% 50 kabul

Güncelleme Tarihi:

% 50 kabul
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2016 21:02

Hürriyet, göçmenlerin Avrupa’daki ilk durağı Midilli’nin Belediye Başkanı Sypros Galinos ile konuştu. Galinos’a göre 20 Mart’tan sonra geçiş yapan her iki mülteciden biri Avrupa’da sığınma hakkı kazanacak, diğeri geri gönderilecek.

Haberin Devamı

Yunanistan'ın Midilli Adası, bir yıldır Avrupa’ya umut yolculuğunun merkez durağı oldu.

2015’te Avrupa’ya ulaşan 851 bin 319 mültecinin 500 bini, 2016’da ise 152 bin mültecinin 88 bin 500’ü Türkiye’den Midilli’ye geçti. Son birkaç gündür gözler yine adada. Midilli’de bulunan ve Türkiye-AB anlaşmasının başladığı 20 Mart’tan sonra gelenlerin kayıtlarının alındığı, en büyük merkez olan Moria’dan Türkiye’ye ilk iadeler yapıldı.

Halihazırda kampta bulunan 3 bin kadar kişinin tamamına yakını sığınma talebinde bulunmak istedi. Liman girişinde Türkiye-AB anlaşmasını ve iadeleri protestolar devam ederken Midilli Belediye Başkanı Sypros Galinos Hürriyet’e konuştu: “20 Mart’tan sonra karşıdan gelişlerin biraz kontrol altına alındığını görüyoruz. Günde 6 bin ortalama geliş oluyordu. Şimdi 200- 300 ortalamasında. İlk başlarda bocaladık. Yerel halkı yatıştırmak zorunda kaldık. Haklı olarak günde binlerce insan adaya ulaşınca tedirgin oluyorlardı. Ancak sonra destek oldular. Sorunun mülteciler olmadığını, ülkelerindeki durum olduğunu anlattık. Bu arada mültecileri de prosedürler, kayıtlar hakkında bilgilendirip yönlendirdik.”

Haberin Devamı

MORİA BİRKAÇ GÜN İÇİNDE DOLAR

“Şu anda AB ve Türkiye arasındaki anlaşmanın nasıl yürüyeceğini tam olarak bilmiyoruz. Önümüzdeki günlerde göreceğiz. Türkiye’nin de geçişleri en aza indirmesi gerekiyor. Eğer aynı sayıda insan gelmeye devam ederse bunu kaldırabileceğimizi sanmıyorum. Şu anda devam eden bu geçişlerle ‘hotspot’ birkaç gün içinde dolacak gibi görünüyor. ”

BAŞVURU MERKEZİ TÜRKİYE’DE OLSUN

“Geri gönderilenler belki tekrar kaçakçıları arayacak, tekrar deneyecek ve akın devam edecek. Kayıt merkezleri ve hotspot’ları Türkiye’ye yapmak daha mantıklı değil mi? Mültecileri orada kayıt altına alıp güvenli bir şekilde Midilli’ye gönderip sonra AB ülkelerine ulaştırmak daha uygun geliyor. Bu önerimiz Avrupalı yetkililere de ilettik. 20 Mart’tan sonra 2 kişiden biri sığınmacı olabilecek gibi. Tam emin değilim ama yüzde 50’si kabul edilecek görülüyor. Bu anlaşmanın nasıl yürüyeceğini göreceğiz.”

Haberin Devamı

İKİ AYRI KAMPA ALINACAKLAR

Türkİye’ye gelmeye başlayan mültecilerin, AFAD ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne bağlı iki ayrı merkeze gönderileceği öğrenildi. AFAD kaynaklarına göre, Pakistan ve Irak gibi ülkelerden gelen mülteciler Geri Gönderme Merkezleri’nde, Suriyeli sığınmacılar ise hem buraya hem AFAD’ın 10 ilde bulunan 26 kampına gönderilecek. Dün Resmi Gazete’de yayınlanan Başbakan Ahmet Davutoğlu imzalı genelge ile de mültecilerin misafir edileceği Geri Gönderme Merkezleri’ndeki arazi, bina ve geçici personel talepleri gibi bütün ihtiyaçların ivedilikle yerine getirilmesi istendi.

İKİ AYRI MÜLTECİ KAMPI

Geri Gönderme Merkezleri, kıyı şehitlerin dışındaki illerde yer alıyor. Geri Gönderme Merkezleri’nde sadece mültecilerin kalması için binalar yapıldı. AFAD kamplarında bugün itibariyle 269 bin 564 Suriyeli yaşıyor. AFAD’ın bugüne kadar harcadığı rakam ise yaklaşık 10 milyar dolar. (Gizem KARAKIŞ/ANKARA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!