1300 yıllık zeytin ağacının ürünleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye edilecek

Güncelleme Tarihi:

1300 yıllık zeytin ağacının ürünleri, Cumhurbaşkanı Erdoğana hediye edilecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2020 09:14

MERSİN'in Mut ilçesinde tarihi bin 300 yıl öncesine dayanan zeytin ağacının meyvesi ile yağı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye edilecek.

Haberin Devamı

İlçe merkezine yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan Haydarköy Mahallesi'ndeki zeytin ağacı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ekiplerinin incelemesi, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 23 Aralık 2009 tarihli 5577 sayılı kararı ile 'anıt ağaç' olarak tescil edildi. 10 Şubat 2010'da ise bin 300 yıllık olduğu belirlendikten sonra bölgeye gidenlerin uğrak yeri haline gelen ağacın meyvesi ve yağı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye edilecek olması ile gündeme geldi.

Mut'un zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali Osman Çelik, "Ağacımızın bin 300 yıl önce dikildiği ya da kendinden oluştuğu tescillendi. Bu, ilçemizin zeytin sektöründe çok önemli bir yere sahip olduğu, zeytinin anavatanının Mut olduğunun tescil edildiği anlamına gelmektedir. Ağacımızdan toplayacağımız zeytinimizi ve sıktıracağımız zeytinyağımızı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey'e hediye edeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Gövde çapı 6 metre 28 santimetre olan tarihi ağacın meyvesi ve yağı, hasat sezonunun açılması ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sofrasında yer almak için gün saymaya başladı. Tarihi ağacın hasadına önümüzdeki günlerde başlanacak.

1300 yıllık zeytin ağacının ürünleri, Cumhurbaşkanı Erdoğana hediye edilecek

1300 yıllık zeytin ağacının ürünleri, Cumhurbaşkanı Erdoğana hediye edilecek


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!