Gün sayma ile doğum kontrolü risklidir

35 yaşında bir bayanım. 2-3 aydan beri sol göğsümün sol kenarında sanki bir yara varmış gibi, dokundukça bana acı veren sızılar oluşmaya başladı. Bu sızılar ádet döneminden 15 gün önce başlıyor, gün yaklaştıkça artıyor, kanama başlayınca bu sızı kayboluyor. Bu sızı başlamadan önce göğsümün ucundan az miktarda bir sıvı gelmişti. Ben 9 yıllık evliyim, 6 yaşında bir kızım var. Kızımı 2 yıl emzirmiştim. Ádet periyodum düzenli, 21 günde bir oluyorum. 6 yıldır korunmuyorum. İlişki dönemlerini yumurtlama günlerine getirmemeye dikkat ediyorum.

N.KARA/İSTANBUL

GEBELİKTEN
korunmada ‘‘gün saymak’’ çoğu zaman geçerli olan bir yöntem. İki ádet kanamasının başlangıçları arasında geçen sürenin ortasına rastlayan gün genellikle yumurtlama olur. Bu günlerdeki ilişkiyle gebe kalınır. Ancak bu yöntemin kesin güvenilir olmamasının nedeni, ádet düzeninde aksama olması ihtimalidir. Büyük bir stres ya da herhangi bir hastalık oluşması halinde, yumurtlama günü gecikebilir. Bu bilinemeyeceği için güvenli sayılan günlere gelindiği sanılarak ilişki kurulursa gebelik oluşabilir.

Siz 21 gün arayla ádet gördüğünüzü belirtiyorsunuz. Aslında bu sık rastlanan bir süre değil. Bu süre genellikle 28 gün civarındadır. Eğer siz bir ádet kanamasının bitimi ile diğerinin başlaması arasındaki süreyi sayıyorsanız, yanlış yapıyorsunuz. Ádet kanamasının süresine bağlı olmaksızın, iki ádet kanamasının başlangıçları arasında geçen süreyi dikkate almak gerekiyor. Eğer bu süre 21 gün ise de normal olarak kabul edilebilir. Benim özellikle dikkat çekmek istediğim konu, bu sürelere bakarak doğum kontrolü uyguladığınız için, yanlışa düşmenizi önlemektir.

Sizin esas şikáyetiniz olan ağrıya gelince, bunun ádet düzeni ile bağlantısının olması meme dokusuna bağlı olduğunu gösteriyor. Hormonların artışına bağlı olarak dokularda gerginlik artması, ağrınızı ya da sizin tarifinizle sızınızı artırıyor. Bu durum genellikle meme dokusunda fibrokistik bir yapı bulunması halinde ortaya çıkar. Tehlikeli bir durum değildir. Kesin olarak teşhisi için mamografi denilen meme röntgenini çektirmek gerekir.

Öte yandan ağrılarınızın ortaya çıkmasından önce meme ucundan akıntı gelmesi, prolaktin adı verilen süt salgılatıcı hormonun artmasını düşündürür. Eğer bu hormon belirli bir düzeyin üzerine çıkarsa, ádetlerde aksamalar ya da ádetlerin tümden durması (amenore) görülebilir. Bu hormonun da kandaki düzeyinin belirlenmesini sağlamalısınız. Eğer artma varsa, gebelik oluşmuş ve emzirmeye hazırlanıyormuşsunuz gibi meme dokusunda süt salgılatıcı kanallar gelişir.

Bu yöndeki tetkikin en doğru yolu, bir cerraha başvurarak, onun yönlendirmeleri doğrultusunda hareket etmektir.
Yazarın Tüm Yazıları