15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü

Güncelleme Tarihi:

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2005 17:15

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vedat Mirmahmutoğlu, Türkiye'deki kadın işgücünün yüzde 64'ünün tarımla uğraştığını bildirdi.

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü Adonis Otel'de düzenlenen toplantıyla kutlandı. Toplantıda konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vedat Mirmahmutoğulları, Türkiye'de kadınları ekonomik yaşama katkılarının diğer toplumlardan çok daha fazla olduğunu söyledi. Buna karşın kadınların aynı oranda değer görmediğini vurgulayan Mirmahmutoğulları, “Ülkemizde kadın işgücünün yüzde 64'i tarımla uğraşmaktadır. Bu sorumluluğun yanında ayrıca ev işlerini sürdüren ve annelik görevlerini yerine getiren yine onlardır” dedi.

Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı ile tarım sektöründe kadınların öncülüğünün hedeflendiğini dile getiren Mirmahmutoğulları, bu programda kabul edilen projelerin yüzde 50'sinin hibe olarak destekleneceğini söyledi.

Mirmahmutoğulları, hibe desteğinde bireysel başvurularda üst limitin 17 bin 500 dolar, şirket, kooperatif veya benzer organizasyonlarda da 125 bin dolar olarak belirlendiğini kaydetti.

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel de, tarımda kadın ve erkeğin eşit görünmesine rağmen, tarımsal üretimde kadının payı yüzde 70'lerde olduğuna dikkati çekti. Bu kadınların ayrıca ev işlerini de yaptığını ifade eden Yüksel, dünyada üretimin yüzde 30'dan fazlasını elde eden kadına üretimden sadece yüzde 1 pay düştüğünü söyledi. Yüksel, ”Dünyada mülkiyetin çoğuna da erkekler sahip. Mülkiyetlerin sadece yüzde 1'i kadınların. Bu ayıp erkeklere yeter” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan da, kooperatifçilik faaliyetleri çerçevesinde son iki yılda 600'ün üzerinde kooperatife üretim ve istihdama yönelik proje uygulandığını söyledi.

Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin ise, müdürlük bünyesinde 18 ev ekonomistinin olduğunu ve bunların tamamının kadına yönelik çalışmalar yaptığını söyledi. Erçin, 2004 ylında 48 köyde 2 bin 352, 2005 yılında da 44 köyde 1478 kadın çiftçiye aile kaynaklarının kullanımı, çocuk gelişmesi ve eğitimi, beslenme, el sanatları ve gıda muhafazasında eğitim verildiğini sözlerine ekledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim kurulu Üyesi Hüseyin Topcuoğlu, Türkiye'de tarımda çalışanların yüzde 47.5'inin kadın olduğunu belirterek, üretimin her aşamasında aktif yer alan kadınların kalkınmadan yeterli pay alamadıklarını dile getirdi.

Kadınlar adına konuşan Dudu İçen de, geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağladıklarını ancak çalıştıklarının karşılığını alamadıklarını vurguladı. Sütün çok ucuz satıldığını buna karşın yem fiyatının pahalı olduğunu ifade eden İçen, “Gün geçtikçe sulu tarım yapamayacağız. Tarladan kaldırdığımız mahsul su parasıyla uç uca geliyor ve ele avuca gelen bir kazancımız olmuyor” diye konuştu.

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ...

İçen, konuşmasının sonunda, “Ekim ayı yaklaştı destekler ne oldu” diye sordu. Bunun üzerine Müsteşar Yardımcısı Mirmahmutoğlu, mazot ve gübre desteğinin ikinci bölümünün 17 Ekim Pazartesi gününden itibaren verileceğini dile getirdi.

Toplantıda tarımsal kalkınma kooperatiflerinin kadın başkanlarıyla ”Kadın Çiftçiler Yarışıyor” bilgi yarışmasının birincilerine plaket verildi.

AK Parti Antalya Milletvekili Fikret Badazlı'dan plaket alan Eskişehir Mihalgazi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Zeynep Güneş, toplantıda hep erkeklerin konuşmasından yakındı. Mihalgazi de, AK Parti Kadın Kolları Başkanlığı görevini yürüttüğünü belirten Güneş, ”Kadın milletvekili çıkarın. Çıkarmayanlara oy vermeyin. Haklarınızı yedirtmeyin çünkü haklarınızı erkekler hiçbir zaman vermeyecekler” dedi.

Güneş, kadın çiftçilerden kooperatifler kurarak proje geliştirmelerini istedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, toplantıya katılmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!