Başsavcı Cihaner redd-i hakim istedi

Güncelleme Tarihi:

Başsavcı Cihaner redd-i hakim istedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2010 09:07

Erzincan'daki “silahlı terör örgütü” davası kapsamında Erzurum Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakim karşısına çıktı. Duruşmaya 3´üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, mazeret göstererek katılmadı. Cihaner'in avukatları 'redd-i hakim' talebinde bulundu. Mahkeme, talebi karara bağlamak için duruşmayı yarına erteledi.

Haberin Devamı

BAŞSAVCI CİHANER ADLİYEYE BÖYLE GETİRİLDİ / WEB TV

CİHANER VE TUTUKLU SANIKLARA ETTEN DUVAR / Foto Galeri

CHP'li Tınaztepe: Bu davanın CHP ile ilgisi yoktur

ERZİNCAN'da, ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nı uygulamaya koydukları iddiasıyla 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ve Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında Erzurum Özel Yetkili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

Hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istenen davanın bir numaralı sanığı Orgeneral Saldıray Berk dışındaki tüm sanıklar ve 26 avukat duruşmada hazır bulundu. Avukatı, Orgeneral Berk'in, Kara Kuvvetleri'nce yapılan görevlendirme nedeniyle Ankara'da bulunduğunu belirterek mazeret diyekçesi verdi. Avukatların mahkemenin görevsizlik kararı vermesini istediği duruşmada, Başsavcı Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, duruşmanın kamerayla kaydedilmesi nedeniyle konuşanların eline mikrofon almasına itiraz etti, savunmasında iki elini de kullanacağını belirterek, “Ben burada şarkı söylemeyeceğim” dedi.

Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede ‘Ergenekon silahlı terör örgütü lideri’ olarak gösterilen  Orgeneral Saldıray Berk’in duruşmaya katılıp katılmayacağı, duruşma saatine kadar belli olmadı. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığının ifadesini almak için yaptığı iki çağrıya da mazaret göstererek katılmayan Orgeneral Berk’in görevi nedeniyle Ankara'da bulunması nedeniyle duruşmaya katılamadığı belirtildi.

CİHANER KELEPÇESİZ İNDİ

Kimler tutuklu yargılanıyor?

ERZİNCAN Ergenekon davasında tutuklu olarak yargılananların adları ile görevleri şöyle:

1- İlhan Cihaner (Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı), 2- Albay Recep Gençoğlu (Eskişehir İl Jandarma Komutanı), 3- Şinasi Demir (Erzincan MİT Bölge Müdürü), 4- Binbaşı Nedim Ersan (Erzincan İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü), 5- Üsteğmen Ersin Ergut (Erzincan İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı), 6- Astsubay Murat Yıldız (Erzincan Yaylabaşı beldesi Jandarma Komutanı), 7- Astsubay Orhan Esirger (Erzincan İl Jandarmada görevli), 8- Astsubay Şenol Bozkurt (Erzincan İl Jandarmada görevli), 9- Kıvılcım Üstel (Erzincan MİT’de görevli personel), 10- Sadri Barkın İnce (Erzincan MİT’de görevli personel)

KİMLER TUTUKSUZ YARGILANIYOR?
Erzincan Ergenekon davasında tutuksuz olarak yargılananların adları ile görevleri ise şöyle:
1- Orgeneral Saldıray Berk (Erzincan Üçüncü Ordu Komutanı), 2- Albay Ali Tapan (Erzincan İl Jandarma Komutanı, geçici görevle Erzurum’a alındı), 3- Astsubay Ahmet Saraçlar (3'üncü Ordu Komutanlığında görevli), 4- Yaşar Baş (Erzincan Avcılar Dernek Başkanı)



Sabah cezaevinden adliye binasına tutukluları getiren ilk cezaevi nakil aracı saat 08.40’da Adliye Sarayı garajına girdi. Saat 08.50’de aynı yere gelen ikinci araçtan takım elbiseli, beyaz gömlek ve kravatlı olarak Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner kelepçesiz olarak indi. Jandarmalar arasından geçen Cihaner, Adliyeye giriş yaptı.

