Komutanın isyanı

Güncelleme Tarihi:

Komutanın isyanı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2010 00:00

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, İzmir’de intihar eden Deniz Kurmay Albay Berk Erden’in cenazesinde “Susmak mümkün değil” diyerek isyan etti.

Haberin Devamı

ALBAYIN CENAZE TÖRENİNDEN FOTOĞRAFLAR

KOMUTANDAN SERT AÇIKLAMA-1 / WEB TV

KOMUTANDAN SERT AÇIKLAMA- 2 / WEB TV






Oramiral Yiğit, Albay Erden’in özel hayatıyla ilgili sorunlar yüzünden intihar ettiği iddiası için, “Daha önce başka bir bayanla ilişkisi var şeklinde kendisi ile ilgili söylendi, o tutmadı bu sefer başka bir şey” dedi ve ekledi: “Güzide subaylarımızı suçlamadan, ahlak dışı ithamlar yöneltmeden önce herkes aynı soruyu kendisine sorsun; ‘Bu bana yapılsa ne yaparım?’ diye.”

İZMİR’de üniforması üzerindeyken şakağına bir kurşun sıkarak intihar eden Güney Deniz Saha Komutanlığı’nda görevli Deniz Kurmay Albay Berk Erden’in cenaze törenine katılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, “Susmak mümkün değil” dedi. Oramiral Yiğit, Albay Erden’in Levent Camisi’ndeki cenaze töreninde, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Oramiral Yiğit, şunları söyledi:
“Silahlı terör örgütü üyesi olmakla suçlanıyor. Bunu da halkımızın takdirine sunuyorum. Halkımızın güvenine layık olmaya çalıştık, onun için ant içtik. Ben ve personelim Silahlı Kuvvetler’in diğer mensupları gibi her zaman her göreve hazırız. Bu konuda yargı yapmadan önce lütfen masumiyet karinesini dikkate alarak, bu güzide subaylarımızı suçlamadan onlara ahlak dışı ithamlar yöneltmeden önce herkes aynı soruyu kendisine sorsun ‘Bu bana yapılsa ne yaparım?’ diye.

Başka olaya bağlama ihtimali

Susmak mümkün değil. Bahse konu iddialarla ilgili o resimler o çıkan internet resimleri 5 sene evvel Ankara’daki çekilmiş bir resim. Eşiniz, kız kardeşiniz, ablanız ya da akrabanız bir binanın önünde olamaz mı? Bu arkadaşımızı tanıyoruz. Çok mümtaz vasıfları olan bir arkadaşımız, bu durumu ortadan kaldıramıyor, günlerdir 3-4 haftadır internette yayınlanıyor. Ama bunu ele alıp da bu arkadaşımızla ilgili ahlak dışı bir yorum sonucuna varmak, bilmiyorum vicdan ölçüsü açısından nasıl değerlendirilir. Bizim öğrendiğimize göre tam da bununla ilgili avukata girişimde bulunacakken, günlerin gecelerin getirdiği bir üzüntü ile intihar ediyor. Askeri savcılık bununla ilgili araştırmalara başlamıştır, soruşturmalar da devam etmektedir. Daha önce başka bir bayanla ilişkisi var şeklinde kendisi ile ilgili söylendi o tutmadı bu sefer başka bir şey. Demek ki, yakında bu arkadaşımızla ilgili değerlendirmeyi ihbar mektuplarında başka bir olayla bağlama ihtimali de var.

Nefes alışını dahi hissederiz

Biz çok az mevcudu olan bir kuvvetiz. Bizim personelimiz teğmen çıktığı andan itibaren 20 sene içinde belirli görevlere gelir. Aynı gemi içinde 200 kişi, küçük gemilerde 40-50 kişi yaşarız. Personelimizi tanımadan önce onun nefes alışını dahi hissederiz. O rütbelere gelmiş personelimizin bir cunta faaliyeti içinde olması veya bununla suçlanması ve bizim bunu haber alamamamız kesinlikle mümkün değildir. Genelkurmay Başkanımızın da her zaman ifade ettiği gibi 55 bin kişiyi kumanda eden bir kuvvetin komutanı olarak, bizim aramızda diğer kurumlarda olduğu gibi hata yapan, yanlış davranan personelim mutlaka vardır.
Personelimle tek vücuduz
Basında günlerdir bu konuda yapılan yayınları çok dikkatle izliyoruz, orada bu iddialar doğrudur deniyor. Ben öyle bir şey söylemedim. ‘Benim personelim içinde de hata yapan vardır’ dedim. Ben sadece bize karşı yapılan haksız karalamaları, insafsızca saldırıları ve manipülasyonları personelimin ve benim görevli olduğum hak ve menfaatlerimizi korumadaki caydırıcılığımıza olan etkisinden bahsettim. Eğer bu saldırılar böyle olursa biz personelimizle tek vücut halindeyiz.”

Beni öldürecekleri söylenen iki albayım göğsünü bana siper eder

DENİZ Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, kendisine suikast düzenleyeceği iddia edilen iki subayla ilgili olarak da ilk kez konuştu. Oramiral Yiğit, “İsmi geçen iki albay, bana bir hücum olursa, bana bir mermi sıkılırsa bana göğsünü siper edecek arkadaşlardır” dedi. Üst düzey komutanlara, devlet görevlilerine her zaman bir suikast ihbarı olabileceğini belirten Yiğit, “Beni en fazla üzen, esas bana suikast olacak olan şey, böyle bir operasyonun masum subaylarımın üzerine yıkılmasıdır” diye konuştu.

Kim bu albaylar

Deniz Kuvvetleri Komutanı Yiğit’in, “Bana göğüslerini siper ederler” dediği albaylardan Tayfun Duman, Poyrazköy’deki mühimmat, Orhan Yücel ise amirallere suikast iddianamesi sanıkları arasında bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!