Tarihi:

Özel yetkili mahkemelerde Gülen cemaatine yakın isimler var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2010 14:38

Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın dile getirdiği “Fethullah Gülen cemaatinin başta emniyet ve yargı olmak üzere devlet kurumları içinde yapılandığı” yönündeki iddiaları değerlendirirken, “Gülen cemaati, 1995’ten beri devlet yönetimi ve yargıdaki ağırlığı artmaktadır. Özellikle, DGM’ler kaldırdıktan sonra kurulan özel yetkili mahkemelere, söz konusu cemaatle ilişkisi bulunan savcı ve hakimler yerleştirildi. Son olaylarda bu kuşkuları doğrular nitelikte” dedi.

Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın, “Haliç’te Yaşayan Simonlar; Dün Devlet Bugün Cemaat” adlı kitabının yankıları yargı kulislerine de yansıdı. Hanefi Avcı, kitabında “Devlet içinde devlet” olduğunu iddia ederek, “Son zamanlarda gündemi meşgul eden tüm iddiaları yayan cemaattir; onlardan bilgi alan da onlar adına konuşan da cemaatin adamlarıdır” dedi. Avcı’nın kitabında yer alan bu ifadeler büyük yankı buldu.

Avcı’nın kitabını Adeğerlendiren Özden, “Fethulla Gülen’in eğitim düzeyi ve kültür düzeyi ortadayken halkımızın yumuşak olan inanç yapısı konusunda söyledikleri ve gözyaşları ile topladığı duygusal birikimi akçalı güce çevirdi” dedi.

Gülen’i din yoluyla siyaset alanındaki etkisini artırmakla suçlayan Özden şöyle konuştu:

“Cemaatin, 1995’ten buyana devletin yargısında ve yönetiminde ağırlığı artıyor. Bu ağırlığını artması sonucu da bugün yakınma konusu olan her olayda cemaat kendisini hissettirmektedir. Artık Türkiye, Fethullah’ın dünyada açtığı okulların içinde en büyük okulu durumuna getirilmeye çalışılmaktadır. Hanefi Avcı’nın yazdıklarına zamanında ilgililer tarafından dikkat edilseydi bu duruma düşülmezdi."

HSYK’daki atama kirizinde Adalet Bakanlığı'nın kararnameyi geri çekmesini de eleştiren Özden, "HSYK'nın çalışmasını engelleyen Adalet Bakanının cemaate güç verdiği herkesçe bilinmektedir. DGM’ler kaldırıldıktan sonra özel yetkili mahkemelere Fetullahçı ağırlıklı savcı ve hakimler yerleştirilmiştir. Bunların yakınmasını hep duyuyorum. Son olaylarda bu kuşkuları doğurur nitelikte” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!