Çeşitli kentlerden Başsavcı Cihaner’e destek vermek için 20 kadar yakını Adliye Sarayı'na topluca geldi. Adliye Sarayı çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındığı dikkati çekti.

Bugünkü ilk duruşmayı izleyenler arasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Erzincan Milletvekili Erol Tınastepe, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Sincan Birinci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz da bulundu. Eminağaoğlu, adliyeye girişinde gazetecilere “Yargı parmaklıklar ardında. Adalet sürekli zedeleniyor. Bugün burada yerinde tespit yapmak ve hukukun üstünlüğünü görmek için bulunuyorum” dedi.

MAHKEME 09.45’TE BAŞLADI

Adliye Sarayı'nın beşinci katında Erzincan Ergenekon davası için yeniden düzenlenen duruşma salonuna sanıklar, avukat, izleyici, basın mensupları ve yakınları saat 09.35’ten itibaren alındı ve duruşma saat 09.45’te başladı. Mahkeme heyeti Mustafa Karatay başkanlığında, üyeler Ali Kaya, İsmail Şahin, Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Taner Aksakal’dan oluştu.

Mahkeme heyeti yerini aldıktan sonra duraşmaya geçildi ve sanıkların kimlik tespiti yapıldı.

13 SANIK KATILDI

Başsavcı İlhan Cihaner, albay Recep Gençoğlu, MİT Bölge Müdürü Şinasi Demir, binbaşı Nedim Ersan, Üsteğmen Ersin Ergut, astsubay Orhan Esirger, astsubay Şenol Bozkurt, MİT personeliKıvılcım Üstel, Sadri Barkın İnce, astsubay Murat Yıldız’ın tutuklu; albay Ali Tapan, Yaşar Baş ve Ahmet Saraçlar’ın tutuksuz olarak katıldığı duruşmada savunmayı 26 avukat üstlendi.

Kimlik tespitinin ardından Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, iddianamenin 5 sayfalık kabul kararını özetleyerek okudu. Daha sonra sanık avukatları, usul yönünden mahkemeyi eleştirdi. Mahkemenin görevsizlik kararı vermesi gerektiğini savunan avukatlar, sırayla söz aldı.

KAZAN: ŞARKI SÖYLEMEYECEĞİM

Bu arada duruşmanın kamera ile kayıt altına alınabilmesi için avukatlara mikrofonu alarak konuşmaları bildirildi. İlk sözü alan Başsavcı İlhan Cihaner’in avukatı Turgut Kazan, mikrofonu eline almayı kabul etmeyerek, “47 yıllık avukatım, böyle bir şey görmedim. Ben burada şarkı söylemeyeceğim. Savunma yaparken her iki elimi de kullanmak istiyorum” dedi.

Mübaşirin tuttuğu mikrofonda konuşan Kazan, müvekkili Cihaner’in bu mahkemede yargılanamayacağını ileri sürdü. Kazan, “Müvekkilim İlhan Cihaner’i sadece Yargıtay yargılayabilir. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı, yetki aşımı nedeniyle HSYK tarafından görevinden alınmıştır. Müvekkilim neden burada yargılanıyor anlamış değilim. Sonuç olarak Hakim üye Ali Kaya ile Sefa Bilen görevsizlik kararı veriyor. Bu konuda mahkeme heyeti ikiye bölünmüş durumda. Bana göre, mahkeme görevsizlik kararı vermeli. Mahkeme, görevde ısrar ederse söyleyeceğim başka bir şey yok. Müvekkilim de kimlik bildiriminden başka bir şey konuşmayacak. Sizden istediğim üç ay içinde hüküm kararı verin, dosyayı Yargıtay’a gönderin. Yetki konusunda kim haklı, kim haksız görelim. Görevden alınan o üçlü burada olsaydı, görevsizlik kararı verecekti” diye konuştu.

