Gümüşhane’de Aşırı Soğuklar Barajları Dondurdu

Güncelleme Tarihi:

Gümüşhane’de Aşırı Soğuklar Barajları Dondurdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2016 16:09

YURT GENELİNİ ETKİSİ ALTINA ALAN YAĞIŞLI HAVADAN NASİBİNİ ALAMAYAN FAKAT YILIN EN SOĞUK GÜNLERİNİ YAŞAYAN GÜMÜŞHANE’DE BAŞTA KÖSE VE TORUL BARAJ GÖLÜ OLMAK ÜZERE ÇOK SAYIDA BARAJ VE GÖLET YÜZEYİ BUZ TUTTU.

Yurt genelini etkisi altına alan yağışlı havadan nasibini alamayan fakat yılın en soğuk günlerini yaşayan Gümüşhane’de başta Köse ve Torul baraj gölü olmak üzere çok sayıda baraj ve gölet yüzeyi buz tuttu.
EN SOĞUK İLÇE: KÖSE
Meteoroloji yetkililerinden alınan son bilgilere göre Gümüşhane kent merkezinde dün gece en düşük sıcaklık eksi 13,9 derece olarak ölçülürken, Kelkit ilçesinde eski 19,6, Köse ilçesinde eksi 20,8, Kürtün ilçesinde eksi 8,8, Şiran ilçesinde eksi 19,3, Torul ilçesinde eksi 12,3 ve Zigana Kayak Merkezinde eksi 18,5 derece olarak ölçüldü.
BARAJ VE GÖLETLER BUZ TUTTU
Çok sayıda baraj gölü ve gölet bulunan Gümüşhane’de bu baraj ve göletlerin yüzeyi de aşırı soğuk nedeniyle buz kapladı. Geçtiğimiz yıllarda Köse ilçesinde Köse dağının eteklerine yapılan bin 650 metre rakımdaki Köse Barajının yüzeyi tamamen buz tutarken, Harşit Çayı üzerinde yer alan Torul barajının ilçe çıkışındaki bölümde 3 kilometrelik alan buzla kaplandı.
Torul baraj gölünün adını aldığı ilçeye bağlı Çamlıca Mahallesinde bulunan ve tarihi ipek yolu üzerinde yer alan Torul Köprüsüne kadar olan 3 kilometrelik kesim tamamen buzla kaplanırken, bazı vatandaşlar baraj yüzeyinde buzun kalınlığını tespit edebilmek için baraj gölüne taş attı fakat buzu kırmayı başaramadı.
Toplam 1,5 milyon metreküplük gövde hacmi bulunan Torul Barajının buz tuttuğunu görünce baraj gölü kenarına inen bazı vatandaşlar, bu anı fotoğraf kareleriyle ölümsüzleştirirken, buz kalınlığının 5-10 santimetre civarında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
Aracıyla yoldan geçerken baraj gölünün kenarına inen Selami Karaaslan, buzu kırmak için baraj gölüne taş attıklarını fakat kırmayı başaramadıklarını belirterek, “Gümüşhane’de hava sıcaklığı geceleri eksi 20 dereceye kadar düşüyor. Bunun sonucunda baraj gölünün yüzeyi de buz tuttu. Eski tarihi köprüden Torul’a kadar buzla kaplandı baraj gölü. Diğer taraflarda buzlanma daha az” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!