Gül ertelemeyi yerinde bulmuş

BOĞAZİÇİ Üniversitesi’nde yapılacakken son anda iptal edilen ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları’ başlıklı konferans hakkında üniversite yönetimi ne düşünüyor? Çünkü hiçbir açıklama yapmadılar.

Rektör Yardımcısı Prof. Gülen Aktaş, ‘Biz biraz haksızlığa uğradığımızı düşünüyoruz. Çünkü biz işin organizatörü değiliz; sadece ev sahibi idik’ diyor.

Konferansın organizasyonu nasıl oluştu?

- Üniversitemiz hiçbir organizasyonun yöneticisi değildir, bunları akademik birimler organize ederler. Bize gelirler, şu salonu istiyoruz derler. Üç üniversiteden (Boğaziçi, Sabancı ve Bilgi) öğretim üyelerinin birlikte çeşitli konulardaki konferansları daha önce çok yapıldı.

Müdahaleniz oldu mu?

- Biz karışmadık, zaten karışmamız uygun değil, ádetimiz de değil.

Size yönelik tepkiler?

- Ne yazık ki çok... Çeşitli partilerden, kuruluşlardan e-mailler, telgraflar geldi; ‘vatan hainliği’ suçlamasına kadar uzanan tepkiler... Hatta bir partinin gençlik kolu, ‘otobüslerle geleceğiz, bu konferansı yaptırmayacağız’ dediler, ‘hainlere göstereceğiz’ diye tehditler savurdular. Bunları bir okusanız... Van’dan bile konferansı dinlemek üzere geleceklerini söyleyenler vardı. Konuyu fazla büyütmek istemedik.

Baskılar...

- Baskılar çok artınca, güvenlik konusunda sorun olacağını düşündük. Hiçbir mensubumuzun burnunun kanamasını istemeyiz.

Hükümetten bir şey oldu mu?

- Vali Bey telefon etti, biraz bilgi aldı; konferans gününden iki gün önceydi. Ayrıca Cumhuriyet Savcılığı, bildiri metinlerini istedi; yapılmamış bir konferansın bildirilerini nasıl verebilirdik? Konferanstan sonra veririz, dedik. Ama Adalet Bakanı’nın konuşmasından sonra hedef gösterildiğimizi hissettik, bu da bizi korkuttu. Bir risk analizi yapmak gerekiyordu. İlginçtir, birtakım yazarlar, devletin üniversitesi hainlik yapıyor diyerek Boğaziçi’ni hedef gösteriyordu. Tahsis ettiğimiz salon 400 kişi, konferans komitesi 600 davetiye göndermiş. Kapıda izdihamı nasıl kontrol edeceğiz, güvenliği nasıl sağlayacağız; bizi bunlar çok tedirgin etti. Ama biz yönetim olarak düşük profilli kalıp kimseye müdahale etmek istemedik. Sonunda erteleme kararını, organizasyon komitesinden Edhem Eldem, Selim Deringil ve Çağlar Keyder (yurtdışındaydı) birlikte aldık, yani biz onlara bir şey empoze etmedik. Onlar da güvenli bir konferans olmayacağını gördüler. Bir de şunu tartıştık; bu konferans Türkiyenin imajını zedeler mi? Sonra bize, ‘Resmi tezdi, tek taraflıydı, siz dışarıya koz verip Türkiye’yi zor durumda bıraktınız’ demesinler diye... Bu konuda Dışişleri Bakanlığı’na telefon ettik. Bakan Bey Norveç’teymiş... Birkaç telefon görüşmesi daha oldu. Daha sonra Dışişleri Bakanı’nın müşaviri aradı, Rektörümüz Prof. Ayşe Soysal’a ‘Bakan Abdullah Gül’le görüştüm, Rektör Hanım müsterih olsun, erteleme kararı yerindedir, dediğini iletti’ dedi.

ELEŞTİRİLERİ HAK ETMİYORUZ

Benzer konferanslar yapıldığını hatırlıyoruz üniversitenizde.