SEKRETERİM ARAŞTIRDI

İddianamede 12 gizli tanık var

Erzincan Ergenekon silahlı terör örgütü iddianamesine 14 klasör ve 4 bin 500’ü aşkın sayfadan oluşan ek iddianamede tüm detaylara geniş biçimde yer veriliyor. Erzincan Ergenekon iddianamesinde 12 gizli tanığın ifadesine yer verildi.
Gizli tanık olarak iddianamede yer alan ‘Taha’, ‘Erzincan’ ile ‘Kalem’in aynı aileden baba ve iki oğlu olduğu anlaşıldı. Gizli tanıkların kod adları şöyle:
“Ethem, Can, Munzur, Tanık -1, Çatalarmut, Göyne, X, Efe, Erzincan, Taha, Kalem, Hazar.”

Erzincan Ergenekon'un hedefi ne?

ERZURUM Özel Yetkili Başsavcı Vekili Taner Aksakal tarafından hazırlanan  Erzincan Ergenekon iddianamesinin 11'inci sayfasında yer alan İrtica ile Mücadele Eylem Planının Erzincan ilinde uygulanmak istenmesinin nedenleri kısmında şu değerlendirme yapılıyor:
“Dursun Çiçek tarafından imzalandığı anlaşılan ‘irticayla mücadele eylem planı’ isimli belgenin Ergenekon silahlı terör örgütüne bağlı olarak meydana getirilen, içinde ordu komutanı, il cumhuriyet başsavcısı, il jandarma komutanı, jandarma istihbarat görevlilieri, MİT İl müdürü ve MİT çalışanları ile gerekli lojistik desteği sağlayabilecek sivil kişilerin yer aldığı oluşum tarafından Erzincan’da faaliyete geçirilebilmesinin mümkün olabileceği ve şüphelilerin meydana getirdikleri bu oluşumun bu zemini kullanmayı amaçladıkları görülmektedir.”



Turgut Kazan, Erzincan’a gelerek bir otelde kaldığı öne sürülen Albay Dursun Çiçek’e ait olduğu iddia edilen kimlik kaydını, kendi sekreterinin internet üzerinden sorguladığını bildirdi.

Otelde kalan Dursun Çiçek’in yapılan sorgulamada SSK’lı ve 1977 doğumlu olduğunu anımsatan Turgut Kazan, “Benim sekreterim Dursun Çiçek’in o olmadığını ortaya çıkarıyor da kolluk kuvvetleri niye aynı sorgulamayı yapamıyor” dedi.

TANKLARI ERZİNCAN’DA YÜRÜTMEKTEN SAVCI NİYE RAHATSIZ

Duruşmada ikinci sözü Orgeneral Saldıray Berk'in avukatı Zeynel Yüksel aldı. Müvekkilinin, Kara Kuvetleri Komutanlığı'nca görevlendirildiği için Ankara'da bulunması nedeniyle duruşmaya katılamadığını belirten mazeret dilekçesini mahkemeye verdi. İddinamede yer alan tankların geçişiyle ilgili konuşan avukat Zeynel Yüksel, “Tanklar, 2010 Kış Tatbikatı nedeniyle eskort eşliğinde hareket etti. Tankları Erzincan’da yürütmekten, savcı niye rahatsız olsun? Rahatsız olacak biri varsa, o da bölücü terör örgütü olmalı. Ama bu tankların gidişi iddianamede gözdağı olarak geçiyor. Mahkeme görevsizdir. Müvekkilim, mezhep ayırımcılığına karşıdır. Müvekkelim askeri mahkemede yargılanmalıdır” dedi.

İddianamede darbe toplantısından bahsedildiğini kaydeden Zeynel Yüksel, “Sözkonusu toplantı 20 Ekim 2008 tarihinde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı talimatıyla düzenlenen bir senminerdir. Seminerde bölücü terör örgütü PKK ile mücadele konusu ele alınmıştır” dedi.

MİT MENSUPLARINDAN İTİRAZ

MİT Bölge Müdürü Şinasi Demir ve iki personelinin savunmasını yapan Avukat Sadullah Kara, MİT yasasınının dikkate alınmadığını öne sürdü.

