15 üniversite mühürlendi

Güncelleme Tarihi:

15 üniversite mühürlendi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2016 23:08

Darbe girişimi sonrası, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında örgütle bağlantılı olduğu tespit edilen okullar kapatıldı.

Haberin Devamı

OHAL kapsamında alınan tedbirlere ilişkin ilk Kanun Hükmünde Kararname çıktı. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanan kararnameye göre, milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen FETÖ/PDY ilişkisi belirlenen 15 vakıf üniversitesi, 934 özel okul, 109 özel öğrenci yurdu ve pansiyonu, 35 özel sağlık kurum ve kuruluşu, 104 vakıf, 1125 dernek, 19 sendika, federasyon ve konfederasyon kapatıldı.

Söz konusu 15 üniversitede en az 66 bin 15 öğrenci eğitim alırken Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarının sağlık uygulama ve araştırma merkezleri ve kapatılan diğer kurum ve kuruluşlara ait olan taşınırlar ile her türlü mal varlığı, alacak ve haklar, belge ve evrak Hazine’ye bedelsiz olarak devredilecek.

ÖĞRENCİLER AYNI İLDEKİ BAŞKA ÜNİVERSİTEYE
Kapatılan üniversitelerde kayıtlı öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından aynı ildeki devlet veya vakıf üniversitelerine yerleştirilecek. Bu şekilde yerleştirilen öğrenciler, mezun oluncaya kadar vakıf yükseköğretim kurumlarına ödemeleri gereken ücretleri ilgili üniversiteye ödemeye devam edecek.

POLİS SEVK EDİLDİ
OHAL Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Turgut Özal ve İpek üniversitelerine polis ekipleri gönderildi. Her iki üniversitede de önce çevrede güvenlik önlemi alan ekipler, daha sonra yerleşke ve rektörlük binalarına girdi. Çalışanların dışarı çıkarılması ve gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından üniversitelerin mühürlenerek faaliyetlerinin sona erdirileceği bildirildi.

KAPATILAN YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARININ ÖĞRENCİ SAYILARI

15 üniversite mühürlendi


SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
RESMİ Gazete’de yer alan bilgilere göre, kapatılan vakıfların her türlü taşınır ve taşınmazları ile her türlü mal varlığı, alacak ve hakları, belge ve evrakı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bedelsiz olarak devredilmiş sayılacak. Sağlık uygulama ve araştırma merkezleri ve kapatılan diğer kurum ve kuruluşlara ait olan taşınırlar ile her türlü mal varlığı, alacak ve haklar, belge ve evrak Hazine’ye bedelsiz olarak devredilmiş sayılacak. Kapatılanlar her türlü borçlarından dolayı hiçbir şekilde Hazine’den bir hak ve talepte bulunulamayacak.

HEPSİ KAPANACAK
Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine üyeliği veya bunlarla irtibatı belirlenen ve listede yer almayan özel ve vakıf sağlık kurum ve kuruluşları, öğretim kurum ve kuruluşları ile öğrenci yurtları ve pansiyonları, vakıflar, dernekler, vakıf yükseköğretim kurumları, sendikalar, federasyonlar ve konfederasyonlar, ilgili bakanlıklarda oluşturulacak komisyonun teklifi üzerine bakan onayı ile kapatılacak.

GÖREVLİ VE YETKİLİ YÖK
Bu kurumların öğrencileri ile ilgili olarak usul ve esasları belirlemeye, uygulamayı yönlendirmeye, her türlü tedbiri almaya ve ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Yükseköğretim Kurulu (YÖK) görevli ve yetkili olacak.



BAKMADAN GEÇME!