Gülümsemenin kitabını yazdı

Haberin Devamı

Gülümseme anında 17, kaş çatma anında ise 43 kasın çalıştığını belki de duymuşunuzdur. Bugün köşemize konuk olan psikolog Kutay Ürkmen, gülümsemenin kitabını yazacak kadar kendisini insanları gülümsetmeye adamış bir isim. İnsanların çoğunlukla gülümsemenin gücünün farkında olmadığı noktasından hareket eden Ürkmen, bu konuya ilişkin gerçekleştirdiği sunumla bugüne kadar 12 bin kişiye ulaşmış. İnsanlara gülümseyerek neleri kazanabilecekleri ve tam tersine gülümsemeyerek hangi fırsat kapılarının yüzlerine kapanacağı konusunda ilgi çekici deneyimler yaşatıyor. Toplantıların yanı sıra katıldığı televizyon programlarında da ısrarla insanlara gülümsemenin büyüsünü ve gücünü anlatmaya çalışıyor. Sabahın 04.00’ünde sokaklar bomboşken kırmızı ışıkta bekleyecek kadar kurallara bağlılığı, mutfaktaki üstün becerisi, profesyonel basketbolculuğu, denize, kızı Zeynep ve Türk Sanat Müziği’ne olan tutkusuyla renkli bir profil çizen Kutay Ürkmen’le bol gülümsemeli bir sohbet gerçekleştirdik. Siz siz olun, yüzünüzden gülümsemeyi hiç eksik etmeyin...

Gülümsemenin kitabını yazdı

Haberin Devamı

HAYAT FELSEFESİ
Sık ve çok gülmek, zeki insanların saygısını ve çocukların sevgisini kazanmak, dürüst eleştirilerin takdirine layık olmak, güzel olan her şeyi takdir edebilmek ve yanlış arkadaşların ihanetlerine katlanabilecek kudrete sahip olmak.

OTOMOBİL
04.00’te bile kırmızıda beklerim

* İlk arabam 1994 model füme bir Renault Broadway’di. Şu anda siyah Alfa Romeo kullanıyorum. Ben bir isim koymadım ama kızım onun için “Ruh ikizim” diyor.
* Deneyimli bir sürücüyüm. 18 yaşımı doldurduğum günün sabahında ehliyet başvurusunda bulunmuştum. Kurallara istisnasız uyarım. Beni sabaha karşı 04.00’te bomboş bir caddede kırmızı ışıkta beklerken görebilirsiniz.
* Bir otomobilde önceliğim tartışmasız olarak güvenlik. Şu anda kullandığım aracımda tam 12 hava yastığı var.

BESLENME
Girit kabağında iddialıyım

* Çok erken saatte uçuşlarımın olduğu günler hariç kahvaltıyı kaçırmam. Zengin bir peynir mönüsü ve ceviz olmazsa olmazlarımdır.
* Öğlenleri genellikle hafif ızgarayı tercih ederim. Ancak eğitim seminerlerimin olduğu günler, performansım açısından yememeye özen gösteriyorum.
* Sık seyahat ettiğim için otel konaklamalarında akşamları ölçüyü kaçırabiliyorum. Ama çok geç saate kalmışsam, meyve dışında bir şey yemem.
* Gün içinde iki ara öğünüm var. Bunlardan biri bir porsiyon meyve, diğeri ise bir avuç fındık.
* Kıymalı yaprak sarması ve iyi marine edilmiş kırmızı ete ‘Hayır’ diyemem.
* Mutfakta oldukça iddialıyım. Çok iyi zeytinyağlı tazefasulye ve Girit kabağı yaparım. Köfte çeşitlerim de arkadaşlarım arasında meşhurdur.

Haberin Devamı

MEKAN
İyi balık için Selimiye’ye giderim

* İzmir’deki favori mekanım çok sevdiğim arkadaşım Huriye Erman’ın sahibi olduğu Mutfak Girit.
* İyi bir balık ziyafeti için hiç üşenmeden soluğu Marmaris Selimiye’deki sevgili Muhammet’in mekanı Sardunya’da aldığım çoktur.
* İstanbul Kuruçeşme’deki Kydonia eşsiz manzaraya sahip olmasıyla, Sunset ise zengin şarap kavıyla ilk tercihlerim arasında.
* Ayrıca bu yıl başında Zürih’te Spaghetti Factory isimli restoranda yediğim raviolinin de hakkını teslim etmem gerekli diye düşünüyorum.
* Gittiğim mekanda en çok dikkat etiğim şeyler güler yüz, temizlik, hijyen ve kaliteli müziktir.

SPOR
Profesyonel basketçiydim

* Yedi yıl profesyonel olarak basketbol oynadım. Şimdi hafta sonları komşularımla hafif tempolu maçlar yapıyoruz.
* Sabahları oturduğum sitenin havuzunda yüzüyorum.
* Ortaokul yıllarımda 100 metre koşuda İzmir üçüncülüğüm var.
* Futbolla pek aram yok. Basketbolda sıkı Karşıyaka taraftarıyım.
* Şu aralar tenis öğrenmeye çok hevesliyim.

