Grip misiniz?

Yaygın bir grip sorunu var.

Haberin Devamı

Neredeyse her üç kişiden biri aksırıp öksürüyor, önemli bir kısmı da yorgan döşek yatıyor! Grip viral bir hastalık, influenza grubu virüsler tarafından oluşturuluyor. Bu grup virüslerin önemli bir özellikleri çok çabuk bulaşmaları ve sık şekil değiştirdiklerinden bağışıklık sisteminin kontrolünden kolayca kurtulabilmeleri.

Gripli birinin elini sıktınız, öptünüz, hapşırığını, aksırığını soludunuzsa çok değil 2-3 gün sonra boğazınız yanmaya, başınız ağrımaya, ateşiniz yükselmeye başlıyor.
Buna çok geçmeden kırgınlık/yorgunluk hali, eklem-kas ağrıları ekleniyor. Çoğu kişi boğazda yanma yanında ana nefes borusunda tahriş, bu tahrişe bağlı öksürük atakları, öksürürken göğsün orta kısmında hissedilen ciddi ağrı ve rahatsızlık hissinden de şikâyetçi oluyor. Aksırma/hapşırma, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, üşüme, terleme de hemen her hastada ortaya çıkabilen sorunlar.

ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN

Grip virüsleri antibiyotiklerden etkilenmiyor, bu nedenle de antibiyotik kullanmanın ilaç savurganlığı, karaciğer ve böbrekleri yorma dışında hiçbir faydası yok!
Grip virüslerinde etkili olabilen bazı antiviral ilaçlar var ama bunların çok özel bazı durumlar dışında kullanılmaları tavsiye edilmiyor.
Hem pahalı hem de yan etkileri ağır olan bu ilaçları sadece çok düşkün hastalarda ve ağır grip vakalarında düşünmek lazım.

NE YAPMALI?


Grip kendi kendine iyileşebilen bir sağlık sorunu, bu nedenle tedavisi esas olarak istirahat ve iyi bir bakımla ilgili.
Dinlenmek, nemi ve ısısı uygun bir yerde vücudun kendisini toparlamasına fırsat vermek çok önemli. Bu arada yeteri kadar sıvı almak da önemli bir nokta.
Sıvı olarak özellikle tavsiye edilen bazı bitki çayları da var. Mesela adaçayı bunlardan biri. Günde 2-3 bardak adaçayı içebilirsiniz. Ayrıca soğutulmuş adaçayı ile günde 2-3 kez ağız, boğaz gargarası yapmanız da mümkün. Ihlamur da faydalı olabilecek bitki çaylarından biri.

SAMBUCUS VE PELLORGONIUM İYİ GELİYOR


İyileşmeyi hızlandırmada kullanılabilecek bazı bitkisel destekler de var. Son yıllarda en çok kullanılan bitkisel ürün “Sambucus” özleri. Bu bitkisel özün güçlü bir bağışıklık desteği ve antiviral gücü olduğunu gösteren güvenilir bilimsel çalışmalar var.
Benim önerim, suda eriyen sambucus tabletlerinden 3-4 gün süre ile günde 2-3 kez faydalanmanız. Etkili olduğunu düşündüğüm bir başka bitkisel destek de “pellorgonium sidoides” özleri. Bu bitkisel özlerin de eczanelerde damla ve şurupları var.
“Ekinezya” özlerinin maalesef eski itibarı kalmadı.
Yukarıda yazdığım iki bitkisel destek ekinezyaya oranla çok daha etkili görünüyor.

TAVUK SUYUNA ÇORBA FAYDALI


Hemen her zaman tavsiye ettiğim tavuk suyu çorbasını da asla ihmal etmeyin. Dikkat edeceğiniz şey, derisi ve kemiğiyle beraber tencerede tavuğu uzun uzun düşük ısıda pişirmek olmalı.
Tavuk suyu çorbanın içine karabiber, zencefil, maydanoz, domates, havuç eklemeyi de unutmamanızı tavsiye ederim.
Bir kez daha hatırlatalım: Grip virüsünün tipi, adı, sanı sizi pek ilgilendirmemeli ve grip sorunu özellikle yaşlılar, çocuklar ve ağır organ yetersizliği olanlar, bağışıklık sistemi baskılananlar dışında gereğinden fazla büyütülmemelidir. Hele hele ağır antibiyotiklere, antivirüs ilaçlara, ağır ağrı kesici ve ateş düşürücülere gereğinden fazla itibar etmemenizi özellikle hatırlatırım.

Haberin Devamı

Egzersizden sonra yemek yemeyin

Haberin Devamı

Egzersizden hemen sonra bir şeyler yemek, özellikle egzersizle kilo kaybını hedefliyorsanız doğru değil.
Nedeni şu: Bedenimiz sadece egzersiz yaparken değil, egzersizden sonra da yağ yakmaya devam ediyor.
Yağ yakma süreci genelde egzersizin ortalarında başlıyor, 30-40 dakika sonra netleşiyor, birinci saate doğru da maksimuma ulaşıyor.
Daha da önemlisi vücut egzersiz bittikten sonra da yağ yakmaya devam ediyor.
Bu nedenle egzersizden hemen önce ve sonra bir şeyler yemeyin, midenize giden her lokma yağ yakma sürecini baskılayabilir.

Yazarın Tüm Yazıları