Ilımlı İslam Obama’da yok

Güncelleme Tarihi:

Ilımlı İslam Obama’da yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2010 00:00

Ilımlı İslam’ı Başkan Obama yönetiminde model olarak kullanmıyoruz. Bizce İslam, İslam’dır. Vahşet ve aşırı kişiler bütün toplumlarda, dinlerde ve ülkelerde bulunuyor. ABD’nin Türkiye’deki imajı için zaman zaman anketler yaptırıyoruz. Sonuçlar kötü çıkıyor. Mavi Marmara gemisine saldırı ve PKK’nın İskenderun’daki saldırısı arasında kurulan bağlantı gibi komplo teorileri ABD’nin imajını bozuyor

Haberin Devamı

ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Türkiye’de yaşanan eksen kayması tartışmaları ile ilgili olarak “Türkiye’nin Ortadoğu’da daha önemli bir rol oynamasını hoş görüyoruz” dedi. Jeffrey, Türkiye’ye Ortadoğu’da atfedilen ‘ılımlı İslam’ modelinin ise Obama döneminde kullanılmadığını belirtti. ABD’nin Bağdat Büyükelçisi olarak göreve başlamak için Senato kararı bekleyen Ankara Büyükelçisi James Jeffrey İzmir Türk Amerikan Kültür Derneği ziyaretinde DHA’nın sorularını yanıtladı. Jeffrey, Türkiye’yle yoğun işbirliği yaptığını belirerek, “Bu felsefe konusu hakkında düşünmeye çok az zamanım kalıyor” dedi. Türk hükümetinin, son zamanlarda Ortadoğu’da çok aktif bir diplomasi programı uyguladığını belirten Jeffrey, şunları söyledi:

Bizce İslam, İslam’dır

m Ilımlı İslam’ı Başkan Obama yönetiminde model olarak kullanmıyoruz. Bizce İslam, İslam’dır. Vahşet ve aşırı kişiler bütün toplumlarda, dinlerde ve ülkelerde bulunuyor. Türkiye’nin model olması konusunda ise biz ‘Amerika bir model’ demiyoruz. Bizce, özgürlük, serbest piyasa gibi bir kaç uluslararası değer var. En başarılı ülkeler bu değerleri kabul ediyor ve ortaya koyuyor. Onun için bunlar örnek ülkeler.

ABD’nin Türkiye’deki imajı için zaman zaman anketler yaptırıyoruz. Sonuçlar kötü çıkıyor. ABD çok güçlü ve önemli bir ülke. Ancak Mavi Marmara gemisine saldırı ve PKK’nın İskenderun’daki saldırı arasındaki kurulan bağlantı gibi komplo teorileri ABD imajını bozuyor. Bunu düzeltmek için kültür ve eğitim alanlarında çaba gösteriyoruz. Halklarımız arasındaki ilişkilerin sağlıklı kalması lazım. PKK hem Türkiye hem bölge için istikrarsızlık unsuru, çözmemiz lazım.

Sopa ve havuç kullanıyoruz
İran ve nükleer silah konusuna diplomatik çözüm bulmak gerekli. Diplomatik süreçte sopa ve havuç kullanıyoruz. Sopa demek yaptırım demek. Son güvenlik konseyinde destekledik.

Adana ve İstanbul’da ABD konsolosluklarına yapılan saldırıların ardından güvenlik konusunun önem kazandı. Güvenlik tedbirlerimiz önemli ve yoğun. Üçüncü bir konsolosluk açmak prensip olarak söz konusu değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!