1 milyon dolar ve 50 bin seyirci

Güncelleme Tarihi:

1 milyon dolar ve 50 bin seyirci
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbullu müzikseverler yoğun geçen bir festivali daha geride bıraktı. 5. Uluslararası İstanbul Caz Festivali, arkasında bir çok keyifli konser anısı bırakarak önceki gün sona erdi.

Türkiye'nin sanat gündeminde önemli bir yeri olan festivalde bu yıl seyirci patlaması yaşandı. Dünyanın çeşitli ülkelerinden sanatçı ve topluluğun katıldığı festivali, 50 bine yakın müziksever izledi.

1 milyon dolar

Festivalin ana sponsoru bu yıl Garanti Bankası'ydı. Gelirin yüzde 22'si bilet satışlarından sağlanıyor. Bu yılki bilet geliri yaklaşık 300 bin dolar. Sponsorların katkısı ise 1 milyon dolara ulaşıyor.

Björk'ün yasakları

Bu yılki festivalin yıldızı, hiç kuşkusuz Björk'tü. İzlandalı sanatçının konserinde, beş bini aşkın müziksever Açıkhava Tiyatrosu'nu tıklım tıklım doldurdu. Merdivenlerde oturanların yanısıra bir çok kişi de konseri ayakta izledi.

Björk, sadece konserde değil, sahne gerisinde de ilginç olaylara neden oldu. Konserlerinde fotoğraf çekilmesine izin vermeyen Björk, bu ilkesini İstanbul'da da bozmadı. Sanatçının isteği üzerine, o gece konsere gelen herkesin fotoğraf makinasına el konuldu. Üzerleri numaralanan fotoğraf makinaları konser bitimine kadar bir odaya kilitlendi. Bu uygulamanın kurbanlarından biri de Björk'ün plak şirketinin başkan yardımcısıydı. Onun da kamerasına el konuldu. Basına ve seyircilere fotoğraf yasağı uygulayan Björk ise kendi küçük kamerasıyla kuliste bol bol fotoğraf çekti.

Cazcı Kardeşler coşturdu

Festivalin açılış konseri tek kelimeyle muhteşemdi. Şu sıralar ülkemizde de gösterimde olan Blues Brothers 2000 filminde görev alan müzisyenlerden kurulu The Blues Brothers Band, Açıkhava Tiyatrosu'nu dolduran müzikseverleri coşturdu.

En disiplinli konser

Festivalin en çok ilgi gören gösterilerinden biri de Japon Kodo davulcularının Atatürk Kültür Merkezi'ndeki gösterisiydi. Yaklaşık 1300 kişinin izlediği bu gösteride, sanatçıların konsantrasyonlarının bozulmaması için gösteri sırasında fotoğraf çekilmesine izin verilmedi. Üstelik de bu gösterinin gönüllü seyircisi içeriye girdikten sonra kapılar kapandı, gösteri süresince de açılmadı.

Yağmurun azizliği

Dünyanın çeşitli kültürlerine ait müzikleri harmanlayan Deep Forest'ın konserini de müzikseverler uzun süre unutamayacak.

Sıcacık Latin ritmlerini İstanbul'a taşıyan Cubanismo, Açıkhava Tiyatrosu'nu dolduran topluluklardan biri.

Yağmurun azizliğine uğrayan Jazz Legends Tribute to Ella Fitzgerald, fesvalin seçkin gösterilerindendi.

Oscar'lı filmlerin müziğini yapan Michael Nyman Band da CRR salonunu doldurdu.

Gençler Açıkhava'da

Festivale ilişkin rakamlar, izleyici profilini de gözler önüne seriyor. Festivalin genç kuşak izleyicisi daha çok Açıkhava Tiyatrosu'ndaki konserleri tercih etti. Her konserde coşkulu bir katılım sergileyen gençler sakin salon dinleyicisi olmadıklarını bir kez daha gösterdiler.

50 bin seyirci

Bu yıl, 7- 18 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen festival gösterileri Açıkhava Tiyatrosu, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Atatürk Kültür Merkezi, Esma Sultan, Roxy ve Gramofon'da yapıldı. Festivali 50 bin kişi izledi.

Festival yabancı TV'lerde

Festival, bu yıl dünyadaki önemli televizyon kanallarının da gündemindeydi. Biri Amerika'dan, diğer ikisi Avrupa'dan üç müzik kanalı festival konserlerini kaydetti. Konserler, dünyaca ünlü müzik kanalı Muzzik ile MCM'de yayınlanacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!