- Tabii; ‘Sözlü Tarih’ konferansına, keskin görüşteki Ermeniler de geldi. Bizans Konferansı da oldu... O zaman da tereddütler geçirdik, İstanbul’a ‘Konstantinapolis’ denilecek diye. Ama hiçbir şey olmadı, Rektörümüz Prof. Ayşe Soysal, o zaman Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı’ydı.

Başımıza hiç böyle bir şey gelmedi. Yineliyorum; görevimiz sadece ev sahipliğidir. Ama iyi bir akademik konuyu da tabii ki bilim adamları tartışacak, biz de onlara ‘yönetici şapkamızla’ hizmet vereceğiz. Sonuç itibarıyla üniversite olarak bu tür eleştirileri hak etmediğimizi düşünüyoruz.

KİPTAŞ için zehir sorular

CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, Büyükşehir’in yan şirketi olan KİPTAŞ’la ilgili olarak Başbakan Erdoğan’a çok ilginç sorular yöneltti:

KİPTAŞ’ın Zekeriyaköy’de inşa ettiği 7.bloktan oluşan 196 daireninin yapıldığı arsanın çayır vasfında olduğu, 2. derecede yasak askeri bölgede bulunduğu, Boğaziçi Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgeleri içinde kaldığı, imarın bulunmadığı iddiaları doğru mudur? 8. Asliye Ticaret Mahkemesi, bu konutlar için imara aykırı kararı vermesine rağmen konutların yapılmasına onay verenler için soruşturma açıldı mı? Bu projenin başladığı tarihte Belediye Başkanı ve KİPTAŞ Genel Müdürü kimdir; altında imzanız var mıdır? Mimarlar Odası’nca 1. İdare Mahkemesinde açılan iptal davası sonucunda, iptal kararının uygulanmama gerekçesi nedir? Kaçak yapılaşma ve gecekondulaşma ile mücadele etmek için kurulan KİPTAŞ’ın kaçak konut yapması kuruluş amaçına uygun mudur?

Kongre sürecine giren CHP’de liste oyunları

CHP
ilçe ve il kongre takvimini geçen nisan ayında açıkladı. Genelgeye göre üye çizelgelerinin 9-13 Mayıs tarihleri arasında ilçe merkezlerinde askıya çıkartılması gerekiyordu. ‘Ara da bul. Nerede bu listeler?’ diyor İstanbul’daki bazı muhalif üyeler?

Delege seçimleri bugün başlayarak 5 Haziran’a kadar devam edecek.

CHP’li bir üye ‘Baykalcılar, kendi delegelerini seçtiler, muhalifleri ise dışladılar’ diyor. Birçok eski parti yöneticisi delege olarak yazılmamış ya da yazılanların isimleri bir taktik olarak ‘Adresleri belirlenemedi’ gerekçesiyle ‘2. liste’ye alınmış. Asıl oyun bu yolla yapılıyormuş.

Ümraniye’den İbrahim Ovacık ‘İlçemizde üye listeleri askıya çıkartılmamıştır. Durum noterle tespit edilmiştir. Muhtarlık bölge seçimlerinin hangi gün, nerede ve saat kaçta yapılacağını, kimlerin oy kullanacağını bilmiyoruz’ diyor.

‘Liste oyunları’nın bütün Türkiye’de yapıldığı öne sürülürken; ‘Bu kongreler öncesinde muhalifleri tasfiye operasyonudur. Baykal sonbahardaki Kurultay için şimdiden tedbir alıyor’ deniliyor.

Muhalifler; Anayasa, Siyasi Partiler Yasası, CHP Tüzük ve Yönetmelikleri, Genel Sekreterlik genelgesine aykırı uygulamalar nedeniyle parti organlarına ve yargıya gideceklerini açıklıyor.

Bu haberlere baktıkça, partilerin partiiçi demokrasiden koparak atama delegelerle ‘sarı kongreler’ yaparak güçlerini korumayı amaçlıyorlarsa bunun ülkeye bir yararı olur mu?

Bunu duyarlarsa Avrupalı sosyal demokratlar, yarın-öbürgün ‘Sosyalist Enternasyonel’ toplantılarında CHP’ye ne derler acaba?

