CHP'den anayasa değişiklik paketine destek yok

Güncelleme Tarihi:

CHPden anayasa değişiklik paketine destek yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2010 11:19

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal anayasa değişikliği taslağının Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını AKP'leştirme girişimi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Heyeti, CHP Grup Başkanvekilleri Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu kapıda karşıladı. Görüntü alınmasının ardından, görüşme basına kapalı olarak yapıldı.

Görüşmenin ardından partisi adına kısa bir açıklama yapan CHP’li Hakkı Süha Okay, en baştaki tavırlarının devam ettiğini, yeni pakete destek vermeyeceklerini yineledi ve ''Eğer geçici 15. maddenin kaldırılması ile ilgili düzenlemeyi tek başına getirirlerse destek veririz'' dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek AK Parti Ankara Milletvekili sıfatıyla, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, anayasa değişikliği taslağını sunmak üzere CHP grubunu ziyaret etti.

Okay açıklamasında şunları söyledi:

''AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, anayasa değişikliğine ilişkin taslak çalışmalarını CHP’ye getirdiler. 23 madde, 3 geçici madde olduğunu ifade ettiler. Bu konuda bilgi edindik. Henüz maddelere ilişkin detay bir inceleme yapmadık. Bu aşamada söyleyeceğimiz budur. Bu konuda, pakete yönelik olarak farklı bir açıklamamız söz konusu değildir. Başlangıçtan bu yana pakete destek vermeyeceğimiz yönünde irademiz devam etmektedir. Geçici 15. madde tek gelirse destek veririz.''

Haberin Devamı

Baykal: "Türkiye Cumhuriyeti anayasasını AKP’leştirme girişimidir"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, anayasa  değişikliği taslağına ilişkin olarak, “Bu değişiklik girişimi, AKP'nin  korkularının Anayasa değişikliğine yansımış halidir. Türkiye Cumhuriyeti  Anayasası'nın bu anlayış ve bu zihniyetle değiştirilmesi kabul edilemez” dedi.

Baykal, gazetecilerin soruları üzerine anayasa değişikliği taslağını  değerlendirdi.

“Değişiklik teklifinin AK Parti'nin mutfağında hazırlandığını” ifade  eden Baykal, şunları kaydetti:
“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın AKP mutfağında hazırlanmış değişiklik  önerisiyle ele alınması doğru değildir. 'Ben yaptım, oldu' anlayışıyla hazırlanan  ve yine bu anlayışla TBMM'de ele alınacak olan Anayasa değişikliği teklifi bir  AKP projesidir.

Laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu Anayasa Mahkemesi tarafından oy  birliğiyle kabul edilmiş olan AKP'nin kendi mutfağında hazırladığı teklifin  Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ve Yüce Divan  yargılamasını da kapsamına alması çok manidardır. Çünkü, bu Anayasa değişikliğine  AKP'nin korkuları yön vermektedir.

Kapatılma korkusuyla yaşayan AKP, Anayasa Mahkemesini, gelecekte Yüce  Divanda yargılanmaktan korkan AKP Yönetimi Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan  olarak görev yapma sorumluluğunu ve hukuk ile yüksek yargı ile karşı karşıya  gelen AKP, bağımsız yargıyı, bağımsız yargının güvencesi olan HSYK'yı hedef  almaktadır.

Bu değişiklik girişimi, AKP'nin korkularının Anayasa değişikliğine  yansımış halidir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın bu anlayış ve bu zihniyetle  değiştirilmesi kabul edilemez. AKP projesi olan bu girişim Türkiye Cumhuriyeti  Anayasası'nı AKP'lileştirme girişimidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!