Gümbe de güm güm

Akşamdan pilavı pişirdim / Gene karnımı şişirdim / Çok mani diyecektim ama / Defteri yolda düşürdüm..."

Artık oturduğumuz apartmanlar çok katlı olduğundan duyamıyoruz davulcu manilerini. Ramazan davulcusunun sesi çok uzaklaştı artık bizden. Eskiden sahurların vazgeçilmezi olan Ramazan davulcuları ve onların ağzından dökülen nağmeli sözler, şimdilerde insanların "lüzumsuz" deyip geçtiği birer ayrıntı, o kadar. Çalar saatlerin bile raflarda süs eşyası olarak kaldığı ve cep telefonlarımızın alarmlarıyla uyanmaya alıştığımız bir zamanda, eline davulunu alıp mahalle mahalle dolaşarak sahur için maniler düzen davulculardan söz etmek biraz garip geliyor insana. 0ysa, eskiden Ramazan gecelerini süsleyen bu maniler için yarışmalar düzenlenirmiş. Karşılıklı beyitler söylenir ve artık uygun beyit bulamayan kaybedermiş yarışmayı. Hangimiz bayramda kapımıza gelen davulcuya bütün ay boyu bir iş yapmış muamelesi yapıyoruz. Son zamanlarda hangimiz duyduk insanı tebessüm ettiren bir ramazan manisinin geceyi delişini. Öyle görünüyor ki; zamane davulcuları defteri geçmişte bir yerde düşürmüşler.

Tavuklu makarna İsabella

6 kişilik


Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 1 paket kelebek makarna (herhangi bir makarna türü kullanabilirsiniz)

Sos için;

á 2 adet tavuk göğüs eti (150-200 gr. kuşbaşı tavuk eti de kullanabilirsiniz)

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 adet orta boy havuç

á 1 adet orta boy yeşil kabak

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 adet orta boy domates

á 1 su bardağı haşlanmış makarna suyu

Makarnayı kaynayan bol tuzlu suda 10-12 dakika haşlayıp süzün (haşlama suyundan 1 su bardağı kadar ayırın). Makarnayı tekrar aynı tencereye aktarıp birbirine yapışmasını önlemek için üzerine birkaç kaşık sıvıyağ gezdirin. Tavuk göğüs etini kuşbaşı et formunda doğrayın. Kuru soğanı incecik dilimleyin. Havucun dışını kazıyıp rendeleyin. Kabağı da yıkadıktan sonra soymadan incecik halkalar halinde doğrayın. Son olarak, domatesleri rendeleyip bir kenarda bekletin. Zeytinyağını derin ve geniş bir tavada kızdırın. Ocağın altını iyice açıp tavuk etini tavaya aktarın. Yüksek ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Üzerine soğan ve havucu hemen ekleyip 2-3 dakika daha karıştırarak kavurduktan sonra, ocağın ısısını normale düşürüp kabakları ekleyin, tuz ve karabiberi serpin. Sık sık karıştırarak 2-3 dakika daha kavurup domatesi ilave edin. Son olarak, makarnanın ayırdığınız haşlama suyunu da katıp sık sık karıştırarak 15 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Sosu makarnanın üzerine aktarıp karıştırdıktan sonra taze biberiye yapraklarıyla süsleyin. Sıcak sıcak servise sunun.

Ananaslı karamelli dondurma

6 kişilik

Hazırlama süresi 5 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Malzeme listesi

á 6 dilim konserve ananas

á 6 top vanilyalı dondurma

Karamel sos için;

á Yarım su bardağı esmer tozşeker

á Yarım su bardağı beyaz tozşeker

á 1 yemek kaşığı limon suyu

á 1 kutu hazır süt kreması (200 ml)

Esmer şeker, tozşeker ve limon suyunu küçük bir çelik tencereye aktarın. Kısık ateşte, tahta bir kaşıkla karıştırarak, şekerler eriyip altın sarısı oluncaya kadar pişirin. Üzerine kremayı azar azar ilave edip hızlı hızlı karıştırmaya devam ederek 1-2 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatın, soğumasını bekleyin. Ananas dilimlerini servis tabağına yerleştirin. Üzerlerine birer top dondurma yerleştirip, soğumuş olan karamel sosu dondurmaların üzerine gezdirdikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları