1 Mayıs şenliği

Güncelleme Tarihi:

1 Mayıs şenliği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2012 00:00

Yüzlerce fotoğraf, onlarca haber, çok sayıda video-röportaj ve saat 08.30’dan itibaren yedi ayrı noktadan kesintisiz canlı yayın... Türkiye 1 Mayıs’ı dün internette Hürriyet Dünyası’ndan takip etti.

Haberin Devamı

Başta İstanbul Taksim Meydanı olmak üzere Türkiye’nin her köşesinde 1 Mayıs kutlamaları vardı. Kutlamalara gidemeyenler Hürriyet Dünyası’nda buluştu. Çünkü sadece İstanbul’da 30 muhabir arkadaşımız gelişmeleri saniye saniye ve hemen her noktadan izleyicilere aktardı, özel röportajlar yaptı, fotoğraflar çekti.Bu haber ve fotoğraflar saniyeler sonra ekrandaydı.

CANLI YAYIN GÜN BOYUNCA SÜRDÜ

Taksim’den internetten kesintisiz canlı yayın yapılırken Ayşe Arman ve Ahmet Hakan izlenimlerini ve özel röportajlarını anında takipçileri ile paylaştı. Ankara Sıhhiye Meydanı’ndaki polisin biber gazlı müdahalesi, İstanbul Mecidiyeköy’de 50-60 kişilik marjinal grubun mağazalara saldırıları, İzmir, Bursa ve Diyarbakır’daki kutlamalar anında izleyicilere ulaştırıldı.

Haberin Devamı

1 MAYIS BAYRAM GİBİ KUTLANDI

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı başta İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Adana, Diyarbakır olmak üzere tüm Türkiye’de törenlerle kutlandı. Kutlamalar, bir iki küçük olayın dışında, on binlerin katılımıyla tam bir bayram havası içinde ve rengarenk geçti.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı İstanbul Taksim Meydanı’nda 10 binlerin katılımıyla coşku içinde kutlandı. DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’nin çağrısıyla Taksim Meydanı’na çıkan 100’e yakın parti ve sivil toplum kuruluşu, saat 12.00’de alanı doldurdu. Polis, Taksim Cumhuriyet Anıtı’nın etrafını iki sıra bariyerle çevirerek, anıta çıkılmasını engelledi. Anıt etrafına, 6 vinç yardımıyla 2 dev pankart asıldı. Türk-İş’in katılmama kararına rağmen konfederasyona bağlı bazı sendikalar da alanda yer aldı. Hak-İş’in katılmadığı kutlamalarda 200 kişilik Antikapitalist Müslüman Gençler ilgi odağı oldu.

Kazancı’da Meral Okay

GAZETECİLER DE TAKSİM'DE / WEB TV

ÜNLÜLER 1 MAYIS'TA MEYDANLARDAYDI / WEB TV

Taksim Meydanı’na gruplar Şişli, Tarlabaşı ve Gümüşsuyu yönlerinden kortej halinde girdiler. Sendika ve parti yöneticileri Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktılar ve anıta 1 Mayıs çelengi koydular. Konuşmaların başlayacağı saat 14.00’e kadar çalan marşlar ve şarkılara, katılımcılar da eşlik etti. Geçen ay hayatını kaybeden senarist ve tiyatrocu Meral Okay’ın bir videosu da sinevizyondan gösterildi. Meral Okay’ın videoda söylediği “Sizi burada görmekten onur duyuyorum” sözleri alkışlandı. Tiyatrocular, tiyatroların özelleştirilmesini protesto etti.

İyi ki Atatürk görmüyor

Taksim Meydanı’nda kutlamalarda renkli görüntüler de yaşandı. Vücudunu bronz renge boyayan bir erkek elindeki çekiçle afişlerdeki işçi figürünü sergiledi. Elindeki onlarca karanfille Kazancı Yokuşu başına gelen bir kişi ise “Bunların her biri bir insan” diyerek elindeki karanfilleri Kazancı Yokuşu’na attı. Aynı kişi elindeki karanfilleri attıktan sonra etrafı afişlerle kapatılan Atatürk heykelini işaret ederek , “İyi ki görmüyor Atatürk bunu” dedi.

