15 bin lira konut yardımı şartları nelerdir? Kimler konut yardımı alabilir?

Güncelleme Tarihi:

15 bin lira konut yardımı şartları nelerdir Kimler konut yardımı alabilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2016 14:25

Devlet tarafından ilk defa ev alacaklar için önemli bir düzenleme yapıldı. İlk kez ev alacak olup konut hesabı açtıracak olan vatandaşlara devlet tarafından 15 bin TL hibe veriliyor. Peki, konut yardımının şartları nelerdir? Kimler 15 bin liralık konut yardımını alabilir? Tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Haberin Devamı

İlk defa ev alacak vatandaşlar kimi zaman kredi çekerek ev alıyorlar. Ancak bazı vatandaşlar ise para biriktirip ev satın almayı tercih ediyor. Ev almak için para biriktiren vatandaşlar için sevindirecek bir haber geldi. İlk defa ev alacak vatandaşlar konut hesabı açtırıp para biriktirirse devlet tarafından 15 bin liralık hibe alabilecek. Türk vatandaşlarının yurt içinde ilk defa konut alımına destek olması amaçlanan “Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik” Resmi Gazetede yayımlandı.

KONUT YARDIMI ŞARTLARI NELERDİR?

Konut yardımı almak isteyen vatandaşların konut hesabı açtırması gerekmektedir. Hesaba yapılan ödeme miktarına bağlı olarak ise devlet konut alındığı zaman 15 bin TL’ye kadar katkı verecek. Konut hesabı açtıran vatandaşlarda aranan şartlar ise şunlar:

Haberin Devamı

- Konut yardımı almak isteyenlerin konut hesabı açtırıp 3 yıl boyunca düzenli ödeme yapması gerekiyor.

- Kişinin 7 Nisan 2015 tarihi itibariyle tamamı kendine ait bir evi olmaması gerekiyor.

- Konut hesabı açtıran kişi banka ile sözleşme imzalamak zorunda.

- Her kişi sadece 1 adet konut hesabı açtırabilecek.

- Açılan konut hesabı başka bir bankaya taşınamayacak.

- Konut hesabı bankaların yurtiçi şubelerinde TL cinsi mevduat veya katılım fonu olarak açılabilecek.

- Konut hesabının açıldığı tarihte bir kereye mahsus olarak 30 bin TL’ye kadar para yatırılabilecek.

- 18 yaşından küçük olan bireyler için veli veya vasi konut hesabı açabilecek.

- Konut hesabına yapılacak olan ödemeler 250 TL’nin altında, 2500 TL’nin üstünde olamayacak.

KONUT YARDIMINDA KİM NE KADAR KATKI ALACAK?

Konut alacak kişilere verilecek olan devlet katkısı miktarı, birikimin %20’sinin yanı sıra 15 bin TL’yi geçmeyecek. Konut hesabına yapılan ödeme sürelerine göre hesaplanacak olan devlet katkısından şu şekilde yararlanılacak;

- 36 – 47 ay süre ile konut hesabına düzenli ödeme yapanlar hesapta bulunan tutarın %15’i oranında devlet katkısı alabilecek. Hesaplanacak olan tutar 13 bin TL’yi geçmeyecek.

- 48 – 59 ay süre ile konut hesabına düzenli ödeme yapanlar hesapta bulunan tutarın %18’i oranında devlet katkısı alabilecek. Hesaplanacak olan tutar 14 bin TL’yi geçmeyecek.

Haberin Devamı

- 60 ay ve üzeri  süre ile konut hesabına düzenli ödeme yapanlar hesapta bulunan tutarın %20’si oranında devlet katkısı alabilecek. Hesaplanacak olan tutar 15 bin TL’yi geçmeyecek. Bu katkı hesap sahibine hesabın bulunduğu banka tarafından ödenecek.

YÖNETMELİK 6 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Konuyla alakalı yapılan açıklamaya göre yönetmelik 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Öte yandan konut hesaplarının ve devlet ödemelerinin denetimi Hazine Kontrolörleri Kurulu tarafından gerçekleştirilecek.

Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik” kapsamındaki tutarlar her yıl bir önceki yılın 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranı kadar arttırılacak.

BAKMADAN GEÇME!