1 milyon liralık tazminat idareyi fakirleştirmez

Güncelleme Tarihi:

1 milyon liralık tazminat idareyi fakirleştirmez
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2016 22:02

Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 yıl 9 ay cezaevinde kalan ve yargılama sonunda beraat eden Balyoz sanığı emekli Deniz Kurmay Albay Derya Ön’e verilen 994 bin TL’lik tazminatın gerekçesini açıkladı. Kararda “Hükmedilen tazminatın idareyi fakirleştirmeyeceği izahtan varestedir” denildi.

Haberin Devamı

Gerekçeli kararda özetle şu ifadeler yer aldı:

İNSAN HAYATINA VERİLEN DEĞER

Dosya incelendiğinde hak ihlallerinin basit vicdani kanaat yanılgısından ya da farklı vicdani kanaat oluşmasından değil adil yargılanma hakkının ağır ihlalleri sonucu meydana geldiği kabul edilmiştir. Tazminatın belirlenmesinde bu ağır ihlal durumu dikkate alınmıştır.

Davacının dürüst yargılama ilkelerine uyulmaksızın 2 yıl 9 ay 25 günü cezaevinde geçirmesi, kendisinin ve ailesinin geleceği ve mesleki kariyerinin telafisi olmayacak şekilde zarar görmesine sebep olmuştur. Bu duruma, insanların özgürlüğünün teminatı olması gereken yargı organı sebep olmuştur. Bu hatanın ve zararın yine bir yargı makamınca düzeltilmesini sağlamak amacıyla uygulamadaki tazminat dosyalarından farklı miktarda tazminat belirlenerek zarar giderilmeye çalışılmıştır.

Haberin Devamı

Bu miktarda tazminatın belli bir toplumsal statüde yaşayan normal bir vatandaş için özendirici olmadığı kabul edilmiştir. Bu tür davalarda hükmedilen tazminat miktarlarına tüzel kişiler ve idare açısından sadece zenginleşme, fakirleşme ve özendirme kriteriyle bakılması mahkememizce kabul edilmemiştir.

Keyfiliklerin önüne geçmek ve mahkeme olarak insan hayatı, onuru ve özgürlüğüne verilen değerin yansıması ve davacının ailesi ile birlikte çok uzun süren özgürlük ihlali nedeniyle yaşamış oldukları üzüntülerin bir nebze olsun giderilmesi açısından 850 bin lira manevi, 144 bin lira maddi tazminata hükmedilmiştir.” 

MAHKEMEYE TAZMİNAT TAVSİYESİNE SORUŞTURMA

İZMİR 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz Davası’nda 3 yıl 4 ay 8 gün tutuklu kalan Kurmay Albay Ercan İrençin’e haksız tutukluluk ve hükümlülük süresi için 80 bin lira manevi tazminat verilmesine hükmetti. Mahkemenin gerekçeli kararındaki bir ayrıntı dikkat çekti. Kararda tazminat davalarına bakmakla görevli Yargıtay 12.Ceza Dairesi üyesi Mustafa Albayrak’ın Ağır Ceza Mahkemeleri’ne gönderdiği bilgi notunda, 1 ay tutukluluk süresi için 1000 - 2000 TL arasında tazminata hükmedilmesini tavsiye ettiği belirtildi. İrençin’in avukatları Albayrak hakkında suç duyurusunda bulundu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Albayrak hakkında soruşturma izni verdi. (Fevzi KIZILKOYUN / ANKARA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!