GRAFİKLİ - Yerleşim yerleri PKK'lı teröristlerden temizlendi

Güncelleme Tarihi:

GRAFİKLİ - Yerleşim yerleri PKKlı teröristlerden temizlendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2016 13:21

- Kırsaldaki saldırılarını şehirlere taşıyan terör örgütü PKK'ya yönelik ilan edilen sokağa çıkma yasakları kapsamında Diyarbakır'ın Sur ve Silvan ilçeleri ile Şırnak'ın Silopi, Cizre ve İdil ilçelerinde düzenlenen operasyonlarda bin 220 terörist etkisiz hale getirildi- Operasyon bölgelerinde kapatılan çukur ve kaldırılan barikat sayısı 2 bin 287 oldu- Güvenlik güçlerince sürdürülen arama tarama çalışmaları kapsamında ev, bahçe ve yollara döşenen 3 bin 105 patlayıcı imha edildi- Operasyonlarda, zırh delici silahların yanı sıra çok sayıda uzun namlulu silah ve bunlara ait şarjör, roketatar, antitank roketatar mühimmatı, el bombası ve patlayıcı yapımında kullanılan çok sayıda malzeme ele geçirildi

Haberin Devamı

DİYARBAKIR (AA) - ERDİNÇ AKSOY - Çözüm Süreci'nde silah bırakması beklenirken kırsaldaki saldırılarını şehirlere taşıyan terör örgütü PKK'ya yönelik ilan edilen sokağa çıkma yasakları kapsamında Diyarbakır'ın Silvan ve Sur ilçeleri ile Şırnak'ın Silopi, Cizre ve İdil ilçelerinde düzenlenen operasyonlarda bin 220 terörist etkisiz hale getirildi.

Teröristlerin kentlerden temizlenmesi, kurulan barikatların kaldırılması, kazılan çukurların kapatılması, patlayıcı tuzaklarının imhası amacıyla ilan edilen sokağa çıkma yasakları doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet unsurlarının ortaklaşa gerçekleştirdiği operasyonlarda önemli başarılar elde edildi.

Güvenlik güçleri, bölücü terör örgütüne yönelik operasyonlarını sürdürürken, vatandaşların güvenlik endişesiyle terk ettiği ve teröristler tarafından kullanılan evler başta olmak üzere okul, ibadethane ve kamu binalarında infilak ettirilmesi halinde yüzlerce insanın ölümüne neden olabilecek tonlarca patlayıcı, bomba yapımında kullanılan çok miktarda malzeme ele geçirdi.

Haberin Devamı

Operasyonlar süresince başarıyla yürütülen çalışmalar sonunda Silvan'da 15, Sur'da 274, Cizre'de 666, İdil'de 120 ve Silopi'de 145 olmak üzere bin 220 terörist etkisiz hale getirildi.

Kapatılan çukur ve kaldırılan barikat sayısı ise Silvan'da 22, Silopi'de 788, Cizre'de 971, İdil'de 263 ve Sur'da 243 olmak üzere 2 bin 287 oldu.

Güvenlik güçlerince sürdürülen arama tarama çalışmaları kapsamında ev, bahçe ve yollara döşenen 3 bin 105 patlayıcı imha edildi.

- Önce Silvan sonra Sur teröristlerden temizlendi

Silvan'da 3 mahallede 3 Kasım'da başlayan ve 12 gün süren sokağa çıkma yasağı kapsamında 22 çukur ve barikat bertaraf edildi. Operasyonlarda 15 terörist etkisiz hale getirildi, 24 el yapımı patlayıcı imha edildi.

Sur'da, 28 Kasım 2015'te Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiği, polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Adem Erdur'un şehit edildiği saldırının ardından terör örgütü PKK mensuplarının yakalanması, kamu düzeninin sağlanması, barikatların kaldırılması, çukurların kapatılması ve patlayıcıların imhası için başlatılan "Bayrak-12 Sur Müşterek Özel Birlik Operasyonu" 103 günde tamamlandı.