Haberin Devamı

TATİL
Yeni insanlar tanımak önemli

* Aslında tatile ilişkin belli bir düzenim yok. Seminerlerimin ve danışanlarımın daha az yoğun olduğu yazın bol bol dinlenirim. En az 4 kez ve 5’er gün sürer.
* Yurtiçinde sakinlik istiyorsam Selimiye’den başka bir yer düşünmem. Göcek çevresindeki koylar gün geçtikçe kirleniyor olmasına karşın özellikle eylül ve ekimde hala cazibesini koruyor benim için.
* Yurtdışı seyahatlerim için ise tercihim genellikle daha önce gitmediğim ülkeler oluyor.
* Aslında tatil ve dolayısıyla seyahat işimin bir gereği ve parçası oldu zamanla. Çünkü yeni ülkeler, yeni toplumlar görmek, tanımak ve kültürleri hakkında bilgi sahibi olmak işim için çok önemli. Bu yıl Almanya, Fransa, İsviçre ve Yunanistan’a gittim. Bu seyahatlerimden çok büyük kazançlar elde ettim.

Haberin Devamı

HOBİ
Deniz ve müzik tutkunuyum

* Henüz kimseyle paylaşmadığım denemelerim var.
* Ayrıca klasik müzik konserlerini elimden geldiğince takip etmeye çalışırım.
* Deniz ve tekne ise bütün sıkıntıları karada bıraktığım bir terapi aracı benim için.
* Çoğunlukla mesleğimle ilgili kişisel gelişim kitapları okurum. Ancak şu sıralar yazmakta olduğum kitabım dolayısıyla başka eserlere pek vakit ayıramıyorum.
* Dört yıl boyunca Hacettepe Üniversitesi Türk Sanat Müziği Korosu’nda yer almıştım. TSM’nin yanı sıra klasik müzik dinlemekten hoşlanırım. Çalışmaları uzun süredir aksattım ama halen çıkartılmamışsam amatör bir koroda yer alıyorum!
* Çok amatörce piyano ve yan flüt çalıyorum.

Haberin Devamı

KARİYER
Çocukken şarkıcı olmak isterdim

* Sırasıyla Alaybey İlkokulu, Karşıyaka Ortaokulu, Karşıyaka Lisesi ve Hacettepe Üniversitesi’nde okudum.
* Askerlik sonrası dört yıl Çimentaş’ta çalıştım. Daha sonra ise 11 sene boyunca Koç Holding bünyesinde yönetici olarak görev yaptım. Son üç yıldır da en severek yaptığım işi sürdürüyorum.
* Şu anda kurucusu olduğum Akademi 35 isimli eğitim ve danışmanlık şirketimin çatısı altında eğitmen ve psikolog olarak görev yapıyorum.
* Çocukken meşhur bir ses sanatçısı olmak isterdim.
* Kazandığım ilk parayı hiç unutamam. 8 yaşımda Alaybey Pazarı’nda su satarak, 2 saatte haftalık harçlığımın iki katı kadar kazanmıştım.

TOPLANTI
Dinlerim de, konuşurum da

* Toplantılarımızın süresi gündemimize göre değişir, ancak çoğu zaman iki saati geçmez. Yaratıcı fikirleri, farklı bakış açılarını ve heyecan verici projeleri kaçırmamaya dikkat ederim. Yeri geldiğinde dinleyen, yeri geldiğinde ise konuşan yapım vardır.

GÜNE BAŞLANGIÇ
Sıkı bir gece kuşuyum

* Saat 02.00’den önce pek yatmam. Sabah kalkış saatim ise 08.30 civarıdır. 10.00 sularında evden çıkarım. Ancak seyahatlerim olduğunda havaalanına çok erken saatte gitmek zorunda kalıyorum. Sabah fırsat bulursam yaklaşık yarım saat yüzerim, sonrasında da evimin terasında günlük gazete eşliğinde kahvaltı yaparım.

MODA
Modayı pek takip etmem

* Ağırlıklı olarak spor ve casual tarzında giyinirim. Beyaz, lacivert ve bej tonları favori renklerimdir. Yoğun hayat temposu günümüzde insanı hazır giyime mecbur kılıyor. Kıyafetlerimi genellikle ben alırım. Ancak eşimin zevkine çok güvenir ve arada ondan yardım isterim.

TEKNOLOJİ
Günceli yakalama peşindeyim

* Teknolojinin hızına ayak uydurmak mümkün değil. Ama elimden geldiğince günceli yakalamak isterim. Şu anda kullandığım akıllı telefonumu ve bilgisayarımı son 4 ay içinde aldım. Facebook hesabım var. Özellikle işimle ilgili dinamik bir haberleşme ortamı sağlıyor. Vakit ayıramayacağımı düşündüğüm için Twitter’dan uzak duruyorum henüz.

ASTROLOJİ
Tipik bir koçum diyebilirim

* Koç burcuyum. Bir koç erkeğinin liderlik, romantizm, özgürlüğüne düşkünlük ve sabırsızlık gibi birçok özelliğini de taşıdığım söylenebilir.

SEVİMLİ DOSTLAR
Beslemediğimiz hayvan kalmadı

* Kızım sayesinde bugüne kadar muhabbet kuşu, su kaplumbağası, hamster, köpek ve hatta yavru ördek bile besledik. Şu anda bir sadık dostumuz yok maalesef. Ancak önümüzdeki yaz kızım Zeynep’e bir Golden Retriever sözüm var.

KİMDİR?
Adı: Kutay Ürkmen
İşi: Kurucusu olduğu Akademi 35’te eğitmen ve psikolog.
Eğitimi: Hacettepe Üniversitesi Psikoloji
Doğum yeri ve yılı: Ankara, 1972
Medeni durumu: Bahar Ürkmen’le evli, 10 yaşında Zeynep adında bir kız babası.

Yazarın Tüm Yazıları