12 tanrı tanınsın

Güncelleme Tarihi:

12 tanrı tanınsın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2001 01:44

Binlerce yıl önce tanrıların yaşadığı var sayılan Olimpus Dağı'nda buluşuyorlar. Eski Yunan giysilerini giyiyorlar, ateşler yakılıyor, gaydalar davullar çalınıyor. Danslar ediliyor. Kazanlarda eski Yunan yemekleri kaynıyor. Tanrılara kurbanlar adıyorlar. Şaraplar su gibi akıyor. Sabaha kadar ayinler yapılıyor. Olimpus Dağı'nın mitolojiden tanıdığımız tanrılarına tapan bu grup, Yunanistan'ın eski tanrıları resmen bir din olarak tanımasını istiyor.

Onlar 3000 yıl önce Olimpus dağında yaşadığı varsayılan 12 Yunan tanrısına tapıyor. Her yıl Temmuz ayında dünyanın dört bir yanından gelip tanrıların yaşadığı Olimpus dağında ayinler yapıyorlar. Tören için gelenler otomobillerini dağın eteklerinde park ediyor, bagajlardan kırmızı yeşil sarı sancaklar ve Antik Yunan giysilerini çıkartıyor. Sonra yoğun bir hazırlık başlıyor.

İlk kez törene katılanlar için de Antik Yunan giysileri satılıyor: Üstünde ‘‘geri döneceğiz’’ yazılı tişörtler, ‘‘Elinon Epistrofi’’ yani ‘‘Yunanlıların dönüşü’’ amblemli madalyonlar... Bir anda herkes rengarenk giysilere bürünüyor. Büyük ateşler yakılıyor. Kazanlar kaynıyor. Aşçılar eski Yunan yemekleri pişiriyorlar.

Davul ve gaydalar Antik Yunan müziğini çalmaya, yankılanan müziğin eşliğinde kadınlar, erkekler ve çocuklar dans etmeye başlıyor.

Gün boyunca Yunan mitolojisinden oyunlar sahneleniyor. Ellerini yanan ateşlerin üzerinde gezdiriyor, böylece ölülere saygı gösterdiklerine inanıyorlar.

Çocuklar koşuşturup, topladıkları dallarla başlarına takmak için çemberler yapıyor. Bu taçlar barışı simgeliyor.

Ayine katılanlar birbirlerini eski Yunan'daki gibi ‘‘Erroste ke Evdemonite en Elinismo Adelfi’’ yani ‘‘Sağlıklı ve mutlu olun Yunanlı kardeşler’’ diye selamlıyor. Ayinler sırasında Antik Yunanca konuşmalar da duyuluyor.

SATANİST Mİ IRKÇI MI?

Son yıllarda Yunan tanrılarına inananlar, Yunanistan'da dernekler kurmaya başladı. Sadece Atina'da en az on dernekleri var. Bütün Yunanistan'da sayılarının 80 bin olduğunu söylüyorlar. 12 Yunan tanrısının da diğer dinler gibi devlet tarafından resmen tanınmasını istiyorlar.

Birçokları, adlarını bile eski Yunan isimleriyle değiştiriyor. Eski Yunan dönemindeki gibi törenlerle evleniyorlar.

Ama Yunanlıların çoğu, bu gruba kuşkulu gözlerle bakıyor. Yunan köylüleri onların puta taptıklarını düşünüyor. Koyu Ortodokslar onların şeytana tapan satanistler olduklarını iddia ediyor. Törenlerinde büyük ateşler yaktıkları için onları kundakçı sananlar bile var! Psikolojik sorunları olduğunu düşünenler de oldukça fazla. Bazıları ise onların Yunan kültürü kisvesi altında ırkçılık yaptığını öne sürüyor.

Onlar ise ‘‘Sadece Yunanlıyız’’ diye kendilerini savunuyor. Ama kendi aralarında da fikirbirliği var sayılmaz: Bazıları, Yunanlılar'ın diğer insanlardan üstün olduğunu iddia ediyor ve bunu Yunanlıların omurgasının son kemiğinin farklılığına bağlıyor! Bazıları ise Yunanlılar'ın başka gezegenden geldiğini söylüyor. Hatta elinde Aristotelis'in 5 yaşında uzay gemisiyle yer yüzüne geldiğini kanıtlayacak belgeler olduğunu iddia edenler bile var.