Tutuklanmalarının yasal dayanağı bulunmadığınıs anlatan Sadullah Kara, müvekkillerinin MİT Müsteşarlığı tarafından kendilerine verilen görevi yerine getirdiğini, bunu da MİT Müsteşarlığının “Biz görevlendirdik” diyerek kabul ettiğini söyledi. Avukat Kara, MİT mensupları, görevlerini yaparken işledikleri suçlardan dolayı Başbakanlığın izniyle yargılandıklarını anımsattı.

İDDİANAME KES, KOPYALA, YAPIŞTIR

Jandarma Albay Recep Gençoğlu’nun avukatı Talat Saygılı, ortada bir dava bulunmadığını ileri sürdü. Saygılı, “Bu yıllarca sürecek ama neticesini kimse öğrenemeyecek. Mahkemenin yargılayacağı bir dava yok. Başsavcı Vekili, iddianameyi kes, kopyala, yapıştır yaptı. Müvekkilim, yıllarını terörle mücadelede geçirmiştir. Bölücü terör örgütünün hedefi olmuştur. Buna rağmen tüm iletişimi dinlenmiş, her taraf didik didik aranmış, aleyhinde hiçbir maddi delil elde edilmemiştir. İddianamede bir gizli tanık ‘Efe’ var. Onu herkes tanıyor. Hakkında rüşvet ve yolsuzluktan soruşturma açılmış. Efe’nin arkadaşı gizli tanık ‘Munzur’ ile savcı kafa kafaya verip, bu davayı açmışlar. Eylemler ortak olduğu için bu dava Yargıtay’a gönderilmelidir” dedi.

Jandarma Albay Recep Gençoğlu’nun diğer avukatı Erol Halka, “Müvekkilim ifade verirken savcı elini kaldırıp ‘İlhan’ı da Saldıray’ı da Recep seni de alacağım’ diyor. Savcı, müvekkilimi Erzincan’da askeri alanda 45 dakika sorguluyor. Ve sonunda diyor ki, ‘Kuzey nere, güney nere?’ Davanın bu şekilde gelişmesi bizi üzmüştür” diye konuştu.

DURUŞMADA UÇAK SESİ DUYULDU

Erzurum Özel Yetkili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nda duruşma devam ederken, saat 11.00 sıralarında uçak sesi duyuldu.
Havalimanı yönünden gelen iki jet uçağının Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Adliye Sarayı'nın bulunduğu bölgenin üzerinden geçerek Palandöken Dağına doğru uçtuğu anlaşıldı.

Haberin Devamı

CİHANER MİKROFONU TUTMADI

Haberin Devamı

Kimlik tespiti yapılırken tutuklu Başsavcı İlhan Cihaner, uzatılan mikrofonu eline almadı. Başkan Karatay’ın bir engel olup olmadığı yolundaki sorusuna Cihaner yanıt vermedi. Mübaşirin tuttuğu mikrofona konuşan Cihaner, mesleğini “Cumhuriyet savcısı”, adresini “Erzincan Adliye Lojmanları” olarak yazdırdı. Cihaner, sabıkasının bulunup bulunmadığı sorunusuna ise “yok” dedi.

KONUŞMALARI İKİ HAREKETLİ KAMERA ÇEKTİ

Adliye Sarayının 5’nci katındaki Özel Yetkili 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tüm konuşmalar kameralara kaydedildi. Pencerelerdeki ışık sızdırmaz perdeler, kamera kaydının sağlıklı olmasını sağladı. İki hareketli kamera ilk kez bir duruşmayı kayıt altına aldı ve kim konuşuyorsa onu yakın plan çekti. Konuşmalar, kamera kayıtlarına göre çözülecek ve dava dosyasına konulacak.

