‘Muhatap Yalman’

Güncelleme Tarihi:

‘Muhatap Yalman’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2010 00:00

Eski Genelkurmay Başkanı Özkök, döneminde hazırlanan ‘Balyoz Planı’ ile ilgili asıl muhatabın, yine dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yalman olduğunu belirtti. Özkök, “Genelkurmay Başkanı oturup plan hazırlamaz” dedi ve ekledi: “Getirilen rapor dış tehdit üzerine kurulu bir senaryoydu. Basında yer alan iddialar ve planlar yoktu.”

BALYOZ Darbe Planı’nda 1’inci Ordu eski Komutanı emekli orgeneral Çetin Doğan’ın açıklama yapmasını istediği o günlerin Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral Hilmi Özkök, konu ile ilgili asıl muhatabın dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı olduğunu söyledi. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı ise sert çıkışları ile hatırlanan Orgeneral Aytaç Yalman. Özkök konuya ilişkin şöyle konuştu:

“2002’den başlayarak 4 yıl boyunca Genelkurmay Başkanı olarak yüzlerce benzer çalışmanın yapılmasının nihai emrini verdim. Ancak yanlış anlaşılmaması amacı ile bir konunun açıklanması gerekiyor. Bu çalışmaları kuvvetler yapar. Genelkurmay Başkanı oturup plan hazırlamaz. Böyle her yıl onlarca kapsamlı plan vardır. Sadece yapılabileceği emrini verir ve sonuçta getirilen nihai raporu tetkik eder.

Demokrasi dışı bir plana benim veya bir Genelkurmay Başkanı’nın onay verebileceğini nasıl düşünebilirsiniz? Getirilen rapor dış tehdit üzerine kurulu bir senaryoyu işliyordu. Basında yer alan iddialar ve planlar yoktu. Bu toplantı 1’inci Ordu Karargâhı’nda gerçekleşmişti. Sonuç olarak bunun genel planlaması, sunumu ve icrası Kara Kuvvetleri’ndeydi.

Üç tip çalışma var: Seminer plan tatbikatı, harp oyunu

Bugün nasıl Genelkurmay, soruşturmayı sorumlu olarak Kara Kuvvetleri’ne verdiyse, o gün de asıl muhatap o dönemin Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve onun komutanı idi. O zaman da komutan Aytaç Yalman idi. Çetin Paşa da söylemiş, ‘Genelkurmay’dan böyle bir emir verilmedi, böyle bir şey yapmadım’ diye. Ama asıl önemlisi Genelkurmay da açıkladı, ‘Arşivlerimizde, bir balyoz planı ve böyle akıl dışı planlar yok’ diye. Bir de çok konuşulan terimleri de açmamız gerekiyor. Bu tür üç ayrı çalışma vardır: Seminer, Plan Tatbikatı ve Harp Oyunu. Böyle yüzlerce çalışma var.”

Özkök, Genelkurmay Başkanlığı’nın katılımcılara ve kendisine toplantıya ilişkin soru sorup sormadığı konusunu ise şöyle yanıtladı: “Hayır. Şu an için bana gelmelerini gerektiren bir durum yok. Ama ne sorarlarsa bu şekilde anlatırım. Ancak kimse merak etmesin, Genelkurmay bu konuyu da titizlikte yürütecektir. Resmi planların dışına çıkanlara rastlar, suç teşkil eden bir belge veya konu saptarsa emin olun kim olursa olsun adli yolları gecikmeden işletecektir. TSK’nin kurum olarak hassasiyeti ve iyi niyetinden kimsenin şüphesi olmamalıdır.”

‘Konuşursam soruşturma gizliliği ihlal olur’ demişti

ESKİ Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök “Balyoz Planı” ile ilgili, dünkü Star Gazetesi’nde yayınlanan açıklamasında da, özetle şunları söyledi:
“Emekli bir Genelkurmay Başkanı olmam ve mevzu bahis olayların görev zamanımda vuku bulmuş olması nedeniyle söyleyeceklerim bu konuya el atmış savcıları çok etkileyecektir. Soruşturma safhasının gizliliği de ihlal edilmiş olacaktır.

“Genelkurmay Başkanlığı bildirisinde hangi tür planın seminerinin yapılacağı açıkça yazılmıştır. Seminer sonuç raporu gayet doğal olarak emreden makama hiyerarşik komuta kanalıyla sunulur. Bu raporu Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı karargâhları inceler ve özetini komutanlara sunarlar. Basında yer aldığı şekilde suç sayılacak şeyler bana sunulmadı. Sonuç raporunda da bunların yer aldığını sanmıyorum. Esasen adı geçen emekli orgeneral de bunları reddetmektedir. Ama yıllar sonra ortaya çıkan bu belgeler ciddi bulunursa yargı tarafından gereği yapılacaktır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!