‘Türkücü’ vekilimiz Anbarcıoğlu’na tepki

Meclis’e şarkı-türkü öğretmek için mi girdiniz


25
yıl öğretmenlik yaptıktan sonra emekliye ayrılan ve AKP’nin Bursa 11. sırasından milletvekili olan Faruk Anbarcıoğlu, ‘Öğrencisinin adını bilmeyen öğretmenler hafta boyunca FB-GS maçını konuşuyorlar. Öğretmenlerin ufukları yok!’ diyerek öğretmenlerin tepkisini çekmiştir.

Sayın vekil TBMM’ye, halkın sorunlarını çözmek ve halkın dertlerini dile getirerek kamuoyuna taşımak üzere gönderildi. Ancak sayın vekil, öğretmenlere kamuoyu önünde kendisinin de bir öğretmen emeklisi olduğunu unutarak hakaret etmiştir. Bizler hafta boyunca futbol konuşan öğretmenlerin yanında kendilerinin de neler konuştuğunu biliyoruz. ‘TBMM Korosu’nun kurucusu olan sayın vekil, öğretmenlik hayatı boyunca uğraştığı, iştigal ettiği konu ile milletvekili sıfatıyla da uğraşmayı kendine iş edinmiştir.

TBMM’de yapılacak başka bir iş kalmadı da işimiz milletvekillerine şarkı-türkü öğretmeye mi kaldı? Öğretmenleri küçümseyen bu anlayışı şiddetle kınıyoruz. Sayın vekilimizi vatan, millet, devlet ve memleket hayrına projeler üretmesini, önergeler vermesini beklerken, basit medyatik uğraşılardan vazgeçmesini öneririz.

Ayrıca eğitimci olan sayın vekilimizin, öğretmenlerin sosyal problemleri ve eğitim projeleri hakkında kaç önerge verdiğini ve hangi konuları başardıklarını gerçekten çok merak ediyoruz. Emekli bir öğretmen ve yıllarca çalışmış eski bir meslektaşımız olan sayın vekilimizin, kaç okulu ziyaret ettiğini de çok merak ediyoruz. Alışmış politikacı davranışı yerine sadece Bursa’da 18 bin çalışanı olan Milli Eğitim camiası kendisinden iltifat beklemiyor ama hak etmediği eleştirileri de vekilimize iade ediyoruz.

Mehmet BAŞAY- Türk Eğitim Sen

1
No’lu Şube Sekreteri

Mesaj Panosu

RUMELİ
Balkan Dernek ve Vakıflarının düzenlemiş olduğu Geleneksel Rumeli Pikniği yarın Kemerburgaz-Kurtkemeri piknik alanında yapılacak.

(0212-588 28 22)

Biliyor musunuz

NECİP Fazıl Kısakürek’i Anma ve Geleneksel Kahramanmaraş Gecesi’nin bu akşam Dolmabahçe Sarayı’nda kutlanacağını...

UKRAYNA’dan ihraç etme koşuluyla ithal ettiği ayçiçeği ve ham yağı iç piyasaya sürüp Nusaybin’den sahte belgelerle Suriye’ye göndermiş gibi gösterdiği gümrük müfettişlerince ortaya çıkarılan Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Yurdanur ve eşi Canan Yurdanur (Tek-Yağ AŞ) hakkında ‘sahte evrak düzenlemek ve kullanmak’tan, Mardin Savcılığı’nın yazısı üzerine Bakırköy’de ‘sahte evrak düzenlemek ve kullanmak’ suçlarından dava açıldığını... Toplumsal Saydamlık Hareketi Derneği’nin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok’u ‘dürüstlük’ ödülüne, eski Ankara DGM Savcısı Ömer Süha Aldan ve Akçaabat Sebatspor Kalesi Sefer Hakan Olgun’u ‘teşekkür’e layık bulduğunu (0212-281 94 96)...

GÜNÜN SÖZÜ

(Boğaziçi) Konferansın, Cemil Beyin yapmış olduğu bu açıklama sebebiyle iptal etmelerinin bana göre anlamı yoktur. Hükümet olarak rahatsız değiliz, isteyen düşüncesini söyler.’

(Başbakan Tayyip Erdoğan)
Yazarın Tüm Yazıları