Haberin Devamı

CHP’Lİ ÖZDEMİR: KOMİK OYUN OYNANIYOR

Duruşmayı izleyen Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, saat 11.30 sıralarında mola için dışarı çıktı ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun CHP’li üyesi Özdemir “Şu ana kadar Başsavcı İlhan Cihaner’in avukatı Turgut Kazan ve Orgenaral Saldırday Berk’in avukatı usul ile ilgili itirazda bulundular. Henüz iddianame okunmadı. Buradaki görüntüyü daha önce Silivri’de izlemiştik. Trajikomik bir oyun oynanıyor. Burada hayattan koparılan bir yığın insan bulunuyor” diye konuştu.
Avukatların yetkisizlik kararı ile ilgili görüşlerini açıklamalarının ardından Başsavcı Vekili Taner Aksakal, mahkemenin görevsiz olduğuna ilişkin taleplerinin reddedilmesini istedi. Mahkeme, saat 12.10’da yemek molası verdi. Duruşma, saat 14.00’te yeniden başlayacak.
Soruşturma kapsamında geçen 16 Mart tarihinde tutuklanan Erzincan'daki Paradise Pastanesi'nin sahibinin oğlu Erdal Erdoğan ise bu iddianamede olmadığı için duruşmaya getirilmedi.

Haberin Devamı

Erzincan Ergenekon davası süreci

ERZİNCAN’da irtica ile mücadele eylem planını uyguladıkları iddiasıyla Orgeneral Saldıray Berk ve Başsavcı İlhan Cihaner’in de aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında Erzurum Özel Yetkili İkinci Ağır Ceza Mahkemesinde başlayan Erzincan Ergenekon davasında, süreç şöyle gelişti:

2 Kasım 2007: Erzincan’da İsmailağa ve Gülen cemaatlerine yönelik Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner tarafından soruşturma başlatıldı. Jandarmanın yürüttüğü soruşturmada 29 kişi gözaltına alındı, 9 kişi tutuklandı.

2 Mart 2009: Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’a yapılan bir ihbarda cemaatin ‘silahlı örgüt’ olduğu öne sürüldü. Bunun üzerine Şanal, soruşturma yetkisinin kendisinde olduğunu söylerken, Başsavcı İhan Cihaner buna itiraz etti.

5 Mayıs 2009: Osman Şanal soruşturma dosyasının yetkisinde olduğunu valiliğe bir yazıyla bildirdi. Bunun ardından Başsavcı Cihaner, Şanal’ı HSYK ve Adalet Bakanlığı'na şikayet etti. Ancak sonuçta cemaatler dosyası Şanal’a gönderildi.

12 Haziran 2009: Bir gazetede Albay Dursun Çiçek’in imzasıyla Ak Parti ve Gülen Cemaatini bitirmeye yönelik ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’nın Erzincan’da uygulamaya konulduğu iddia edildi.

Kimin hakkında ne isteniyor?

