12’lik kahramana istiklal madalyası

Güncelleme Tarihi:

12’lik kahramana istiklal madalyası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2013 00:00

Kurtuluş Savaşı’nın, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ten övgülü, 12 yaşındaki kahramanı Onbaşı Nezahet, “onbaşılık belgesini kaybettiği için hayatında alamadığı İstiklal Madalyası’nı 23 Nisan’da alacak. Hürriyet’in haberi üzerine harekete geçen TBMM yönetimi, 92 yıl önce alınan kararın gereğini yerine getirmiş olacak.

Haberin Devamı

HÜRRİYET’in haberi üzerine harekete geçen TBMM yönetimi, 92 yıl önce aldığı kararın gereğini yerine getirerek Kurtuluş Savaşı kahramanı Onbaşı Nezahet’e “İstiklal Madalyası” verme kararı aldı. 95 bin kişiye verilen İstiklal Madalyası, “onbaşılık belgesini” kaybettiği için kendisinden esirgenen Onbaşı Nezahet 1993’de hayatını kaybederken, “Koca memlekette bir İstiklal Madalyasını bana çok gördüler” demişti.

23 NİSAN’DA VERİLECEK

Hürriyet’in Ozan Bodur’un “Meclis’in Unuttuğu Kahraman Nezahet” kitabını haberleştirmesinden sonra TBMM yönetimi harekete geçti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Nezahet Baysel’e İstiklal Madalyası verilmesine ilişkin Genel Sekreter İrfan Neziroğlu’ndan çalışma yapmasını istedi. Yapılan çalışmayla Meclis, 92 yıl önce aldığı kararın gereğini yerine getirecek. 23 Nisan törenlerinde Onbaşı Nezahet’in yakınlarına İstiklal Madalyası verilecek. Yapılan inceleme sonucunda İstiklal Madalyası verilmesine ilişkin kanunda yapılan değişiklikle, yetkinin Milli Savunma Bakanlığı’na verilmesi nedeniyle Çiçek, Milli Savunma Bakanlığı’na bir yazı gönderdi. Bakanlıktan gelecek yazı uyarınca artık hayatta olmayan Baysel’in İstiklal Madalyası, ailesine verilecek. Çiçek’in girişimleriyle, Meclis 92 yıl önce aldığı kararı geç de olsa yerine getirmiş olacak.

Haberin Devamı

ÖLÜRKEN SAYIKLIYORDU

TBMM’nin 30 Ocak 1921 tarihli tutanaklarında, Bursa Mebusu Emin Bey ve İzmit Mebusu Hamdi Namık Bey’in İstiklal Madalyası verilmesi gereken ilk kişi

/images/100/0x0/55ea0b65f018fbb8f866a8ac
olarak anlattığı Onbaşı Nezahet, o tarihlerde çıkartılan İstiklal Madalyası yasasından yararlanamadı. 95 bin kişiye verilen İstiklal Madalyası onbaşılık belgesi kayıp olduğu gerekçesiyle kendisinden esirgendi. 1993 yılında 85 yaşında ölene kadar İstiklal Madalyası verilmesi için uğraşan onbaşı Nezahet’e 1986 yılında gazeteci Mete Akyol’un girişimleriyle TBMM şükran plaketi verildi. Ancak, Nezahet ölürken İstiklal Madalyası’nı sayıkladı.

Haberin Devamı

12 YAŞINDA CEPHEDEN CEPHEYE

8 yaşında annesini kaybeden Nezahet, 70. Alay Komutanı olan babası Hafız Halit Paşa ile birlikte milli orduya katıldı. Minik bedenine ilk askeri üniformasını ve küçücük başına ilk kez Kuvayi Milliye kalpağını Geyve sırtlarında giydi. İnönü savaşlarındaki katkısı bir efsane gibi her yerde anlatılmaya başlandı. Ahu Dağı sırtlarında Mustafa Kemal Paşa’nın, İnönü’deki 11. Tümen Karargahı’nda ise İsmet Paşa’nın iltifatlarına konu oldu. Türk tarihinde bir kez 12 yaşındaki bir çocuğa Tümen Komutanı Ahmet Derviş Paşa tarafından onbaşılık rütbesi verildi.

JEANNE D’ARC MEZUNU

ONBAŞI Nezahet’in ilginç hikâyesi, Cumhuriyet ilan edildikten sonraki hayatında da aynen devam etti. Nezahet, yeni Türkiye’nin Bursa Amerikan Kız Koleji’ne giden, ardından Fransız Jeanne d’Arc Enstitüsü’nde eğitim gören modern yüzü oldu. Üsteğmen Rıfat Bey’le evlendi, iki kızı oldu. Hak ettiği halde bir türlü kendisine verilmeyen İstiklal Madalyası’na kavuşma mücadelesi, hayatında önemli olan iki erkek tarafından sürekli desteklendi. Babası ve eşinin çabaları da İstiklal Madalyası’nın kendisine verilmesini sağlayamadan vefat etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!