11 Başbakan eskiten Kraliçe rekor yolunda

Güncelleme Tarihi:

11 Başbakan eskiten Kraliçe rekor yolunda
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2012 00:00

TAHTTA 60’ncı yılına giren İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth, dün İngiliz parlamenterlerin önüne çıktı.

Haberin Devamı

İki parlamento kamarası üyelerinin yanı sıra, eski başbakanlar, dini liderler ve önde gelen diplomatların da hazır bulunduğu oturumda mikrofon başına geçen 85 yaşındaki Kraliçe, bu buluşmayı “etkileyici, şahane bir hediye” olarak kabul ettiğini söyledi. Elizabeth, “Burada ulusal tarih ve birliğimizin değerlerinin dününü, bugünü görüyoruz. Ailemin de desteğiyle, ben bu tarihin bir kısmını idrak etme ayrıcalığını yaşadım. Büyük ülkemiz ve onun halkına kendimi adamaya devam edeceğim” dedi.

Victoria’dan sonra ikinci

İngiliz İmparatorluğu, silahlı kuvvetler ve parlamentonun; Britanya’nın “sarsılmaz temelleri” olduğunun altını çizen Kraliçe, bugüne kadar verdiği hizmetlerde, kocası Prens Philip’in de çok büyük payı olduğunu söyledi. 19’uncu yüzyılın ünlü İngiliz Kraliçesi Victoria’dan sonra tahtta en uzun süre kalan kişi olan Elizabeth, 1952 yılında tahta çıkmıştı. Elizabeth eğer üç yıl daha tahtta kalırsa, Victoria’nın rekorunu egale etmiş olacak.

Haberin Devamı


* Bugüne dek parlamentodan geçen 3 bin 500’den fazla yasa tasarısını imzalayarak onayladı.
* Aralarında Winston Churchill ve Margaret Thatcher’ın da bulunduğu 11 Başbakan eskitti. Mevcut Başbakan David Cameron, 12’incisi.
* 1997-2007 arasında ülkeyi yöneten Tony Blair, Elizabeth’in tahta çıkmasından sonra dünyaya gelen tek başbakan.
* Tahtta bulunduğu 60 yılda Vatikan’a altı kez Papa atandı.
* Bugüne dek en az 404 bin 500 ödül ve madalyaya layık görüldü.
* 116 farklı ülke ve 78 eyalete olmak üzere toplam 216 resmi ziyaret gerçekleştirdi.
* Sonuncusu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere, toplam 102 devlet başkanını resmi ziyaretle ağırladı. Daha önce 7’nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’i de ağırlamıştı.
* 100 yaşına gelen kişilere 175 binden fazla, evliliğinde 60’ıncı yılını dolduran çiftlere de 540 bin tebrik telgrafı gönderdi.
* 45 binden fazla Noel tebrik kartı doldurup gönderdi.
* 5’inci George’la başlayan geleneği takip ederek, kendisine hizmet edenlere bugüne dek en az 90 bin kez Noel pudingi verdi.
* 129 kez portresinin çizilmesi için ressam mankenliği yaptı.
* 30 tane vaftiz çocuğu var.
* Yaklaşık 600 yardım kuruluşuna başkanlık ediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!