Haberin Devamı

Labirenti andıran dar sokakları nedeniyle teröristlerin kaçışını kolaylaştıran yapıların bulunduğu ilçede teröristlerle sık sık sıcak temas sağlandı.

Etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısı 274 olan ilçede kapatılan çukur ve kaldırılan barikat sayısı da 243'e ulaştı. 365 el yapımı patlayıcının imha edildiği ilçede, güvenlik güçleri arama tarama faaliyetlerini sürdürüyor.

- Ele geçirilen mühimmatlar spor salonunu doldurdu

Sur'da PKK'lı teröristlerin güvenlik güçlerine yönelik saldırılarda kullandığı çok sayıda mühimmat da düzenlenen operasyonlarla ele geçirildi. Mühimmatın sayısı çok olunca, malzemeler spor salonunda sergilendi.

Belirlenen evlerde yürütülen arama tarama sonucu, Zagros marka zırh delici silahların yanı sıra çok sayıda Kalaşnikof, M16, M4 ve Kanas marka silah ve bunlara ait şarjör, roketatar, antitank roketatar mühimmatı ve el bombası ele geçirildi.

Haberin Devamı

Operasyonlarda bulunan patlayıcıların kimyasallarını karıştırmak için kullanılan 2 kahve makinesi, sağlık malzemesi, çeşitli yiyecekler ile etek, kazak ve mont gibi giyecekler dikkati çekti.

- Operasyon bölgesinden tahliyeler

Sur'da operasyonlar süresince sık sık zırhlı araçlardan megafonlarla sivillere "tahliye", teröristlere ise "teslim olun" çağrıları yapıldı.

Bu kapsamda Diyarbakır Valiliğine ulaşan talep doğrultusunda, 19 Şubat'ta 2'si kadın 6 kişi, 2 Mart'ta biri çocuk 3'ü kadın 11 kişi, 3 Mart'ta 10'u çocuk 5'i kadın 32 kişi tahliye edildi, bir kişinin cesedi çıkarıldı. Operasyon bölgesinden 7 Mart'ta ise biri çocuk 2'si kadın 14 kişinin güvenli şekilde tahliyesi gerçekleştirildi. Tahliye edilen 63 kişiden 20'si "terör örgütüne üye olmak" ve benzeri suçlardan tutuklanırken, 13 zanlının emniyetteki işlemleri sürüyor.

Haberin Devamı

Teröristler, Sur'daki çok sayıda tarihi yapının yanı sıra okul ve ibadethanelere de zarar verdi.

- Şırnak'ta terör örgütüne darbe vuruldu

Silopi'de de kurdukları barikat, kazdıkları çukur ve tuzakladıkları patlayıcılarla yaşamı hiçe sayan teröristlere yönelik 14 Aralık'ta uygulanan sokağa çıkma yasağı kapsamında asker ve emniyet unsurlarınca başlatılan "Şehit Polis Muhammet Onur Operasyonu" başarıyla tamamlandı.

Operasyon kapsamında 145 teröristin etkisiz hale getirildiği, 109 örgüt üyesinin sağ yakalandığı, 518 barikatın kaldırıldığı, 270'i aşkın çukurun kapatıldığı, tuzaklanan 830'dan fazla el yapımı patlayıcının imha edildiği ilçede, yaşam da hızla normale döndü.

Haberin Devamı

"Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun" kapsamında ev ve iş yerleri zarar görenlere ödeme yapılabilmesi için hasar tespit komisyonları bir süre önce ilçede çalışma yaptı.

İnceleme sonucu 342 bina ve iş yeri ile 2 camide ağır hasar, 6 bin 352 bina ve iş yeri ile 17 kamu binasında hafif hasar oluştuğu, 27 binanın tamamen yıkıldığı, 898 binanın ise hasar görmediği tespit edildi. Terör saldırılarının ilçeye sadece yapılardaki tahribata ilişkin maliyetinin 82 milyon lira olduğu belirlendi.

