1. Türkiye Su Kongresi başladı

Güncelleme Tarihi:

1. Türkiye Su Kongresi başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2001 00:00

Haberin Devamı

Su Vakfı'nca, DSİ ve İSKİ'nin desteğiyle Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''1. Türkiye Su Kongresi'' başladı.

İstiklal Marşı'nın okunması ve Türk Musikisi dinletisiyle başlayan kongrenin açılışında konuşan DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Doğan Altınbilek, dünyanın hızla değişen koşullarına paralel olarak Türkiye'de de su sorunlarına duyarlılığın giderek artmaya başladığını söyledi.

Altınbilek, DSİ'nin büyük çapta su yatırımlarına başladığını belirterek, ''Şu anda Türkiye'nin üç tarafı DSİ'nin inşa ettiği baraj, isale hattı ve arıtma tesislerinden su almaktadır'' dedi. Altınbilek Melen Çayı Projesi tamamen bittiği zaman, İstanbul'un 2040 yılına kadar olan su ihtiyacı karşılanacaktır'' diye konuştu.

Su medeniyeti canlanıyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna da, suyun, hayatın, kültürün ve medeniyetin kaynağı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bugün İSKİ ülke nüfusunun yüzde 14'üne hizmet verirken, ülkede tüketilen su miktarının yüzde 40'ını üretmiş oluyor. Su medeniyetini yeniden canlandırıyoruz. İnşallah bu böyle devam edecek.''

İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu ise İstanbul'un diğer illere göre su bakımından çok daha şanslı olduğunu savundu ve şunları söyledi:

''Artık bundan sonraki hedefimiz dünya standartlarında, adeta memba suyu kalitesinde su vermek. 2001 yılı bizim için suda kalite yılı olacak. İstanbullunun musluktan ağzını dayayıp su içebileceği yıl olacak. Dünya metropolleri içinde su kalitesi açısından bir numara olmaya kararlıyız.''

Su savaşları başladı

FP Genel Başkanı Recai Kutan Türkiye'nin ''su fukarası'' bir ülke olduğunu savunarak, ''Su kaynaklarımızı adeta gözümüz gibi muhafaza etmemiz lazım'' dedi. Kutan, dünyada 30'dan fazla ülkenin kullandıkları suyun en az üçte birini komşu ülkelerden aldıklarını, bu nedenle sınır aşan sular sorununun ortaya çıktığını ve bunun da ileride su savaşları senaryolarının üretilmesine neden olduğunu kaydetti. Su savaşlarının şimdiden başladığını savunan Kutan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Şu anda Ortadoğu'da bir türlü neticeye ulaşamayan barış çalışmalarının temelinde, İsrail'in su ihtiyacını temin isteği var. İsrail, 'illa Ürdün ırmağı, onun kolları olan Yarmut ve bu arada da Suriye'ye ait olan Golan Tepesi ve çevrelerindeki yeraltı sularını benalacağım. Buna ihtiyacım var'' diyor. Dolayısıyla şu anda dünyada fiilen su savaşları başlamış durumdadır.''

Kongreye, Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, ANAP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Taşar, FP Grup Başkanvekili Yasin Hatiboğlu ve eski İstanbul Büyükşehir BelediyeBaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kutlama mesajı gönderdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!