Gözbebeğini izleyen akıllı gözlük geliyor

EĞER hálá lens yerine gözlük takmakta ısrar ediyorsanız, yaşadığınız pek çok sorunun çözümünü yine teknoloji sunuyor.

Arizona Üniversitesi'nde geliştirilen yeni gözlük, kullanıcısının göz bebeğini izliyor ve buna göre kendini ayarlıyor. Arizona Üniversitesi'nin amacı, hem miyopi, hem de astigmatı olanlar, klasik bifocal gözlüklerden kurtarmak.

2005 yılında piyasaya sürülmesi beklenen akıllı gözlüğün camlarında iki küçük sensör bulunuyor. Bu sensörler, gözlüğü kullanan kişinin göz bebeği hareketlerini takip ediyor. Kullanıcı, yakın bir objeye bakıyorsa, gözlük camları önceden belirlenen derecede astigmat, uzak bir objeye bakıyorsa da yine önceden belirlenen derecede miyop özelliği kazanıyor.

Üniversitedeki araştırmalar, bu gözlüğe pek çok yeni özellik kazandırmayı da hedefliyor. Bunların başında gözlükte kullanılan özel slikon camların yeteneğinden faydalanmak geliyor. Bu özel slikonlar, elektrik enerjisi ile pek çok özellik kazanabiliyor. Bu çalışmalar tamamlandığında, akıllı gözlüğün camları ortamdaki ışığa uygun olarak istenen rengi alabilecek. Akıllı gözlüğün bir özelliği de, göz bebeklerini izlerken, kullanıcısının görme bozukluğuyla ilgili bilgileri de takip etmesi. Eğer kullanıcının göz bozukluğu derecesinde bir değişiklik olursa, bu gözlük bunu belirleyip uyarabilecek.


Nokia'dan dijital kameralı telefon

FİNLANDİYALI teknoloji devi Nokia, 2002 yılında Nokia 7650 adıyla görüntülü telefon alanındaki ilk ürününü piyasaya sürecek. GPRS, Bluetooth, EGSM 900/1800 gibi pek çok yeni iletişim teknolojisini destekleyecek olan 7650'nin üzerinde bir dijital kamera da bulunacak.


Her eve bir kuru temizlemeci

EĞER 1.000 doları gözden çıkarabilirseniz, evinizde bir kuru temizleme sistemi kurabilirsiniz. Whirlpool's tarafından geliştirilen bu sistem, dışarıdan klasik bir elbise dolabı gibi görünüyor. Kirlenen giysilerinizi bu dolabın içine astığınızda, özel bir buhar sistemi devreye giriyor ve birkaç saat içinde elbiseleriniz temizlenmiş oluyor.


Artık oyunu hissedeceğiz

BİLGİSAYAR oyunu meraklıları için geliştirilen bu yeni sistem sayesinde, oyunu yaşayarak oynayacaksınız. Epson Powerlite tarafından geliştirilen bu sistem, iç bükey dev yuvarlak bir ekrana oyunun yansıtılmasıyla çalışıyor. Bu iç bükey ekranın odağın ortasındaki sandalyeye oturan kullanıcılar, kendilerini oyunun içinde bir karakter gibi hissediyorlar.


Kişiye özel ses dalgası

İNGİLİZ Showsound tarafından geliştirilen Audio Spot adlı teknoloji sayesinde, ses dalgaları bir spot ışığı gibi istenen yere odaklanabiliyor. Böylece, kalabalık bir ortamda, ses spotunun hedefindeki kişi çok yüksek sesle müzik dinlerken, hemen yanındaki bir diğer kişi hiçbirşey duymayabiliyor. Bu teknolojinin kullanımındaki tek sorun, oldukça pahalı olması. Tek bir ses spotunun İngiltere'deki fiyatı 5 bin 500 sterlin.


ABD'li Peregrine MEB-IT ile geldi

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) teknoloji şirketi Peregrine, MEB-IT ortaklığı ile Türkiye pazarına girdi. Altyapı yönetimi, çalışan ilişkileri yönetimi ve kurumlar arası elektronik ticaret (B2B) yazılımları üreten Peregrine'nin ürünleri, ABD'de Fortune 500 listesine giren şirketlerin yüzde 90'ı tarafından kullanılıyor.
Yazarın Tüm Yazıları