ORGENERAL Saldıray Berk: TCK’nın 314/2, Terörle Mücadadele Yasasının 5, TCK’nın 53 ve 58/9 maddeleri
Başsavcı İlhan Cihaner: Silahlı terör örgütüne üye olma, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, birden fazla kişi ile tehdit. TCK’nın 314/2, Terörle Mücadele Yasasının 4/a ve 9. maddeleri yollamasıyla TCK’nın 106/2-c, 204/2-3, Terörle Mücadele Yasasının 5, TCK’nın 53 ve 58/9 maddeleri.
Albay Ali Tapan: Silahlı terör örgütüne üye olma. TCK’nın 314/2, Terörle Mücadadele Yasasının 5, TCK’nın 53 ve 58/9 maddeleri.
Albay Recep Gençoğlu: Silahlı terör örgütüne üye olma. TCK’nın 314/2, Terörle Mücadadele Yasasının 5, TCK’nın 53, 58/9 ve 63 maddeleri.
Binbaşı Nedim Ersan: Silahlı terör örgütüne üye olma. TCK’nın 314/2, 135/2, Terörle Mücadadele Yasası'nın 5, TCK’nın 53, 58/9 ve 63 maddeleri.
MİT Müdürü Şinasi Demir: Silahlı terör örgütüne üye olma. TCK’nın 314/2, Terörle Mücadadele Yasası'nın 5, TCK’nın 53, 58/9 ve 63 maddeleri.
Üsteğmen Ersin Ergut: Silahlı terör örgütüne üye olma, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi. TCK’nın 314/2, 135/2, 43, 137/1-a, Terörle Mücadele Yasası'nın 5, TCK’nın 53, 58/9 ve 63 maddeleri.
Astsubay Orhan Esirger: Silahlı terör örgütüne üye olma, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi. TCK’nın 314/2, 135/2, 43, 137/1-a, Terörle Mücadadele Yasasının 5, TCK’nın 53, 58/9 ve 63 maddeleri.
Astsubay Şenol Bozkurt: Silahlı terör örgütüne üye olma, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi.TCK’nın 314/2, 135/2, 43, 137/1-a, Terörle Mücadadele Yasası'nın 5, TCK’nın 53, 58/9 ve 63 maddeleri.
Astsubay Murat Yıldız: Silahlı terör örgütüne üye olma. TCK’nın 314/2, Terörle Mücadadele Yasası'nın 5, TCK’nın 53, 58/9 ve 63 maddeleri.
MİT personeli Kıvılcım Üstel: Silahlı terör örgütüne üye olma, birden fazla kişi ile tehdit. TCK’nın 314/2, Terörle Mücadadele Yasasının 4/a ve 9. maddeleri yollamasıyla TCK’nın 37, 106/2-c, Terörle Mücadadele Yasası'nın 5, TCK’nın 53, 58/9 ve 63 maddeleri.
MİT personeli Sadri Barkın İnce: Silahlı terör örgütüne üye olma. TCK’nın 314/2, Terörle Mücadadele Yasası'nın 5, TCK’nın 53, 58/9 ve 63 maddeleri.
Astsubay Ahmet Saraçlar: Silahlı terör örgütüne üye olma. TCK’nın 314/2, Terörle Mücadadele Yasası'nın 5, TCK’nın 53, 58/9 ve 63 maddeleri.
Av bayisi Yaşar Baş: Silahlı terör örgütüne üye olma. TCK’nın 314/2, Terörle Mücadadele Yasası'nın 5, TCK’nın 53, 58/9 ve 63 maddeleri.
Orgeneral Saldıray Berk’le birlikte 4'ü tutuksuz, 10’u tutuklu 14 şüphelinin yargıladığı davada Orgeneral Berk’le birlikte 13 kişi hakkında 7.5 ila 15 yıl arasında, Başsavcı Cihaner hakkında ise 5 ile 28 yıl arasında hapis cezası isteniyor.



18 Haziran 2009: Başsavcı İlhan Cihaner hakkında Adalet Bakanlığı tarafından soruşturma başlatıldı. ‘Duyarlı ve mağdur vatandaşların’ ihbarı üzerine Cihaner hakkında ‘İsmailağa soruşturmasını yetkililerden gizlemek, sahte evrak, kameriye yaptırarak imar kirliliğine neden olmak’ suçlarından 26 yıla kadar hapsi istendi.

27 Ekim 2009: Erzincan’ın Çatalarmut Barajında 13 el bombası, 350 mermi bulundu.

21 Kasım 2009: Erzincan İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Üsteğmen Ersin Ergut, astsubay Orhan Esirger, 28 Kasım’da ise İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Nedim Ersan tutuklandı.

7 Aralık 2009: Erzincan MİT Bölge Müdürü Şinasi Demir ile 2 personeli Sadri Barkın İnce ve Kıvılcım Üstel tutuklandı.

9 Aralık 2009: Erzincan İl Jandarma Komutanı Albay Ali Tapan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığına ifade verdi.

5 Şubat 2010: Erzincan’da 2007-2009 tarihleri arasında görev yapan Eskişehir İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu tutuklandı.