- Mühimmatı mağaraya saklamışlar

Silopi'de yürütülen operasyonlarda çok sayıda uzun namlulu silah, tabanca, roketatar, el bombası, el yapımı patlayıcı ve mühimmat ile örgütsel doküman ele geçirildi.

Güvenlik güçleri, aramalarda, ilçedeki bir mağarada da Kanas marka keskin nişancı tüfeği, Kalaşnikof marka piyade tüfeği ve roketatar mühimmatı ile amonyum nitrat ve dinamit lokumu buldu.

Ekiplerin mağaradaki aramasında yaşamsal malzemelerin yanı sıra teröristlere ait fotoğraf ve kimlik kartları da ele geçirildi. Malzemeler arasında tavla, fotoğraf ve nüfus cüzdanlarının yanı sıra H.S. adına düzenlenen Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümüne ait öğrenci kimlik kartı da dikkati çekti.

- Cizre teröristlerden temizlendi

Cizre'de 14 Aralık 2015'te başlatılan ve 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti tarafından yönetilen "Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Burak Demirci Operasyonu"nun 59. gününde ilçe teröristlerden temizlendi.

Güvenlik güçleri, ilçede teröristlerce oluşturulan çoğu el yapımı patlayıcılarla tuzaklı 708 barikatı kaldırdı, 263 çukuru kapattı.

Tamamı kontrol altına alınan ilçede etkisiz hale getirilen terörist sayısı da 666 oldu. Güvenlik güçlerince bin 425 el yapımı patlayıcı da imha edildi.

Operasyonlarda tabanca, el bombası ve AK-47 piyade tüfeği, Bixi makineli tüfeği, RPG-7 roketatar ve hücum yeleği, şarjör, hafif silah fişekleri ile muhtelif örgütsel dokümanlar bulundu.

- Aileler Cizre'ye dönüyor

Terör örgütü mensuplarının saldırıları nedeniyle evlerini terk ederek yakınlarının yanına veya kiraladıkları evlere sığınmak zorunda kalan ailelerin, sokağa çıkma yasağının 05.00-19.30 saatlerinde kaldırılmasının ardından bölgeye dönüşü sürüyor.

Vatandaşlar, dönüşte, teröristlerin karargah olarak kullandığı, tüneller açtığı ve duvarlarını yıktığı evleriyle karşılaştı. Aileler, teröristlerin açtığı çukur ve yaptığı barikatlarla yaşanmaz hale gelen mahallelerdeki evlerinin sağlam kalan bölümüne yerleşerek barınmaya çalışıyor.

- İdil'de operasyon 20 gün sürdü

İdil'de terör örgütüne yönelik 16 Şubat saat 23.00'te ilçe merkezi ile Dirsekli köyünde ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından 18 Şubat'ta TSK ve emniyet unsurlarınca başlatılan "Şehit Özel Harekat Polisi Ersin Yıldırım Operasyonu" 20. gününde sona erdi.

Operasyonlarda, etkisiz hale getirilen terörist sayısı 120 oldu. Bunlar arasında İdil KCK sorumlusu "Adnan" kod adlı Abdullah Ecevit ile isimleri öğrenilmeyen "Kendal" kod adlı Turgut Özal Mahallesi sorumlusu ve "Reşit" kod adlı İdil saha sorumlusunun da yer aldığı belirlendi.

Bölgedeki 192 barikatın kaldırıldığı, 71 çukur kapatıldığı, 461 el yapımı patlayıcının imha edildiği operasyonlarda 49 silah, bunlara ait 4 bin 731 mühimmat, 16 telsiz ve EYP yapımında kullanılan 451 kilogram malzeme ele geçirildi.

İdil'de arama ve tarama faaliyetlerinde Dragunov keskin nişancı tüfeği, 6 Kalaşnikof piyade tüfeği, 23 şarjörü ve 815 fişeği, 14 RPG-7 mühimmatı, 20 el bombası, 5 M-16 piyade tüfeği şarjörü, 180 M-16 piyade tüfeği fişeği, bir pompalı tüfek ve 25 mühimmatı ile muhtelif cins ve miktarda gıda malzemesi de bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!