İşte Başsavcı’nın ‘cemaat soruları’

Güncelleme Tarihi:

İşte Başsavcı’nın ‘cemaat soruları’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2010 00:00

Tutuklanan Cihaner’in, “Bunları soruşturmasan başıma bu işler gelmeyecekti” dediği iddia edilen ‘Cemaat soruşturması’na ilişkin belgeleri Hürriyet buldu.

Haberin Devamı

Bu belgelere göre Başsavcı Cihaner, İsmailağa cemaatinin para kaynaklarından emniyet ve siyasetteki bağlantılarına, cinsel istismar, bürokratlara baskı ve tehditlerinden bazı memur ve bürokratları ‘ceza veya ödül’ olarak tayin ettirmelerine kadar pek çok ‘kritik’ iddianın araştırılmasını istedi.

YAPTIĞI ‘Cemaat soruşturması’ nedeniyle hakkında görevini kötüye kullanmaktan dava açılıp tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in “Bunları soruşturmasam başıma bunlar gelmeyecekti” dediği iddia edilen ve soruşturma boyunca araştırdığı konularla ilgili belgeye Hürriyet ulaştı. Soruşturmadan alınmadan önce, cemaatlerin yasadışı faaliyetlerini delillendiren Başsavcı Cihaner, ilgili dosyayı Erzurum’a gönderirken yarım kalan bazı konuların da Özel Yetkili Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’nca araştırılmasını talep etti. İfadelerinde, kendisinden ısrarla istenmesi üzerine, görevsizlik kararı yazarak dosyayı ek klasörleriyle birlikte Erzurum Başsavcılığı’na gönderdiğini beyan eden Başsavcı Cihaner’in araştırılmasını istediği konular şöyle:

Para ve bağış toplama kara para aklama

Cemaat yöneticilerinin ve yakınlarının mal varlığı ve hesap hareketlerinin araştırılması.
Yurtdışı (özellikle Çeçenistan Rusya, Kıbrıs ve Suriye) ilişkileri ve para trafiği.
Örgütün değişik adlar altında topladığı (Filistin ile cami ve medreselere) yardım paralarının akıbeti.
 Olası kara para aklama suçu.
Örgüt mensupları ve bir takım yakınlarına sahte diploma hazırlanması suçlarının araştırılması.

Emniyet ve bazı kamu kurumları incelensin

Bazı emniyet müdürlükleri (medyaya yansıyacak boyutta, adeta kurtarılmış bölge olarak değerlendirilen kanuna aykırı eğitim kurumu, yardım toplama, 677 sayılı yasaya aykırılık gibi hususların işlendiği halde gereğinin yapılmaması. Aramalardan önce haber verilmesi) gibi kamu kurumları hakkında inceleme.

2860 sayılı yasa göndermesiyle emniyeti suistimal ve zimmet suçları.

Muhtelif cinsel istismar suçları.

/images/100/0x0/55ea0c1cf018fbb8f8670244


Bazı belediye başkanlarının doğrudan (İstanbul Büyükşehir Belediye) bazılarının ise imara aykırı uygulamalara göz yumma (Fatih, Çavuşbaşı v.s.) gibi dolaylı yardımları.
Siyasi saiklerle bazı kamu görevlilerinin atanması, tayini, görev yerinin değiştirilmesi.
Bazı belediyelere işe alınacak kişilerler ilgili çalışmalar.
Seçim kanununa muhalefet (sahte seçmen kayıtlarının yapılması), kanuna aykırı yardım.

Engel çıkaran memur tayin ediliyor muydu

Haberin Devamı

Basın İlan Kurum Genel Kurumu’na, İstanbul Üniversitesi ve değişik kurumlarda katılacak temsilcilerin belirlenmesi için İstanbul Üniversitesi Rektörü ve bazı yöneticilere baskı yapılarak ileride kendi medya gurubuna avantaj sağlanması için kimi gazeteci ve kamu görevlileriyle hareket edilmesi.

Örgütün telkiniyle okula gönderilmeyen bazı çocukların takibini yapan Milli Eğitim Bakanlığı görevlilerinin tayininin çıkartılması ya da pasifize edilmesi girişimlerinin araştırılması.

Erzurum özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal, cemaat soruşturmasını aldıktan sonra Cihaner’in tutukladığı 9 kişiyi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakmıştı.

İstanbul henüz belge istemedi

ERGENEKON soruşturması kapsamında Erzurum H Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in, önceki geceyarısına doğru fenalaştığı iddia edildi. Ancak bu iddiaları, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş yalanladı. Kuş, Erzincan ve Erzurum’daki soruşturma kapsamında tutuklanan ve aralarında Cihaner’in de yer aldığı tutukluların İstanbul’daki cezaevine sevki konusunda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın şu ana kadar talepte bulunmadığını da bildirdi. Kuş, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı dosyayı ve evrakı inceleyecek. Dosyayı kabul ederlerse bizden buradaki tutuklu sanıkların İstanbul’a sevkini isteyebilirler” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!