9 Şubat 2010: 3’üncü Ordu Komutanlığında görevli Astsubay Ahmet Saraçlar gözaltına alındı, üç gün sonra tutuklandı. Saraçlar’ın iş yeri olan 3’üncü Ordu Komutanlığındaki ofisinde arama yapmak isteyen Osman Şanal, nizamiyeden içeri alınmadı.

15 Şubat 2010: Daha önce ifade vermeyen Erzincan 3’üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, ikinci kez şüpheli sıfatıyla Erzurum’a davet edildi. Ancak Orgeneral Berk mazeret bildirerek ifade vermeye gelmedi.

16 Şubat 2010: Erzincan’a giden özel yetkili savcı Osman Şanal ile arkadaşları Başsavcı İlhan Cihaner’i makamında ve evinde yapılan aramalardan sonra gözaltına alarak Erzurum’a getirdiler.

17 Şubat 2010: Sabaha kadar sorgulanan Başsavcı Cihaner Erzurum Özel Yetkili 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak Erzurum H tipi cezaevine gönderildi.

17 Şubat 2010: Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından yetki aşımında bulundukları gerekçesiyle Cumhuriyet Savcıları Osman Şanal, Tarık Gür, Rasim Karakulukçu ve Mehmet Yazıcı’nın özel yetkileri alındı.

18 Şubat 2010: Erzurum Özel Yetkili Başsavcı Vekilliğine Taner Aksakal, özel yetkili Cumhuriyet Savcılıklarına ise Mehmet Ali Kurt ve Ender Karadeniz atandı.

26 Şubat 2010: Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Taner Aksakal, Erzincan Ergenekon İddianamesini hazırlayarak Erzurum 2’nci Ağır Ceza Mahkemesine verdi.

1 Mart 2010: Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Taner Aksakal tarafından hazırlanan Erzincan Ergenekon iddianamesi Erzurum Özel Yetkili 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 61 sayfalık iddianamede 3’üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in ‘şüpheli’ ve ‘Ergenekon silahlı terör örgütü lideri’ olarak gösterilmesi dikkat çekti. Erzincan’da bulanan ve Gülen Cemaatine yakınlığıyla bilinen Özel Otlukbeli İlköğretim Okulu Müdürü Ahmet Demir’in ise tek müşteki (şikayetçi) olduğu iddianame kayıtlarında yer aldı.
2 Nisan 2010: Görevi kötüye kullanmak, evrakta sahtecilikle suçlanan ve hakkında Tunceli Ağır Ceza Mahkemesinin 26 yıla kadar hapis cezası istenen İlhan Cihaner’in Yargıtay 11’inci Ceza Dairesinde yargılanmasına başlandı. Cihaner, basının karşısına kelepçeyle çıkmak istemediğinden dolayı tutuklu bulunduğu Erzurum’dan Ankara’daki duruşmaya gitmedi.

4 Mayıs 2010: Orgeneral Saldıray Berk’in katılmadığı Erzincan Ergenekon davası, Özel Yetkili Erzurum İkinci Ağır Ceza Mahkemesinde saat 09.45’te başladı.

Haberin Devamı

Cihaner'in kızı Sıla'ya ait çizgi filmlere el konuldu

Erzurum Özel Yetkili 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Başsavcı İlhan Cihaner’in 16 Şubat günü evi, makamı ve otomobilinde yapılan aramalarda delil niteliği taşıyan 659 belgeye el konuldu. İddanamenin 14’üncü klasörünün 222’nci sayfasında delil sıralamasının 18, 19 ve 20’nci sırasında ‘Ergenokon dosyaları DVD 1, 2, 3’ bulunuyor. Bilirkişiler tarafından incelemeye alınan CD, VCD, DVD olarak 90 kadar müzik, 180 kadar sinema filmi yer alıyor. İlhan Cihaner’in kızı Sıla’ya ait ödevleriyle aralarında ‘Temel Reis’, ‘Kırmızı Başlıklı Kız’, ‘Cindrella’, ‘Alaattin ve Sihirli Lambası’, ‘Tarçın’ serisine ait 50 kadar çizgi film de bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!