Yunan tanrılarına inanan bu insanlar her yıl Olimpus dağında buluşuyorlar. Gece boyunca şarap su gibi akıyor. Gün ağarırken, artık herkes yorgun, tünelden çıkıyor, giysiler yeniden bagajlara yerleştiriliyor, yeniden 21. yüzyıla dönmek üzere herkes birbirine veda ediyor

Mitolojik efsaneden

ZEUS’UN DEDESİYLE NENESİ

Eski Yunanlılar yeri, göğü, suları, insana benzeyen ancak olağanüstü güçleri olan birer tanrı olarak gördü. Dünyanın ilk oluşumuna büyük karmaşa anlamına gelen ‘‘Khaos-Kaos’’ dediler. İnanışlarına göre tanrılar işte bu karmaşık toprağa düzen getirdi. Kargaşadan ilk çıkan Toprak Ana Gaia oldu ve dünyaya birçok tanrı ve tanrıça getirdi. Gaia ölümsüzlerin yeri olan yıldızlarla bezeli göğü yani Uranus'u, denizi yani Pontus'u yarattı. Böylece Evren oluştu. Sonra Toprak Ana Gaia'yla Gök Uranus evlendi. Önce 6 erkek 6 dişi 12 Titan yarattılar. Ama korkan Uranus çocuklarını yerin derinliklerine atmaya başlayınca Gaia çok kızdı. Ona oğullarından Kronus yardım etti. Ve babası Uranus'u tırpanla biçti. Böylece kainatın tek hakimi oldu. Onun hükümdarlığı döneminde de yaratılış sürdü. Titanların çocukları oldu. Kader, Ölüm, Uyku, Düş, Akıl, Hikmet, Alay, Acı ve Şikayet, Öç, Hile, Kızgınlık, Nifak, Izdırap, Fenalık, Açlık, Cinayet, Şüphe, Zulüm, Ant, İğrenç, İhtiyarlık, Servet, Güneş, Ay, Şafak doğdular. Sonra Kronos Rhea ile evlendi ve 12 tanrı doğdu.

TANRILAR ARASINDA BABA OĞUL KAVGASI

Kronos'la Rhea'nın evliliklerinden Hestia, Demeter, Hera adlarında üç kızla Hades, Poseidon ve Zeus adlı üç erkek çoçuk dünyaya geldi. Babasına yaptıklarını unutmayan Kronos oğullarından korkup onları yutarak karnında saklamaya başladı. Rhea ise Kronos'a yutması için kundağa sarılı kocaman bir taş verip Zeus'u kurtardı. Girit'teki İda dağında sakladı. Keçi sütü emerek büyüyen Zeus olgunluk çağına gelince babasını gökten kovup dünyanın dibine attı. Zeus kızkardeşi Hera'yla evlendi. Çocukları, kardeşleri ve diğer tanrılarla birlikte Olimpus dağına yerleşip saltanat sürmeye başladı. Karşısına titanlar çıkınca büyük bir savaş patlak verdi. Savaşın gürültüsünden gökler yerler denizler sarsıldı. Tartaros yani Cehennem bile o yaygarayla çalkalandı. Ama sonunda Zeus'un tanrısal silahı yıldırımlara hiçbirşey dayanamadı. Yerler yarıldı. Dağlar eridi ve titanlar yenilerek cehenneme atıldı. İşte bu savaşta yüksek dağları, derin uçurumlarıyla karmakarışık Yunan yarımadası doğdu. Bundan sonra kainat düzen buldu.

AFRODİT, APOLLO VE DİĞERLERİ

Eski Yunanlılar her şeyin bir tanrısı olduğuna inanırlardı. Tanrıların da birçok yardımcısı vardı. Hepsinin üstünde de altısı erkek altısı kadın 12 büyük tanrı. Baş tanrı Zeus, ana tanrıça Hera, güzel sanatlar tanrısı Apollo, savaş tanrısı Ares, sanayi tanrısı Hephaistos, tanrıların habercisi, güzel sözlerle kandırmasını bilen Hermes, deniz tanrısı Poseidon, zeka tanrıçası Athena, aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit, avcılar ve iffet tanrıçası Artemis, toprak tanrıçası Demeter, aile tanrıçası Hestia en büyükleriydi. Ayrıca karanlık yeraltı dünyasının ve cehennemlerin tanrısı Hades ve sonradan Olympus'a alınan şarap tanrısı Dionysos da vardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!