1 milyon 300 bin öğrenci pazartesi dersbaşı yapacak

Güncelleme Tarihi:

1 milyon 300 bin öğrenci pazartesi dersbaşı yapacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2006 11:01

İlköğretim 1. sınıfa kayıt yaptıran yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrenci, 11 Eylül Pazartesi günü “uyum sağlamak” amacıyla okula başlayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İlköğretim Genel Müdürü Yüksel Özden, uyum programının yürütüleceği 11-15 Eylül arasında okula devam etmenin zorunlu olmadığını bildirdi. Bu süre içinde kıyafetin serbest olduğunu belirten Özden, ”Biz okulları erken açmıyoruz. Okul açılışı herkes için 18 Eylül” dedi.

Özden, bu yıl okula yaklaşık 1 milyon 300 bin çocuğun kayıt yaptırdığını bildirdi.

Konuya ilişkin bir genelge hazırlayarak illere gönderdiklerini anımsatan Özden, öğretmenlerin bu hafta içinde neler yapacakları konusunda bir taslak program da hazırladıklarını anlattı. Özden, “Biz genel bir çerçeve gönderdik. İstiyoruz ki okullarımız, öğretmenlerimiz kendi yaratıcılıklarını kullansınlar, deneyimlerini ortaya koysunlar” diye konuştu.

Okulların açıldığı ilk gün yaşanan karmaşaya işaret eden Özden, birdenbire böyle bir ortamla karşılaşan çocuğun korkuya kapıldığını anlattı. Özden, bir çocuğun normalde öğretmenini, arkadaşlarını ve okulunu tanımasının, eve, okula nasıl gideceğini öğrenmesinin aylar sürebileceğini, çünkü bunun için yeterli zaman olmayacağını vurguladı.

“ÖĞRETMENİ İNSANİ BOYUTUYLA TANISINLAR”

Yeni başlayan öğrenciler için okulu bir hafta erken açmanın büyük avantajları olacağını söyleyen Özden, “Çünkü bu süre içinde bütün bina çocuğa ait. Çünkü kalabalık yok, kargaşa yok. Bir de şunu istiyoruz: Öğrenciler öğretmeni bir otorite figürü olarak görmeden önce insan olarak tanısınlar. Böyle bir hazırlık programı olmadığı zaman, okullar açılınca öğretmen, çocuğun gözünde çok otoriter, bağırıp-çağıran birisi gibi gözükebilir” dedi.

Okula yeni başlayan çocukların kaldıramayacakları bir ders yüküyle karşılaştıklarında özgüvenlerini kaybettiklerini, endişe ve korkuya kapıldıklarını ifade eden Özden, “Oysa onları hazırladığımızda daha rahat ve özgüvenleri daha yüksek bir şekilde okula başlayacaklarına inanıyoruz” diye konuştu.

Özden, çocukların, uyum programının yürütüleceği bu bir hafta içinde okula istedikleri kıyafetle gidebileceklerini, kıyafetin serbest olduğunu belirtti.

“EVE GÜVENLE GELİP GİTME EĞİTİMİ”

İlköğretim Genel Müdürlüğünce hazırlanan ve 11-15 Eylül arasını kapsayan taslak uyum programına göre, program çerçevesindeki faaliyetler her gün 09.00-11.40 ve 14.00-16.40 saatleri arasında her okulda yarımşar gün yapılacak.
Tüm okullarda ilk gün açılış yapılacak ve okul personeli veliler ve öğrencilerle tanışacak. Açılıştan önce, öğretmenlerin adıyla hitap etmesi için tüm öğrencilere isimlerinin yazılı olduğu kartlar takılacak.

Okul yöneticileri velilere okula uyum programının amacını, yararlarını ve yeni ilköğretim programını anlatan konuşma yapacaklar. Ayrıca velilere ve öğrencilere ikramda bulunulacak.

İlk gün öğrencilere okulun bölümleri gezdirilecek ve nasıl kullanacakları da açıklanacak. İkinci gün öğrenciler sınıf öğretmenleriyle tanışacaklar. Öğrencilere sınıfın, koridorun, tuvaletin ve kantinin nasıl kullanılacağı gösterilecek. Sınıf içinde veya dışında oyun oynayabilecek öğrencilere “eve güvenle gelip gitme eğitimi” de verilecek.

Sonraki günlerde de öğrencilere okula-sınıfa giriş çıkışlarda arkadaşlarına saygılı olma ve davranış kuralları konusunda bilgi verilecek. Sınıf içi ve sınıflar arası kültürel etkinlikler, eğitici oyunlar ve dramalar düzenlenecek. Çocuklar kalem tutma, defter, tahta ve diğer sınıf araç-gereçlerini kullanma konusunda da bilgilendirilecek. Son gün ise öğrenciler, okulla ilgili izlenimlerini ve beklentilerini öğretmenleriyle paylaşacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!