Haberin Devamı

TİYATROCULAR DA TAKSİM'DE / WEB TV

 

DIŞ BASIN TÜRKİYE'DEKİ KUTLAMALARI BÖYLE GÖRDÜ / FOTO GALERİ


TAKSİM'E ÇIKAN GRUPLAR DİDİK DİDİK ARANDI / WEB TV

Sosyalist Çerkesler

Sosyalist Çerkesler de Dolmabahçe’den Taksim’e yürüyen gruplar arasındaydı. Kortejler arama noktalarında üst aramaları yapılarak meydana alındılar. Diğer 1 Mayıs’ların aksine toplanma ve arama noktalarında görev yapan polislerin de çok fazla olmaması dikkat çekti. Komünist Partisi’nden 10 kişilik Rus temsilci de meydanda yer aldı.

Kadının beyanı esastır

İSTANBUL'DA 1 MAYIS BÖYLE KUTLANDI / Foto Galeri

Şişhane’den gelen kortejde KESK, Feministler, Lambdaistanbul, ÖDP, BDP, 78’liler Vakfı ve Anti vardı. Feministler geçiş sırasında “Ev işini bırak dünya dursun” diye slogan atarak, “Bırak evi b..k götürsün” ve “Tacizde tecavüzde kadının beyanı esastır” yazılı dövizler taşıdı.

Saat 14.00 korosu

21 dilde “Yaşasın 1 Mayıs” anonsu yapılan alanda saat 14.00’te Türkiye’deki tüm meydanlarla birlikte, “Dünyanın En Büyük İşçi ve Emekçi Korosu” anonsuyla, geri sayım sonrası 1 dakika boyunca “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı atıldı. Katılan tüm gruplar adına ortak 1 Mayıs Bildirisi Türkçe ve Kürtçe olarak okundu. Bu arada 1 Mayıs 1977’de ölenler anısına saygı duruşunda bulunuldu ve ölenlerin isimleri okundu. Katılımcılar, Ruhi Su Dostlar Korosu, Kardeş Türküler ve Grup Yorum’un marş ve türküleri eşliğinde halay çektiler.

Taraftar da meydandaydı

TARAFTARLAR DA 1 MAYIS KUTLAMALARINDAYDI / FOTO GALERİ

ŞİŞLİ’den Taksim’e yürüyen gruplar arasında Galatasaraylılar, Fenerbahçeliler, Beşiktaşlılar ve Trabzonsporlular da yer aldı. Pankart açan taraftarlar, “Yaşasın renklerin kardeşliği” sloganları eşliğinde yürüdüler. Galatasaray’ın taraftar grubu Tek Yumruk, Che Guavara’nın “Hasta La Victoria Siempre ( Kurtuluşa Kadar Savaş)” sözünün yazılı olduğu dev pankart ile “Endüstriyel Futbola Karşı Yaşasın 1 Mayıs” yazılı döviz taşıdı ve zaman zaman “Zıpla zıpla zıpla... Zıplamayan faşisttir” diye bağırdı. Fenerbahçe’nin taraftar grubu da “Fenerbahçe halktır yenilmez” sloganı attı. Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı da “Beşiktaş Çarşı faşizme karşı”, “Cemaat bize şifre versene”, “Sivas’ı yakanlar AKP’yi kuranlar” sloganları attı, “Zıpla zıpla zıpla... Zıplamayan faşisttir” diye bağırdı.

Sorunsuz kutlanması sevindirici

POLİS DİREKLERE TIRMANILMAMASI İÇİN YAĞ SÜRDÜ / WEB TV

İSTANBUL Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde oluşturulan kriz merkezinden takip ettiği 1 Mayıs kutlamalarının sona ermesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Taksim Meydanı’ndaki kutlamaların huzur içinde geçtiğini, bir olumsuzluk yaşanmadığını ifade eden Mutlu şöyle konuştu: “1 Mayıs’ın, günün anlamına uygun, işçilerin arzu ettiği şekilde ve sorunsuz kutlanmasına sevindik. Sadece Şişli’de üzücü ve arzu etmediğimiz olay yaşandı. 70-80 kişilik grup tarafından 21 işyerinin camlarına yönelik saldırı oldu. Bununla ilgili çalışmamız sürüyor. İşçilerin, emekçilerin bu özel günlerini kutluyorum. Güvenlik güçlerimize de teşekkür ediyorum.” Habip ATAM / DHA

