1 Mayıs’a yakışsın

Güncelleme Tarihi:

1 Mayıs’a yakışsın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

1 Mayıs İşçi Bayramı bugün kutlanıyor. Kutlamaların en kitleseli DİSK, Türk-İş, Hak-İş ve KESK'in ortak organizasyonu ile İstanbul'da Abide-i Hürriyet Meydanı'nda, Ankara'da Abdi İpekçi Parkı'nda, İzmir'de ise Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilecek.

Tüm dünya çalışanlarının birlik ve dayanışma günü olan 1 Mayıs İşçi Bayramı, bu yıl 112. kez kutlanacak. Türkiye'deki kutlamaların en kitlesel olanları ise Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve KESK'in ortak organizasyonu ile Ankara'da Abdi İpekçi Parkı'nda, İstanbul'da Abide-i Hürriyet Meydanı'nda, İzmir'de de Cumhuriyet Meydanı'nda yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nami Çağan, 1 Mayıs'ın barış ve huzur içinde kutlanması ve tahriklere fırsat verilmemesi için, tüm kuruluşları ve yurttaşları duyarlı olmaya çağırdı. Çağan, tüm işçilerin ve çalışanların 1 Mayıs gününü kutladı, bu anlamlı günün, ülke çalışma yaşamının, barışın ve kardeşliğin gelişmesine katkılar sağlamasını diledi.

İSTANBUL HAZIR

İstanbul Valisi Kutlu Aktaş, bugün düzenlenecek 1 Mayıs kutlamaları için gerekli güvenlik tedbirlerinin uygulamaya konduğunu söyledi. Aktaş, Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, İl Jandarma Komutan Vekili Hasan Bağsız ve Güvenlikten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Arpacı ile birlikte yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘‘10.00 - 16.00 saatleri arasında yapılacak açıkhava toplantısı için gerekli güvenlik tertip ve tedbirleri planlanarak uygulamaya konulmuştur. Alınan tedbirler çerçevesinde Çağlayan Kavşağı'nın Kağıthane Şişli, Mecidiyeköy, Çağlayan, Kasımpaşa E-5 karayolları bağlantı yolları saat 06.00'dan itibaren trafiğe kapatılacaktır. Abide-i Hürriyet Meydanı dışında başkaca bir yerde toplantı ve gösteri yapılması kesinlikle yasak olup, aksine davranış gösterenler hakkında yasal işlem yapılacaktır.’’

400 GÖZALTI

Aktaş, tedbirler konusunda günlerdir çalıştıklarını belirterek, ‘‘1 Mayıs öncesi şüpheli görülen bir çok yere yapılan operasyonda yaklaşık 500 kişi gözaltına alınmıştır’’ dedi. Bunlardan 86'sının eylem hazırlığındaki yasadışı örgüt elemanları oldukları belirlendi. Yakalananlarla birlikte çok sayıda silah, bıçak ve örgütsel doküman ele geçirildi. Yetkililer, yakalananların mart ayında Taksim, Gazi Mahallesi, Ümraniye ve Beyazıt Meydanı'nda yapılan korsan gösterilere katıldıklarının belirlendiğini kaydettiler.

SUÇ DUYURUSU

Türkiye'nin en büyük faili meçhulü, 34 kişinin öldüğü 126 kişinin yaralandığı 1 Mayıs 1977 katliamıyla ilgili son 21 yılın İçişleri Bakanları, Emniyet Genel Müdürleri ve İstanbul Emniyet Müdürleri hakkında savcılığa suç duyurusu yapıldı. Aralarında DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak ile öldürülen DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler'in eşi Sebahat Türkler, Hak-İş ve KESK temsilcilerinin bulunduğu şikâyetçi grubun dilekçesinde, ‘‘Tıpkı, Nazilerin işleyip zaman aşımına uğramayan insanlık suçları gibi 1 Mayıs 1977 toplu kıyımı da bir insanlık suçudur. Zaman aşımına uğratılamaz’’ denildi. İstanbul Cumhuriyet Savcısı İlker Yaşar'a verilen dilekçede katliamı yapanlar, ‘Susurluk çetesinin ağabeyleri’ olarak nitelendi.

CHP'DEN DESTEK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erol Çevikçe, Türk-İş, Disk, Hak-İş ve KESK'in Adana'da ortaklaşa düzenleyecekleri, ‘‘1 Mayıs Yürüyüş ve Mitingi’’ne halkın katılımını sağlamak amacıyla kent merkezinde bildiri dağıttı. Çevikçe, CHP olarak işçilerin bayramını her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun bir katılımla destekleyeceklerini belirtti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!