10 yıl tutukluluk uygulaması 1 yıl daha yürürlükte

Güncelleme Tarihi:

10 yıl tutukluluk uygulaması 1 yıl daha yürürlükte
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2013 00:00

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin terör ve örgütlü suçlardaki 10 yıllık tutukluluğu iptal eden kararı için, “Mahkeme 5 yılı değil 10 yılı fazla görüyor, makul bir süre için de yasama organına 1 yıl süre veriyor” dedi.

Haberin Devamı

Bozdağ, dün TBMM kulisinde bir grup gazeteciyle sohbetinde, “İptal kararı yürürlüğe girmediği için lehe uygulama olmaz” dedi. Mahkemelerin Yüksek Mahkeme’nin bu kararına dayanarak tahliye kararı vermemesinin bu nedenle olabileceğini belirten Bozdağ, şunları söyledi:

İHTİYAÇTAN

“Aslında uzun tutukluluğu kısaltan adımı biz attık. Sadece süreyi kısaltmakla da kalmadık, ayrıca adli kontrol uygulamasını da getirerek tutuklamaya alternatif bir mekanizma oluşturduk. Çünkü uzun tutukluluk bizim de arzu ettiğimiz bir şey değil. Ama terör ve örgütlü suçlardaki uzun tutukluluklar, bu suçların niteliğine bakılacak olursa, sonuçta ihtiyaçtan kaynaklanan bir durum. Zorunluluktan ortaya çıkıyor. Anayasa Mahkemesi’nin kararı ise işlenen suç ne olursa olsun bu konudaki süre sınırını ortadan kaldırmış oldu.
Mahkeme bu kararı alırken de yasama organına gerekli düzenlemeyi yapması için 1 yıl süre verdi. Yani, karar o zaman yürürlüğe girecek. Ama mahkeme 10 yılı iptal ederken bunu 5 yıla da çekmiyor. İkisinin arasında makul, ölçülü bir süre olabileceğine işaret ediyor. Bu konuda bir adım atmak için gerekçeli kararı görmek lazım. Gerekçeyi görmeden adım atmayı doğru bulmuyoruz. Gerekçe ne zaman çıkar bilemiyorum, malum şu anda adli tatil başladı. (Mahkemelerin bu karara dayanarak tahliye kararı vermediği anımsatılınca) Yasama organına yeni düzenleme için süre verilmesi, eski hükmün varlığını 1 yıl daha sürdürüyor demektir. İptal yürürlüğe girmediğinden lehe uygulama olmaz.”


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!