Irak sınırı ve terör profesyonele emanet

Güncelleme Tarihi:

Irak sınırı ve terör profesyonele emanet
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2010 00:00

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, Kara Kuvvetleri Komutanlığı döneminde dile getirdiği, “Birliklerin profesyonelleşmesi çalışması”, ağustosun ilk haftasında tamamlanıyor.

Bu konudaki çalışmalarına 2008 yılında fiilen başlayan Genelkurmay Başkanlığı, profesyonel birliklerle ilgili çalışmasını yakında tamamlayacak ve böylece operasyonlara katılacak unsurların tamamı da uzman profesyonel askerden oluşacak. PKK’nın son saldırıları ile her gün gündeme gelen profesyonel ordu sınır boyunda ve operasyonlarda görev yapacak. 6 komando tugayında eğitim alan uzman erbaşlar profesyonel orduda en kritik görevi üstlenecek.

Tugaylarda yetişecek

PKK ile mücadele kapsamında tüm komando tugayları profesyonel olacak. Yedek subaylar sadece iç güvenlik birliklerinde görev alacak. Bu tugaylarda erlerin görevi olmayacak. Profesyonel tugaylarda, uzman erbaşlar görev yapacak. Siirt, Şırnak, Hakkâri, Tunceli gibi PKK’nın en yoğun olduğu bölgelerde profesyonel birlikler faaliyetlerini yoğunlaştıracak. Profesyonel ordu eğitimi Kara Kuvvetler Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı komando tugaylarında verilecek.

Terör profesyonele havale

Terör örgütüne karşı profesyonel komando birlikleri ve Özel Kuvvetler Komutanlığı terörle mücadelenin belkemiğini oluşturacak. Yaklaşık 2,5 yıl önce başlanan profesyonel ordu projesinde bugüne kadar 6 bin 450 uzman çavuş özel eğitim alarak profesyonel orduya katıldı. Halen şu anda eğitim gören 1032 uzman çavuşun da mezun olması ve orduya katılmasıyla uzman asker sayısı 7 bin 482’e çıkacak.

Genelkurmay Başkanlığı da hazirandaki son bilgilendirme toplantısında, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Buna göre hudut birliklerinin de profesyonelleşmesine Irak hududundan başlanacak.

Özel değil profesyonel ordu

Profesyonel ordunun kadrosu TSK içinde bulunacak. Bu nedenle TSK dışında ayrı bir ordu değil, TSK emir ve komuta zincirine bağlı, eğitimini buradan alan profesyonellerden oluşan bir ordu kurulacak.

5-10 yıl görev yapacaklar

Sınır boyunda görevlendirilen bu askerler dağlarda 5-10 yıl görev yapacaklar. Uzman çavuşların görev süresi sonunda tazminatlarını alarak kamuda başka bir işe geçmeleri sağlanacak. Bu amaçla terörün yoğunlaştığı bölgelerde 150 yeni karakol daha yapılacak.

Toplam 40 bin kişi olacaklar

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül daha önce yaptığı açıklamada boş kadrolara atama yapılmasıyla toplam sayının 40 bin civarında olacağını söylemişti. ?

Üzerinde çalışıyoruz

MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül, profesyonel askerlikle ilgili konunun askeri yönünün Genelkurmay Başkanlığı, hukuki yönünün de Milli Savunma Bakanlığı tarafından çalışıldığını söyledi. Gönül, Pakistan İslam Cumhuriyeti Federal Savunma Bakanı Ahmed Muhtar’ı kabulünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gönül, şunları söyledi: “Proje üzerinde Genelkurmay Başkanlığı çalışıyor. Genelkurmay Başkanlığının çalışmaları bize intikal etmedi ama bizim arkadaşlarımız da hukuki tarafını çalışıyor. Halen elimizde uzman erbaş, uzman onbaşı statüsünü düzenleyen bir kanun var. Bunun içinde mi çözebiliriz? Yoksa yeni bir kanun mu çıkarılması gerekir? Askerlik yönünü de, nasıl olacaklar, nasıl yetişecekler, hangi eğitim kuruluşlarında bunları ne kadar zamanda eğitebiliriz, gibi hususları da Genelkurmay çalışıyor. Ümit ederim Sayın Başbakanımıza en kısa zamanda bilgi arz edecek bir noktaya geliriz.”

TSK’nın yapısı içinde olmalı

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, özel ordu konusundaki önerinin detaylarını henüz bilmediklerini belirterek şunları söyledi: “Başbakan bir açıklama yaptı ama bu özel ordu mudur özel birlik midir net değil. Terör konusunda eğitilmiş bölgeyi iyi bilen, işin psikolojik ve sosyolojik yanlarını da tartabilen ve bu yönde silahlı mücadeleyi yürüten uzman birlikler tabii olabilir. Ama bu uzman birlikler TSK yapılanması içinde olmalıdır.”

Başbakan’ın aklı karışık

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, terörle mücadelede özel ordu kurulmasına ilişkin tartışmaları, “Başbakan’ın kafası karışık” şeklinde değerlendirdi. Şandır özel ordunun AB’nin talebi olduğunu belirterek, “Türkiye’nin AB’nin talepleri doğrultusunda, TSK’nin dışında profesyonel bir ordu oluşturma gayretleri doğru değildir, samimi değildir, ciddi de değildir. Biz MHP olarak Türkiye’nin etnik bölücü terörle kendi kaynaklarıyla ve TSK’nin desteğiyle bu terörden kurtulması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!