Antikapitalist Müslüman yürüyüşü

İSTANBUL Fatih Camisi’nde sabah namazı kıldıktan sonra yürüyüşe geçen Anti-kapitalist Müslüman Gençlik üyeleri, “Kölelere özgürlük” sloganının Türkçe, Kürtçe, Ermenice ve Arapça yazılı olduğu dev pankart taşıdı. Grubun ellerindeki dövizler de dikkat çekiciydi. Antikapitalist Müslüman Gençler adına konuşan İhsan Eliaçık, bundan 40 yıl önce dönemin mukaddesatçı Müslüman gençlerinin, 6’ncı Filo’yu protesto etmek isteyenleri taşlamak için camilerde bir araya geldiğini söyledi.

Reddi miras

Eliaçık, “Biz bu zihniyetin yönlendirdiği İslami anlayışla ayrıldığımızı, reddi miras yaptığımızı bu kortejle duyuruyoruz. Balınız iyi olsun, arınız Bağdat’tan gelir. Önemli olan zamanın sözünü söylemektir. En tehlikeli fikir zamanı gelen fikirdir ve bu fikrin zamanı gelmiştir” dedi. Eliaçık’ın, yaşamını yitiren işçiler için kıldırdığı gıyabi cenaze namazında kadınlar da erkeklerin yanında saf tuttu.

Alanda coşkuyla karşılandıklarını belirten Eliaçık, “İnşallah Sosyalizm Gelecek” pankartının gruplarına ait olmadığını belirterek, “Bu bir sabote etme girişimidir” dedi.

İşçi hakları Tweet’leri

DİYANET İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Twitter’daki takipçileriyle emek ve işçi hakları konulu üç hadisi şerif paylaştı. Görmez’in paylaştığı sözler şunlar: “Bir Kudsi Hadise göre Cenab-ı Allah şöyle buyuruyor: ‘Kıyamet gününde üç kişinin hasmı ben olurum; adıma yemin içip söz verdiği halde sözünde durmayan kimse, hür bir insanı köle diye satıp parasını yiyen kimse, işçiyi çalıştırıp işini yaptırdığı halde ücretini ödemeyen kimse.’ Sevgili Peygamberimiz (SAS) buyuruyor ki: ‘Her kimin kardeşi hizmetinde çalışırsa, yediğinden yedirsin, giydiğinden giydirsin, onlara güçlerini aşan yükler yüklemesin, ağır işler yüklerseniz bizzat yardım ediniz.’ ‘İşçinin ücretini alnının teri kurumadan veriniz.”

Şişli vandalları

İSTANBUL Şişli’de yüzleri maskeli bir grup, Büyükdere ve Halaskargazi caddelerindeki bazı banka şubeleri ile işyerlerine taş ve sopalarla saldırıp, camlarını kırdı. Otobüs duraklarına zarar veren grup, daha sonra ara sokaklara kaçarak dağıldı. Bu sırada polis telsizinden grupla ilgili yapılan anonsta alkollü oldukları belirtildi.

TWITTER'DA 1 MAYIS KONUŞULUYOR

SANATÇILAR 1 MAYIS KUTLAMALARINDA / FOTO GALERİ

ŞİŞLİ'DEKİ DİSK KORTEJİ YÜRÜYÜŞE BÖYLE HAZIRLANDI / WEB TV

GRUPLAR DOLMABAHÇE'DE TOPLANMAYA BAŞLADI / WEB TV

TAKSİM VE ÇEVRESİNDEN GÖRÜNTÜLER / WEB TV

MOSKOVA'DA 1 MAYIS COŞKUSU / WEB TV

 

TAKVİYE POLİSLER İSTANBUL'A GELDİ / WEB TV 

 

GOOGLE EMEKÇİYİ UNUTMADI

 

SİYASİLERDEN 1 MAYIS MESAJI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!